laptopy notebooki - komputerowy sklep internetowy
forum.X-KOM.PL
Forum sklepu komputerowego X-KOM
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy Obecny czas: Pon 27 Maj 2019, 12:28



Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 12 posty(ów) ] 
 Athlon 64 3000+ Venice MSI K8N nF4 SLI Plat 
Autor Wiadomość
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw 07 Lip 2005, 10:11
Posty: 829
Miejscowość: CZ-WA
Post Athlon 64 3000+ Venice MSI K8N nF4 SLI Plat
Witam.
Wlasnie stalem sie posiadaczem AMD64, jako ze nie bylem do tego przekonany zeby kupic AMD tylko Intel'a chce sie podzieli swoimi uwagami na temat CPU i MOBO z tematu.

CPU & MOBO chodza bez zarzutu, zero zwisow itp. Wiatraki tez za bardzo nie robia halasu.

Kompik stoi od tygodnia bez krecenia

PC MARK 2002
CPU - 6581
RAM - 8751
HDD - 1223

3D mark 03
1024x768x32 / AAx0 / Anisot-Optimal-x4 - 7618
1024x768x32 / AAx2 / Anisot x4 - 6380

ale juz mi sie znudzilo bez krecenia a ze AMD mam pierwszy raz to nie takie proste :? , zaliczylem pare zwiechow (raczej z niewiedzy niz z winy sprzetu) i doszedlem na razie 2250 MHz 9*250 (25% oc) bez zmiany nap itp, HTx4 musi byc bo zwiecha, pamieci chodza na 410 MHz (chodzily normalnie na 460 ale nie chcialem ich przegrzac Kingston DDR400 CL-2)
Teraz zrobie benchmarki i zarzuce wyniki.

Nowe wyniki CPU 250*9 RAM 410

PC MARK 2002
CPU - 7283
RAM - 8810 (jak pamiec byla 460 to bylo 8978 i CPU 230*9)
HDD - 1419

3D mark 03
1024x768x32 / AAx0 / Anisot-Optimal-x4 - 7914
1024x768x32 / AAx2 / Anisot x4 - ?
------------------------------------------- EDIT -----------------------------------
Juz mam 264*9 przy 265 wysypuje Prime95 chociaz sys i reszta dziala normalnie.
PCMARK2002
cpu - 7703
ram- 9317
1425

Moze jakies sugestie odnosnie wykrecenia wyzej ???

_________________
>>> i5 3570K * ASRock Z77 EX6 * G.Skill 2x4GB 2133MHz <<<
>>> MSI GTX560Ti HAWK * SB X-Fi Fatal1ty Gamer Pro <<<
>>> WD1001 * WD640 * Corsair HX520W <<<
>>> LG L227WT >>>


Ostatnio edytowany przez mozaika1234, Wto 09 Sie 2005, 09:40, edytowano w sumie 1 raz



Nie 07 Sie 2005, 16:18
Profil
użytkownik
użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw 03 Lut 2005, 23:43
Posty: 127
Post 
Dlaczego używasz syntetyków do testów? :shock:

_________________
Mów zawsze, co czujesz, i czyń, co myślisz.
Mój blog:


Pon 08 Sie 2005, 21:41
Profil WWW
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw 07 Lip 2005, 10:11
Posty: 829
Miejscowość: CZ-WA
Post 
GhostRider napisał(a):
Dlaczego używasz syntetyków do testów? :shock:


A czego mam uzywac ??? :shock:

_________________
>>> i5 3570K * ASRock Z77 EX6 * G.Skill 2x4GB 2133MHz <<<
>>> MSI GTX560Ti HAWK * SB X-Fi Fatal1ty Gamer Pro <<<
>>> WD1001 * WD640 * Corsair HX520W <<<
>>> LG L227WT >>>


Wto 09 Sie 2005, 09:35
Profil
użytkownik
użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw 03 Lut 2005, 23:43
Posty: 127
Post 
mozaika1234 napisał(a):
GhostRider napisał(a):
Dlaczego używasz syntetyków do testów? :shock:


A czego mam uzywac ??? :shock:


No czegoś dużo bardziej rzetelnego, gier na przykład. :)

