laptopy notebooki - komputerowy sklep internetowy
forum.X-KOM.PL
Forum sklepu komputerowego X-KOM
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy Obecny czas: Sob 24 Sie 2019, 11:10



Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
 Laptop bez windowsa czy drozszy z? 
Autor Wiadomość
nowicjusz
nowicjusz

Rejestracja: Sob 07 Lis 2009, 16:34
Posty: 7
Miejscowość: Polska
Post Laptop bez windowsa czy drozszy z?
Czesc wszystkim :)

Bylem zainteresowany kupnem laptopa lenovo y550 jednak po przeczytaniu roznych opini i po ogladnieciu go w sklepie zrezygnwalem (wg mnie kiepska jakos wykonania).

Laptopa bede uzywal jak wiekszosc z nas do netu, programow i zwyklego uzytkowania (czasem zagram w jakas strategie). Pisze ze gram w strategie poniewaz normalnie posiadam PS3 i bravie 40cali i to do gier mi wystarcza jednak nie wyobrazam sobie grac na playu w strategie stad chec zakupu laptopa.

Do tej pory mialem zawsze stacjonarke na ktora wydawalem od 2 do 3 tys. Obecnie mam zamiar kupic pierwszego laptopa i wpadl mi w oko wg mnie naprawde dobry sprzet na ktorym popracuje dlugo (dbam o rzeczy a kazdego kompa jak do tej pory mialem od 4-6 lat). Chce wydac max 3500,

Oto moja propozycja: http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=47880 (wg mnie taki sprzet za taka cene jest BARDZO wart uwagi)

Ten model posiada wszystkie podzespoly ktore mnie interesuja, sprzet Asusa z tego co czytam opinie jest jednym z lepszych. Jedyny mankament to brak windowsa. Mysle co zrobic bo ewentualnie do tego kompa zakupilbym windowsa XP 64bitowa wersja (zeby wykrywalo 4gb ramu) jednak na stronie asusa nie znalazlem nigdzie sterownikow do tego laptopa pod ten system. Napisalem do nich i otrzymalem odpowiedz ze system bedzie dzialac j ednak sterownikow do systemu nie ma (jedynie vista i 7) i co w takiej sytuacji?

Jest ten sam laptop z windowsem 7 ale cena jak dla mnie za wysoka: http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=47879

Co w takiej sytuacji radzicie? Czekac az sprzet z siodemka stanieje?
Chociaz jestem przyzywczajony do XPka i wolalbym jego...


Sob 07 Lis 2009, 16:36
Profil
Extremalny Komputerowiec
Extremalny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 31 Sty 2005, 09:28
Posty: 3132
Miejscowość: Galway(Irl)
Post 
Siódemka jest lepsza, ogólnie sprawniejsza, wygodniejsza, bardziej poręczna w użytkowaniu. Mozna ją bardziej dopasować pod swoje wymagania.

Laptop rzeczywiście fajny z mocnym procesorem co jest bardzo ważne w strategiach.
Grafika na przyzwoitym poziomie choć współczesne RTS nawet te z przed roku dwóch są dość wymagające. Jak na laptopa moc niezła. Czasem pewnie zmniejszysz detale ale sprzęt z pewnością warty zakupu.
Cena systemu jest jaka jest więc Twój wybór czy go weźmiesz. Nie liczyłbym na spadek cen siódemki która sprzedaje sie na całym świecie jak słodkie bułki ;)

_________________
i5-3570k @4.7 1.33V * MSI Z77 MPower * 8GB DDR3 Kingston Predator 1866 * XFX Radeon HD 6970 2GB
Seagate 600 256GB SSD * Plextor M5 Pro 256GB SSD * Samsung SE-S224 * BeQuiet DP 650W * Silverstone TJ07B * EIZO S2231W
WC: Apogee XT, Laing DDC, XSPC EX480


Pon 09 Lis 2009, 19:35
Profil
nowicjusz
nowicjusz

Rejestracja: Sob 07 Lis 2009, 16:34
Posty: 7
Miejscowość: Polska
Post 
Zastanawiam sie nad kupnem tego laptopa bez systemu a do tego dokupic sama 7 wersje hom 64 bitowa.

Jak jest z wzystkim programami pod windows 7 wersje 64 bitowa? - tzn wszystko dziala jak nalezy?
Gdzies wyczytalem ze bywaja problemy jesli dany program lub gra nie jest pod wersje 64 bitowa?

Poza tym win na laptopie zawiera roznego rodzaju "badziewia" przy instalacji stad wydaje mi sie ze lepiej dokupic sama 7?


