laptopy notebooki - komputerowy sklep internetowy
forum.X-KOM.PL
Forum sklepu komputerowego X-KOM
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy Obecny czas: Wto 25 Cze 2019, 12:09



Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 8 posty(ów) ] 
 Athlon 64 3000+ Venice o co chodzi z tymi steppingami ??? 
Autor Wiadomość
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw 07 Lip 2005, 10:11
Posty: 829
Miejscowość: CZ-WA
Post Athlon 64 3000+ Venice o co chodzi z tymi steppingami ???
Siemka. Chce kupic kompa i mam ogromny dylemat co wybrac i dlaczego, po niezlym boju na forum wymyslilem cos takiego:

Zestaw I
Proc P4 3 GHz HT 775 BOX, PG Gigabyte i945 DualGraphics, Pamiec 1024 MB DDR2 533 (2x512), HDD 80 GB Caviar lub Maxtor, DVDRW NEC 3540, KG Gigabyte 6600 128MB DDR3, Obudowa+Chiftec 420-302-DF Cena ponad 3000

Zestaw II
Proc Athlon 64 3000+ Venice 939, PG Asus A8N-SLI nF4-SLI, DFI LanParty UT NF4 Ultra-D, Microstar K8N SLI Platinum nForce4 SLI , Pamiec 1024 MB DDR 400 (2x512), HDD 80 GB Zaviar lub Maxtor, DVDRW NEC 3540, KG Gigabyte 6600 128MB DDR3, Obudowa+Chiftec 420-302-DF Cena ok 2600 x-kom

Co bedzie lepsze i bardziej przyszlosciowe, lepsze do lekkiego OC, gier, internetu (chodzi glownie o AMD bo w Intelu to wiem co sie dzieje). Chce kupic dobrze bo kasy za rok czy dwa nie wyloze znowu na kompa.
THX

PS. Chyba w dobrym temacie post umieszczam no bo glownie chodzi o procek.

-----------------------------EDIT---------------------------------


Mam jeszcze pytanie bo chyba sie zdecyduje na tego AMD (sam nie wiem dlaczego) z PG DFI LanParty UT NF4 Ultra-D lub Asus A8N-SLI nF4-SLI, co to jest procesor "AMD 3000+ Venice na steppingu E" czy to jest wersja, gdzie to mozna na procku sprawdzic bo podobno te wczesnie sze maja jakies bledy. O co chodzi???


"Dokopałem się do źródłowych materiałów AMD dotyczących zmian w E6.
Korekty dotyczą kontrolera pamięci.
E3 ma w tej chwili 3 wykryte wady.

1.(nr 113) Enhanced Write-Combining Feature Causes System Hang
skutkuje mniejszą wydajnością zapisu do pamięci, biosy (aby ją naprawić)ograniczają z 4 do jednego bufory zapisu aby przeciwdziałać wieszaniu się systemu

2.(nr 114) DDR Data Pin Drive Strength Also Affects Command/Address
Pins
błedna regulacja poziomu sygnału na liniach danych pamięci, dotyczy także lini adresów dlatego jest w tej wersji nie dozwolona

3.(nr 115)Data Corruption with Mismatched DIMM Support on
939 Packages
błedna obsługa modułow DIMM o róznej wielkości (prawdopodobnie w jednym kanale)

Z tego wynika że przynajmniej 1 wada wpływa na wydajność, 2 być może na podkręcanie pamięci ale trudno mi to zinterpretować
Poniżej oryginalne teksty

113 Enhanced Write-Combining Feature Causes System Hang
Description
The enhanced write-combining feature provides up to four write-combining buffers, but a potential
stall condition can occur when write combining into all four buffers with this feature enabled.
Potential Effect on System
System hang.
Suggested Workaround
Disable the enhanced write-combining feature by setting BU_CFG.WbEnhWsbDis (bit 48 of MSR
C001_1023h). This reduces the number of available write-combining buffers from four to one.
Fix Planned
Yes

114 DDR Data Pin Drive Strength Also Affects Command/Address
Pins
Description
Adjusting the drive strength of the DDR data pins by writing to the MemDQDrvStren field in the
DRAM Configuration High register (Dev:2x94[14:13]) also affects the drive strength of the
command/address pins.
Potential Effect on System
Adjusting the drive strength may cause unreliable operation of the DRAM interface.
Suggested Workaround
Do not adjust the DDR data pin drive strength settings in Dev:2x94[14:13]. BIOS should ensure that
these configuration bits remain at the default value of 00b.
Fix Planned
Yes

115 Data Corruption with Mismatched DIMM Support on
939 Packages
Description
The mismatched DIMM support feature can cause floating DQS pins on the DDR SDRAM interface.
Potential Effect on System
Data corruption occurs during DRAM reads when switching from the upper 64-bit memory interface
to the lower 64 bits, or vice-versa.
The mismatched DIMM feature applies to 939 packages only.
Suggested Workaround
Do not set Dev:2x90[6] to enable mismatched DIMM support.
Fix Planned
Yes"


To z innego forum.

