forum.X-KOM.PL
http://forum.x-kom.pl/

TP-Link TL-WR841ND
http://forum.x-kom.pl/viewtopic.php?f=36&t=2132
Strona 1 z 1

Autor:  sledz.elo [ Czw 23 Gru 2010, 10:57 ]
Temat postu:  TP-Link TL-WR841ND

Witam serdecznie

Planuję rozdzielić internet radiowy na 1komputer i 2 laptopy. Chciałem aby można się było łączyć przewodowy poprzez skrętkę oraz bezprzewodowy z laptopami. Posiadam aktualnie router TP-Link TL-WR841ND. Chciałem podłączyć do jednego z wejść na antenę (są rozłączalne) routera antenę która odbiera sygnał z anteny postawionej przez dostawcę internetu (znajduje się ona 100 m od mojego domu, na sąsiednim budynku).

Aktualnie mam podłączony komputer do internetu poprzez kartę bezprzewodową podłączoną do anteny przez kabel koncentryczny. Na laptopach odbieram sygnał bezprzewodowo (wpisałem sobie w nich MAC karty bezprzewodowej) jednak sygnał jest za słaby i nie jestem w stanie swobodnie korzystać z internetu w całym domu, dlatego też myśl o zastosowaniu routera.

We właściwościach karty sieciowej przy Protokół internetowy TCP/IP jest ustawione na automatyczne uzyskiwanie adresów. Po sprawdzen iu ustawień komendą ipconfig /all mam następujące dane:

Karta Ethernet Połączenie sieci bezprzewodowej:

Sufiks DNS konkretnego połączenia :

Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-13-46-48-DE-B1
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.60.63
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.60.1
Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.57.1
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.60.1

Mogę poprosić dostawę aby dodał MAC routera do puli adresów MAC, opja klonowania adresu MAC (lub ręczna zmiana adresu MAC) też jest dostępna w opcjach routera.
Próbowałem ustawić router w trybie bridge podobnie jak TUTAJ , klikając w button "search" wykryło mi mojego dostawcę i automatycznie zmieniło ustawienia przy SSID i BSSID, channel ustawiłem na 4 (bo taki kanał mi wykryło po kliknięciu na "Search" ale był ustawiony na auto i nie chciało zapisać zmian, po zmianie na channel 4 zapisały się zmiany).

Próbowałem automatycznej konfiguracji ale nie wykrywa połączenia WAN (z racji że nie mam modemu) dlatego chciałem skonfigurować wszystko ręcznie wykorzystując zamiast portu WAN, jedno z wejść na antenę z podłączonym tam kablem koncentrycznym , jak już wspominałem wyżej.

IP routera dla LAN to 192.168.1.1 i przydziela adresy dla stacji w puli 192.168.1.100 -199

Czy za pomocą routera TP-Link TL-WR841ND będę w stanie rozdzielić internet tak jak napisałem? Jak się do tego zabrać, jak ustawić w opcjach?

Będę wdzięczny za wskazówki.

Pozdrawiam

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/