Wto 10 Lis 2009, 20:04
Profil
Extremalny Komputerowiec
Extremalny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 31 Sty 2005, 09:28
Posty: 3132
Miejscowość: Galway(Irl)
Post 
To zależy. Jeśli to jest system od producenta laptopa to faktycznie prawie zawsze zawiera masę przeważnie niepotrzebnego oprogramowania. Jeśli system instaluje sklep wtedy masz czysty windows.

Co do bitów. Żadna gra na rynku nie jest 64 bitowa a działa każda na takim systemie.
Wyjątkami są starsze i to niektóre aplikacje które mają 16 bitowy instalator. Więc najczęściej dotyczy to specjalistycznego oprogramowania którego zwykły użytkownik nawet na oczy nie zobaczy.
A czemu wogóle programy 32 bitowe działają? A dlatego że procesor rozpoznaje kod i w wypadku kiedy jest w 32 bitach dodaje sobie same zera w kodzie i wychodzi jakby był 64 bitowy.
Nie pisze się żadnych programów ani gier pod 64 bity tylko program jest poprostu taki albo taki. Ale działa normalnie!

_________________
i5-3570k @4.7 1.33V * MSI Z77 MPower * 8GB DDR3 Kingston Predator 1866 * XFX Radeon HD 6970 2GB
Seagate 600 256GB SSD * Plextor M5 Pro 256GB SSD * Samsung SE-S224 * BeQuiet DP 650W * Silverstone TJ07B * EIZO S2231W
WC: Apogee XT, Laing DDC, XSPC EX480


Wto 10 Lis 2009, 21:59
Profil
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro 06 Wrz 2006, 14:49
Posty: 431
Miejscowość: Czestochowa
Post 
do nowych komputerów stosowanych do gier nie sugerowałbym instalować nic innego jak tylko Windows 7. Stabilny, szybki świetnie dostosowany do użytkownika system. Poza tym XP max co wykorzysta w grach to DirectX 9...

Co do N61VN w tym przedziale cenowym jeden z lepszych wyborów jak nie najlepszy. Mocny procesor, wydajna karta graficzna spora ilość pamięci operacyjnej czyni z niego multimedialne, mobilne centrum rozrywki.

_________________
Asus K50IJ-SX046C

Intel Core i5 750 @4GHz 1,37v WaterCooled :: Asus P7P55D-E Pro :: 4GB Kingston HyperX @2GHz 8-9-8-25 1.65v :: 2 x Seagate 250GB @Raid 0 :: WD Caviar 1TB 1001FALS :: Samsung SH-203P :: Corsair CMPSU-850HXEU 850W :: Dell U2410 24" Wide Screen

przemyslaw.ladra@x-kom.pl

Masz problem natury technicznej? Skontaktuj się z nami!
e-mail. serwis@x-kom.pl
tel. 34 310 30 30

Masz pytanie dotyczące naszej oferty? Skontaktuj się z nami!
e-mail. x-kom@x-kom.pl
tel. 34 324 11 67
tel. 34 324 11 97


Image


Wto 10 Lis 2009, 22:02
Profil WWW
nowicjusz
nowicjusz

Rejestracja: Sob 07 Lis 2009, 16:34
Posty: 7
Miejscowość: Polska
Post 
Dowiedzialem sie na forum nhl.pl ze laptopy te beda dostepne w xkomie w dniach 17-18 listopad?

Bedzie przewidziana jakas wieksza partia?

http://x-kom.pl/index.php?show_prod=47879 ten laptop ma system instalowany pzez sklep czyli czysty windows 7 czy przez producenta?

P.S. orientuje sie ktos czy gra Red Alert 3 pojdzie pod windows 7? Bo wg wymagan ktore znalazlem nestety nie a n niej mi bardzo zalezy.


Śro 11 Lis 2009, 12:33
Profil
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro 06 Wrz 2006, 14:49
Posty: 431
Miejscowość: Czestochowa
Post 
@max188
wymieniony przez Ciebie notebook ma preinstalowany system przez producenta. Na życzenie natomiast można zakupić notebook bez systemu + dowolną wersję Windows 7 i ją zainstalować.

Z tego co się orientuję Red alert 3 działa na Windows 7 aczkolwiek sam tego nie sprawdzałem. W sieci natomiast można znaleźć mnóstwo informacji na temat tego, że gra śmiga jak trzeba.