O co z tym wszystkim chodzi ???


Ostatnio edytowany przez mozaika1234 Wto 19 Lip 2005, 17:40, edytowano w sumie 5 razy



Pon 18 Lip 2005, 12:17
Profil
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 14 Lut 2005, 22:24
Posty: 861
Miejscowość: Wrocław
Post Re: Prosze o rade bo wariuje juz !!!
mozaika1234 napisał(a):
Siemka. Chce kupic kompa i mam ogromny dylemat co wybrac i dlaczego, po niezlym boju na forum wymyslilem cos takiego:

Zestaw I
Proc P4 3 GHz HT 775 BOX, PG Gigabyte i945 DualGraphics, Pamiec 1024 MB DDR2 533 (2x512), HDD 80 GB Caviar lub Maxtor, DVDRW NEC 3540, KG Gigabyte 6600 128MB DDR3, Obudowa+Chiftec 420-302-DF Cena ponad 3000

Zestaw II
Proc Athlon 64 3000+ Venice 939, PG Asus A8N-SLI nF4-SLI, Pamiec 1024 MB DDR 400 (2x512), HDD 80 GB Zaviar lub Maxtor, DVDRW NEC 3540, KG Gigabyte 6600 128MB DDR3, Obudowa+Chiftec 420-302-DF Cena ok 2600 x-kom

Co bedzie lepsze i bardziej przyszlosciowe, lepsze do lekkiego OC, gier, internetu (chodzi glownie o AMD bo w Intelu to wiem co sie dzieje). Chce kupic dobrze bo kasy za rok czy dwa nie wyloze znowu na kompa.
THX

PS. Chyba w dobrym temacie post umieszczam no bo glownie chodzi o procek.

jak na moja głowe wydaje mi sie że drugi zestaw bo do plyte wybrales bardzo dobra kotra na nf4 jest najlepsza do OC w tej klasie cenowej!
ramy tez 400 a nie ddr2 ktore maja wieksze timingi i gorzej sie kreci
zdecydowanie drugi zsetaw
p.s teraz masz jakeigo kompa?

_________________

| AMD Phenom X2 555@ X4 B55 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro REV.2
| Asus M4A78LT-LE | Kingston 6 GB DDR3 1333 |
| Sapphire HD 6870 1GB | Samsung 500GB | WD Caviar 80GB |
| Powered by Be Quiet Pure Power L7-530W + BELKIN Conserve |
| LG E2260V-PN
| @Seven Professiona l+ Office 2010 Professional
+ Belkin Conserve + Belkin Stride360 16" + Belkin Messenger 16"


Pon 18 Lip 2005, 12:48
Profil WWW
Zdolny Komputerowiec
Zdolny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie 30 Sty 2005, 18:30
Posty: 594
Miejscowość: Częstochowa
Post 
Jeżeli chodzi o A64 to polecałbym Ci zastanowić się nad płytą DFI LanParty Ultra-D. To jest płyta z kosmicznym BIOSem do OC i myśle że wraz z procem Venice 3000 można bez problemu wicisnąć HT ok 270MHz. A to jak się domyślasz daje naprawdę niezłego kopa :D

Jeżeli o grafę chodzi to tutaj na Twoim miejscu spróbowałbym dołożyć nieco i zainteresować się GF6800. Chociaż to już "troszkę" droższy sprzęt :wink: Jednak jeżeli zależy Ci na SLI to nie wiem czy 2x6600 (bo pewnie będziesz chciał kiedyś dorzucić drugiego) nawet na DDR3 to dobry wybór.

Moim skromnym zdaniem to właśnie platforma AMD jest teraz bardziej przyszłościowa, zwłaszcza ze względu na niesamowicie wydajne proce x2, które prawdopodobnie będzie można bez problemu włożyć do każdej nowej płyty na s939 z nForcem.

Intel również produkuje dobre sprzęty tylko może troszke za dużo sobie za to życzą w porównaniu do konkurencji. Ale w końcu wybór należy do Ciebie.

Peace!

_________________
w moderacji...


Pon 18 Lip 2005, 12:53
Profil
Zdolny Komputerowiec
Zdolny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie 30 Sty 2005, 18:30
Posty: 594
Miejscowość: Częstochowa
Post Re: Prosze o rade bo wariuje juz !!!
Smog napisał(a):
jak na moja głowe wydaje mi sie że drugi zestaw bo do plyte wybrales bardzo dobra kotra na nf4 jest najlepsza do OC w tej klasie cenowej!


Jeżeli według Ciebie to jest najlepsza płyta do OC w cenie ok 600 zł to chyba nie znasz płyt DFI.