_________________
Mów zawsze, co czujesz, i czyń, co myślisz.
Mój blog:


Wto 09 Sie 2005, 14:45
Profil WWW
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw 07 Lip 2005, 10:11
Posty: 829
Miejscowość: CZ-WA
Post 
GhostRider napisał(a):
No czegoś dużo bardziej rzetelnego, gier na przykład. :)


Gier powiadasz, no to do tej pory gry ktore poszly na full ustawieniach przy rozdzielczosi 1024x768x32. Wlaczone wszystkie efekty:
DOOM3 chodzi bez zrywki w ustawieniach HIGH, w ustawieniach ULTRA troche przycina (ale tylko troche, sama gra do bani) i to wzasadzie jedyna gra gdzie nie moglem ustawic na najwyzsze ust.

NFSUG2, SWAT4, HL2, MOH Pacyfik, GTASA, Project SnowBlind, Cold Fear, Far Cry, Splinter All, TigerWoods 2005, FIFA 2005, NBA 2005, Area51. Narazie tyle zdazylem zobaczyc.

Pytanie. Czy problemem ze nie idzie wyzej wyciagnac mojego proca moze byc za male napiecie na nim, moze podniesc odrobine ???

_________________
>>> i5 3570K * ASRock Z77 EX6 * G.Skill 2x4GB 2133MHz <<<
>>> MSI GTX560Ti HAWK * SB X-Fi Fatal1ty Gamer Pro <<<
>>> WD1001 * WD640 * Corsair HX520W <<<
>>> LG L227WT >>>


Wto 09 Sie 2005, 14:57
Profil
Zdolny Komputerowiec
Zdolny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie 30 Sty 2005, 18:30
Posty: 594
Miejscowość: Częstochowa
Post 
mozaika1234 napisał(a):
GhostRider napisał(a):
No czegoś dużo bardziej rzetelnego, gier na przykład. :)


Gier powiadasz, no to do tej pory gry ktore poszly na full ustawieniach przy rozdzielczosi 1024x768x32. Wlaczone wszystkie efekty:
DOOM3 chodzi bez zrywki w ustawieniach HIGH, w ustawieniach ULTRA troche przycina (ale tylko troche, sama gra do bani) i to wzasadzie jedyna gra gdzie nie moglem ustawic na najwyzsze ust.

NFSUG2, SWAT4, HL2, MOH Pacyfik, GTASA, Project SnowBlind, Cold Fear, Far Cry, Splinter All, TigerWoods 2005, FIFA 2005, NBA 2005, Area51. Narazie tyle zdazylem zobaczyc.

Pytanie. Czy problemem ze nie idzie wyzej wyciagnac mojego proca moze byc za male napiecie na nim, moze podniesc odrobine ???


Trzeba było frapsa użyć i zobaczyć ile klatek wyciągasz i jaką masz średnią. Co do pytania to mówiłem, żeby brać DFI :P Ale napięcie powinieneś podnieść, tylko wiadomo nie za dużo na raz :)

Peace!

_________________
w moderacji...


Wto 09 Sie 2005, 16:41
Profil
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw 07 Lip 2005, 10:11
Posty: 829
Miejscowość: CZ-WA
Post 
Michajił napisał(a):
Trzeba było frapsa użyć i zobaczyć ile klatek wyciągasz i jaką masz średnią. Co do pytania to mówiłem, żeby brać DFI :P Ale napięcie powinieneś podnieść, tylko wiadomo nie za dużo na raz :)
Peace!


DFI nie ma LPT jak juz pisalem, spoko sprawdze fraps'em i podam wyniki. Co do napiecia to ile to jest nie duzo, bo mam 1.4V i podnioslem o 3,3% taka mam opcje w biosie i to nie pomoglo Prime95 nadal wysypuje. A jaka jest wogole bezpieczna temp. ???