Notebooki te w X-KOM.pl będą dostępne od 16/18.11.2009

_________________
Asus K50IJ-SX046C

Intel Core i5 750 @4GHz 1,37v WaterCooled :: Asus P7P55D-E Pro :: 4GB Kingston HyperX @2GHz 8-9-8-25 1.65v :: 2 x Seagate 250GB @Raid 0 :: WD Caviar 1TB 1001FALS :: Samsung SH-203P :: Corsair CMPSU-850HXEU 850W :: Dell U2410 24" Wide Screen

przemyslaw.ladra@x-kom.pl

Masz problem natury technicznej? Skontaktuj się z nami!
e-mail. serwis@x-kom.pl
tel. 34 310 30 30

Masz pytanie dotyczące naszej oferty? Skontaktuj się z nami!
e-mail. x-kom@x-kom.pl
tel. 34 324 11 67
tel. 34 324 11 97


Image


Ostatnio edytowany przez Lagier, Śro 11 Lis 2009, 13:32, edytowano w sumie 1 raz



Śro 11 Lis 2009, 13:31
Profil WWW
nowicjusz
nowicjusz

Rejestracja: Sob 07 Lis 2009, 16:34
Posty: 7
Miejscowość: Polska
Post 
Chyba sie skusze na tego lapka :) + dokupie system windows 7 home 64bit bo ta wersja mi w zupelnosci wystarczy.

Dzieki za informacje :)

Jeszcze jedno. Jestem z Jaworzna i do Krakow mam jakies 50km , planuje podjechac i kupic laptopa z windowsem osobiscie w zwiazku z tym mam pytanie czy wczesniej musze zakupic lapka przez www czy moge podjechac bezposrednio do sklepu bez wczesniejszego zamawiania, zmacac :) laptopa i wtedy sie ostatecznie zdecydowac?

P.S. Mam zamir tez kupic router (moze jakis linksysa?) - jaki polecacie? (do tej pory uzywam switcha).
Router ma obslugiwac 2-3 komputery stacjonarne, do tego laptop przez wifi i wtedy mam zamir podlaczyc tez ps3 pod wifi. Dzieki za inf


Ostatnio edytowany przez max188, Śro 11 Lis 2009, 14:54, edytowano w sumie 1 raz



Śro 11 Lis 2009, 14:49
Profil
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro 06 Wrz 2006, 14:49
Posty: 431
Miejscowość: Czestochowa
Post 
komputer powinien być na magazynie w Krakowie. Przed zakupem warto jednak zadzwonić do salonu i się upewnić by nie jechać na próżno.

Co do routera to jeżeli ma to być router DSL (kablówka, sieć radiowa itp) proponuję zainteresować się ofertą Asusa. Nie wiem ile chcesz przeznaczyć na router, ale świetnym wyborem jest WL-500GP z funkcją download master, która pozwala na ściąganie plików bez włączania komputera. Jeżeli nie ten to RT-GP32 jest bardzo OK.

_________________
Asus K50IJ-SX046C

Intel Core i5 750 @4GHz 1,37v WaterCooled :: Asus P7P55D-E Pro :: 4GB Kingston HyperX @2GHz 8-9-8-25 1.65v :: 2 x Seagate 250GB @Raid 0 :: WD Caviar 1TB 1001FALS :: Samsung SH-203P :: Corsair CMPSU-850HXEU 850W :: Dell U2410 24" Wide Screen

przemyslaw.ladra@x-kom.pl

Masz problem natury technicznej? Skontaktuj się z nami!
e-mail. serwis@x-kom.pl
tel. 34 310 30 30

Masz pytanie dotyczące naszej oferty? Skontaktuj się z nami!
e-mail. x-kom@x-kom.pl
tel. 34 324 11 67
tel. 34 324 11 97


Image


Śro 11 Lis 2009, 15:30
Profil WWW
Extremalny Komputerowiec
Extremalny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 31 Sty 2005, 09:28
Posty: 3132
Miejscowość: Galway(Irl)
Post 
Jeszcze dorzuciłbym Asus DIR-655 do tych świetnych routerów.

Red Alert powinien działać bez problemów.

_________________
i5-3570k @4.7 1.33V * MSI Z77 MPower * 8GB DDR3 Kingston Predator 1866 * XFX Radeon HD 6970 2GB
Seagate 600 256GB SSD * Plextor M5 Pro 256GB SSD * Samsung SE-S224 * BeQuiet DP 650W * Silverstone TJ07B * EIZO S2231W
WC: Apogee XT, Laing DDC, XSPC EX480


Śro 11 Lis 2009, 16:25
Profil
nowicjusz
nowicjusz

Rejestracja: Sob 07 Lis 2009, 16:34
Posty: 7
Miejscowość: Polska
Post 
Jeszcze jedno pytanie czy w xkom beda moze dostepne takie laptopy: http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=47880 tzn identyczna konfiguracja za wyjatkie procesora.

Procesor 7450 - na internecie znalazlem takie zestawy w nizszej cenie a procesor by mi wystarczyl.

