forum.X-KOM.PL
http://forum.x-kom.pl/

Acer Aspire 7
http://forum.x-kom.pl/viewtopic.php?f=41&t=12823
Strona 1 z 1

Autor:  joma77 [ Nie 25 Lut 2018, 11:50 ]
Temat postu:  Acer Aspire 7

Proszę o wskazówkę. Zakupiłam w ubiegłym tygodniu https://www.x-kom.pl/p/383697-notebook- ... 050ti.html. Potrzebuję jednak więcej RAM (obliczenia ANSYS, Abaqus). Którą wybrać?

Autor:  Blazer [ Nie 25 Lut 2018, 12:36 ]
Temat postu:  Re: Acer Aspire 7

Mogą być np takie:
Kingston 8GB 2400MHz CL17
Crucial 8GB 2400MHz CL17 1.2V
ewentualnie lepsze:
HyperX 8GB 2400MHz Impact Black CL14 1.2V
Ale one i tak powinny się dopasować do tych które już posiadasz (zapewne 2400Mhz i opóźnienie CL17).

Autor:  Gajwer [ Nie 25 Lut 2018, 13:22 ]
Temat postu:  Re: Acer Aspire 7

Acer Aspire 7 powinien być kompatybilny Kingston 8GB 2400MHz CL17 musisz kupić identyczny ram jaki posiadasz nie koniecznie tej samej firmy.

Autor:  Blazer [ Nie 25 Lut 2018, 14:30 ]
Temat postu:  Re: Acer Aspire 7

@up, a to nie jest tak, że pamięci są kompatybilne z laptopem, a nie na odwrót.
Ściągnij sobie program CPU-Z https://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html
Wejdź w zakładkę Memory i zobacz co tam masz (częstotliwość oraz CL)-najlepiej gdybyś wrzucił screen na forum.

Autor:  joma77 [ Pon 26 Lut 2018, 18:09 ]
Temat postu:  Re: Acer Aspire 7

Dziękuję.

Sprawdzone programem CPU-Z.
DDR4-2400 Kingston CL17.

Załącznika nie da się dodać (mam komunikat "skończyło sie miejsce na załączniki")

Autor:  Gajwer [ Pon 26 Lut 2018, 21:35 ]
Temat postu:  Re: Acer Aspire 7

Nie potrzebny screen masz potwierdzony ram.

Autor:  Blazer [ Pon 26 Lut 2018, 22:49 ]
Temat postu:  Re: Acer Aspire 7

joma77 napisał(a):
Dziękuję.

Sprawdzone programem CPU-Z.
DDR4-2400 Kingston CL17.

Załącznika nie da się dodać (mam komunikat "skończyło sie miejsce na załączniki")


Czyli tak jak myślałem:
Mogą być np takie: Kingston 8GB 2400MHz CL17
Spokojnie powyższe możesz zakupić.

Autor:  joma77 [ Czw 26 Lip 2018, 12:20 ]
Temat postu:  Re: Acer Aspire 7

Witam,
Chciałabym dołożyć kość pamięci samodzielnie. W A715-71G. Czyli odkręcam klapkę pamięci dokładam pamieć, zamykam klapkę i powinno działać?
Dlaczego we wszystkich filmach instruktażowych wypinana jest bateria? W tym acerze jest zabudowana. Jak to właściwie ma wyglądać?

Autor:  Blazer [ Czw 26 Lip 2018, 23:29 ]
Temat postu:  Re: Acer Aspire 7

Akumulator jest wypinany, ponieważ w momencie "prac" przy płycie głównej powinna być ona odpięta od zasilania. Komputer odłączamy z prądu, a laptop ma podtrzymanie zasilania, dlatego też należałoby odpiąć chociaż wtyczkę zasilającą -to którą doprowadzany jest prąd do płyty.
Można by na to spojrzeć też z innej strony- skoro producent zastosował klapy serwisowe (na pamięć i dysk), to można by z tego wnioskować, że te dwa podzespoły można wymieniać bez odpinania zasilania. Skoro trzeba by rozkręcić cały laptop to po co te ułatwianie dostępu ?

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/