Far Cry
Frames, Time (ms), Min, Max, Avg
187, 1167, 158, 161, 160.240

_________________
>>> i5 3570K * ASRock Z77 EX6 * G.Skill 2x4GB 2133MHz <<<
>>> MSI GTX560Ti HAWK * SB X-Fi Fatal1ty Gamer Pro <<<
>>> WD1001 * WD640 * Corsair HX520W <<<
>>> LG L227WT >>>


Wto 09 Sie 2005, 17:18
Profil
Zdolny Komputerowiec
Zdolny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie 30 Sty 2005, 18:30
Posty: 594
Miejscowość: Częstochowa
Post 
mozaika1234 napisał(a):
Michajił napisał(a):
Trzeba było frapsa użyć i zobaczyć ile klatek wyciągasz i jaką masz średnią. Co do pytania to mówiłem, żeby brać DFI :P Ale napięcie powinieneś podnieść, tylko wiadomo nie za dużo na raz :)
Peace!


DFI nie ma LPT jak juz pisalem, spoko sprawdze fraps'em i podam wyniki. Co do napiecia to ile to jest nie duzo, bo mam 1.4V i podnioslem o 3,3% taka mam opcje w biosie i to nie pomoglo Prime95 nadal wysypuje. A jaka jest wogole bezpieczna temp. ???

Far Cry
Frames, Time (ms), Min, Max, Avg
187, 1167, 158, 161, 160.240


Brak LPT to żaden problem. Przecież zawsze można dokupić port oddzielnie. Co do napięcia to raczej nie powinno być więcej niż 1.7-1.8. Jeżeli Prime Ci wysypuje to wina może być też pamięci lub mostka północnego, spróbuj im podbić napięcie. Ewentualnie RAMom możesz ustawić niższe timingi.

_________________
w moderacji...


Wto 09 Sie 2005, 19:55
Profil
Extremalny Komputerowiec
Extremalny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 31 Sty 2005, 09:28
Posty: 3132
Miejscowość: Galway(Irl)
Post 
Przy BOXowym chłodzeniu do 1.6V bo więcej to temp. mocno skoczy.
Pozatym jakie HT ustawiłeś? nawet możesz zmniejszyć do x2. Taka przepustowość i tak wystarczy; chyba że używasz więcej niż dwóch dysków i jeszcze kart rozszerzeń na pci.

Co z napięciami mostka i pamięci?

_________________
i5-3570k @4.7 1.33V * MSI Z77 MPower * 8GB DDR3 Kingston Predator 1866 * XFX Radeon HD 6970 2GB
Seagate 600 256GB SSD * Plextor M5 Pro 256GB SSD * Samsung SE-S224 * BeQuiet DP 650W * Silverstone TJ07B * EIZO S2231W
WC: Apogee XT, Laing DDC, XSPC EX480


Sob 13 Sie 2005, 16:35
Profil
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw 07 Lip 2005, 10:11
Posty: 829
Miejscowość: CZ-WA
Post 
rafa napisał(a):
Przy BOXowym chłodzeniu do 1.6V bo więcej to temp. mocno skoczy.
Pozatym jakie HT ustawiłeś? nawet możesz zmniejszyć do x2. Taka przepustowość i tak wystarczy; chyba że używasz więcej niż dwóch dysków i jeszcze kart rozszerzeń na pci.

Co z napięciami mostka i pamięci?


HT mialem przy 266x9 na x3 (nie powinno wiecej niz 1050 MHz, przy HTx2 tez sie wysypywalo). Pamieci chodza na 2,6 V (chociaz pokazuje mi cos takiego jeszcze w zakladce SPD - Napięcie modułu SSTL 2.5)
a z tego co pisze EVEREST 2005 moga chodzic na 2,9 V z tym ze to sa Kingston'y zwykle. Pamieci DDR400 3.0-3-3-8 (CL-RCD-RP-RAS), teraz chodza na DDR333 2.5-3-3-7 (CL-RCD-RP-RAS). Napiecia mostka nie znalazlem. Podnioslem napiecie do 1,5 V z 1,4 V na procku i tez wysypuje. Czyzby juz nie dalo sie wyzej ??? Moze padaka ???

Co robic ?!?!?!?!?

http://img81.imageshack.us/my.php?image ... 0014qa.jpg

_________________
>>> i5 3570K * ASRock Z77 EX6 * G.Skill 2x4GB 2133MHz <<<
>>> MSI GTX560Ti HAWK * SB X-Fi Fatal1ty Gamer Pro <<<
>>> WD1001 * WD640 * Corsair HX520W <<<
>>> LG L227WT >>>


Pon 15 Sie 2005, 08:57
Profil
Extremalny Komputerowiec
Extremalny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 31 Sty 2005, 09:28
Posty: 3132
Miejscowość: Galway(Irl)
Post 
W wersji bez SLI jest regulacja napięcia mostka to i u Cibie musi być. Nawet w starych płytach było.