_________________
w moderacji...


Pon 18 Lip 2005, 12:57
Profil
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw 07 Lip 2005, 10:11
Posty: 829
Miejscowość: CZ-WA
Post Re: Prosze o rade bo wariuje juz !!!
Smog napisał(a):
p.s teraz masz jakeigo kompa?


Teraz to mam 7 letniego dziadka ;) C 1000/1120, 256 MB, Gigabyte 2000+, SBLive, CTX711F, reszta standard.

Z plyt DFI znalazlem
DFI LanParty UT NF4 Ultra-D nie obsluguje X2, a to moze kiedys stanieje ;), wiec mysle ze ten asus moze bedzie lepszy. Chodzi o plyte do 600.

Znalazlem jeszcze cos takiego MSI Microstar K8N SLI Platinum nForce4 SLI ok 600 tez nie ma X2

Ten GigaByte 6600 to nieoficjalnie GT, tez obsluguje SLI, czytalem na stronie www.gigabyte.com.tw


Pon 18 Lip 2005, 12:58
Profil
Zdolny Komputerowiec
Zdolny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie 30 Sty 2005, 18:30
Posty: 594
Miejscowość: Częstochowa
Post 
Gdzie znalazłeś, że DFI nie obsługuje x2 a ASUS tak?

_________________
w moderacji...


Pon 18 Lip 2005, 13:23
Profil
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw 07 Lip 2005, 10:11
Posty: 829
Miejscowość: CZ-WA
Post 
Michajił napisał(a):
Gdzie znalazłeś, że DFI nie obsługuje x2 a ASUS tak?


asus http://sklep.benchmark.pl/pelny_16115.html http://uk.asus.com/products4.aspx?l1=3&l2=15&l3=148&model=382&modelmenu=1

dfi http://sklep.benchmark.pl/pelny_16985.html
na stronie dfi pisze ze nie obsluguje X2

Jak masz innaczej to lookne, w sumie to wejde na dfi z lookne.

Ja jakos narazie nie bede jej hardcorowo, krecil a asus to stabilna praca (chyba), tzn krecil bede ale bez rekordow bicia. Do tej pory to wcale nie chcialem amd ale chyba pekam ;)

Opinia z innego forum Plyta nie nadaje sie do overclockingu. Osiagniecie na niej 1T FSB 250 jest niemozliwe. Plyta ma sklopoty z dyskami SATA i NCQ. . To prawda ???

-------------------------------------
To moze zapytam innaczej czego nie zrobie na asus'ie a co na DFI i odwrotnie.

PS. Sorry ze truje dupe ale chce dobrze kupic, rozpatruje to glownie pod gry i multimedia, bo programy to zawsze chodza.


Ostatnio edytowany przez mozaika1234 Pon 18 Lip 2005, 14:11, edytowano w sumie 4 razy



Pon 18 Lip 2005, 13:30
Profil
Zdolny Komputerowiec
Zdolny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie 30 Sty 2005, 18:30
Posty: 594
Miejscowość: Częstochowa
Post 
To, że w opisie nie ma zaznaczonej obsługi X2 to wcale nie znaczy, że nie bedzie działać. Najprawdopodobniej wystarczy tylko zaktualizować BIOS. Z tego co wiem, to wszystkie płyty pod s939 oprócz VIA K8T890 obsługują procki X2 ale głowy sobie uciąć nie dam :wink:

W tej sprawie najlepiej jakby wypowiedział się ktoś ze sklepu.

PS. Jakbyś przypadkiem nie wiedział w DFI pracują teraz najlepsi specjaliści z Abita. Więc to zaufana firma i jej działanie będzie na pewno równie stabilne jak ASUSA. Może nawet bardziej :)

---
heh chyba wiem co jest grane :D Po prostu w sklepie nie zostały jeszcze dopisane niektóre rzeczy. Zobacz, że wszystkie Abity mają już napisane, że obsługują X2 i to samo z ASUSami. A wystarczy przejść do innych i już tego nie pisze. Pewnie niedługo to zaktualizują :wink:

_________________
w moderacji...


Pon 18 Lip 2005, 13:36
Profil
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.   [ 8 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Internetowy sklep komputerowy X-KOM posiada w ofercie komputery stacjonarne i notebooki renomowanych producentów. Sprzedajemy tanie laptopy, oprogramowanie oraz wysokiej jakości sprzęt elektroniczny. Jeśli chcesz kupić dobry laptop w atrakcyjnej cenie, to jesteś we właściwym miejscu. Potrzebny Ci laptop do gier? Zapoznaj się z naszym asortymentem. Znajdziesz u nas nie tylko laptop dla gracza, ale również laptop dla grafika, czy studenta. Oferujemy fachowe doradztwo w zakresie doboru notebooków odpowiadających oczekiwaniom Klientów. Gwarantujemy szeroki wachlarz produktów, profesjonalną obsługę i terminową realizację zamówień. Istnieje możliwość bezpośredniego odbioru towaru. Posiadamy sieć salonów zlokalizowanych w całej Polsce.