_________________
i5-3570k @4.7 1.33V * MSI Z77 MPower * 8GB DDR3 Kingston Predator 1866 * XFX Radeon HD 6970 2GB
Seagate 600 256GB SSD * Plextor M5 Pro 256GB SSD * Samsung SE-S224 * BeQuiet DP 650W * Silverstone TJ07B * EIZO S2231W
WC: Apogee XT, Laing DDC, XSPC EX480


Pon 15 Sie 2005, 10:00
Profil
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw 07 Lip 2005, 10:11
Posty: 829
Miejscowość: CZ-WA
Post 
rafa napisał(a):
W wersji bez SLI jest regulacja napięcia mostka to i u Cibie musi być. Nawet w starych płytach było.


No jest, 1,5 V pokazuje.

------------------------EDIT---------------------
Juz doszedlem gdzie jest problem. Mianowicie mam za slabe pamieci powyzej 435MHZ nie ida tzn ida ale wysypuje i Pi i Prime. Teraz mam ustawione 282x8,5 i pamieci na 266 HTx3 i wszystko smiga. Temp w stresie do 50C (40C w IDLE), duzo czy moze byc.

Czy spokojnie moge zrobic 300x8,5 zeby bylo 2550 na procku i wtedy mi sie i na pamieciach podniesie. Czy takie ustawienia sa bezpieczne ????

Tak czy siak wieczorem sprobuje 300x8,5. Bylo by nice 8)

------------------------EDIT by NIGHT---------------------------------

YESYESYESY :D I zrobilo sie, wiadomo nie samo. Teraz jest i chyba na razie bedzie (dopiero jak kupie lepsze chlodzenie moze sie jeszcze pobawie) 8) 305*8.5 / HTx3 / RAM266 (400MHz chodzi) / NAP bez zmian.
I teraz mam 2600 MHz a Everest 2005 pokazuje Athlon 64 4100+ :twisted:
Teraz moge kazdemu polecic plyte MSI K8N nF4 Platinum i wiadomo AMD.

PS. Zrobie pare testow i wpisze je w tego posta, ale to jutro chyba juz.

------------------------------EDIT----------------------------------------------
Teraz pare testow:

PC mark 2002

1800MHZ - 250*9 - 305*8.5
CPU-6581 - 7283 - 8444
RAM-8751 - 8810 - 9926
HDD-1223 - 1419 - 1116

PS. Czemu spada HHD wraz ze wzostem reszty ??? Jutro zrobie jeszcze 3Dmark2003 i cos frapsem.

http://img125.imageshack.us/my.php?imag ... 0015ts.jpg

_________________
>>> i5 3570K * ASRock Z77 EX6 * G.Skill 2x4GB 2133MHz <<<
>>> MSI GTX560Ti HAWK * SB X-Fi Fatal1ty Gamer Pro <<<
>>> WD1001 * WD640 * Corsair HX520W <<<
>>> LG L227WT >>>


Pon 15 Sie 2005, 10:57
Profil
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.   [ 12 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Internetowy sklep komputerowy X-KOM posiada w ofercie komputery stacjonarne i notebooki renomowanych producentów. Sprzedajemy tanie laptopy, oprogramowanie oraz wysokiej jakości sprzęt elektroniczny. Jeśli chcesz kupić dobry laptop w atrakcyjnej cenie, to jesteś we właściwym miejscu. Potrzebny Ci laptop do gier? Zapoznaj się z naszym asortymentem. Znajdziesz u nas nie tylko laptop dla gracza, ale również laptop dla grafika, czy studenta. Oferujemy fachowe doradztwo w zakresie doboru notebooków odpowiadających oczekiwaniom Klientów. Gwarantujemy szeroki wachlarz produktów, profesjonalną obsługę i terminową realizację zamówień. Istnieje możliwość bezpośredniego odbioru towaru. Posiadamy sieć salonów zlokalizowanych w całej Polsce.