Na stronie xkom sa takie konfiguracje jednak z pamiecia ddr2 800mhz a ja chce ddr3 jak w powyzszym.

Raczej wersja bez windowsa mnie interesuje.


Pią 13 Lis 2009, 07:30
Profil
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro 06 Wrz 2006, 14:49
Posty: 431
Miejscowość: Czestochowa
Post 
tak, jest to model N61VG-JX004 obecnie na magazynie kilkadziesiąt sztuk. Model JX013 zawierał w swoim opisie błąd on również oparty jest o pamięć DDR2, chipset PM45 nie jest w stanie obsłużyć DDR3ek.

http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=49067

ZAPRASZAM

_________________
Asus K50IJ-SX046C

Intel Core i5 750 @4GHz 1,37v WaterCooled :: Asus P7P55D-E Pro :: 4GB Kingston HyperX @2GHz 8-9-8-25 1.65v :: 2 x Seagate 250GB @Raid 0 :: WD Caviar 1TB 1001FALS :: Samsung SH-203P :: Corsair CMPSU-850HXEU 850W :: Dell U2410 24" Wide Screen

przemyslaw.ladra@x-kom.pl

Masz problem natury technicznej? Skontaktuj się z nami!
e-mail. serwis@x-kom.pl
tel. 34 310 30 30

Masz pytanie dotyczące naszej oferty? Skontaktuj się z nami!
e-mail. x-kom@x-kom.pl
tel. 34 324 11 67
tel. 34 324 11 97


Image


Ostatnio edytowany przez Lagier, Pią 13 Lis 2009, 08:57, edytowano w sumie 1 raz



Pią 13 Lis 2009, 08:56
Profil WWW
nowicjusz
nowicjusz

Rejestracja: Sob 07 Lis 2009, 16:34
Posty: 7
Miejscowość: Polska
Post 
A to nie jest ten model: N61VN-JX038V jest dokladnie taki sam tylko ma procesor mniejszy.
Aha no i czy ten model bez windowsa jest dostepny bo nie moge niestety znalezc


Pią 13 Lis 2009, 18:11
Profil
Extremalny Komputerowiec
Extremalny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 31 Sty 2005, 09:28
Posty: 3132
Miejscowość: Galway(Irl)
Post 
VN mają geforce GT240M
VG mają geforce GT220M
zasadnicza różnica w wydajności w grach

_________________
i5-3570k @4.7 1.33V * MSI Z77 MPower * 8GB DDR3 Kingston Predator 1866 * XFX Radeon HD 6970 2GB
Seagate 600 256GB SSD * Plextor M5 Pro 256GB SSD * Samsung SE-S224 * BeQuiet DP 650W * Silverstone TJ07B * EIZO S2231W
WC: Apogee XT, Laing DDC, XSPC EX480


Pią 13 Lis 2009, 18:48
Profil
nowicjusz
nowicjusz

Rejestracja: Pią 13 Lis 2009, 20:12
Posty: 4
Miejscowość: BIELSKO-BIAŁA
Post 
Witam. To jest fragment specyfikacji ze strony ASUSA odnośnie pamięci znajdujących się w N61VN....: DDR3 1066 MHz SDRAM, 2 x SODIMM socket for expansion up to 4GB SDRAM
*Due to the 32-bit operation system's limitation, only 3GB will show up with a 4GB memory. The 64-bit operating system will not have this issue. For more information, please check Microsoft's support site: http://support.microsoft.com/kb/946003

TO DLACZEGO TERAZ SĄ 2 A W SPECYFIKACJI 3 ?
Pozdrawiam :neutral:

_________________
pawelwg


Pią 13 Lis 2009, 20:24
Profil
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Odpowiedz   [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Internetowy sklep komputerowy X-KOM posiada w ofercie komputery stacjonarne i notebooki renomowanych producentów. Sprzedajemy tanie laptopy, oprogramowanie oraz wysokiej jakości sprzęt elektroniczny. Jeśli chcesz kupić dobry laptop w atrakcyjnej cenie, to jesteś we właściwym miejscu. Potrzebny Ci laptop do gier? Zapoznaj się z naszym asortymentem. Znajdziesz u nas nie tylko laptop dla gracza, ale również laptop dla grafika, czy studenta. Oferujemy fachowe doradztwo w zakresie doboru notebooków odpowiadających oczekiwaniom Klientów. Gwarantujemy szeroki wachlarz produktów, profesjonalną obsługę i terminową realizację zamówień. Istnieje możliwość bezpośredniego odbioru towaru. Posiadamy sieć salonów zlokalizowanych w całej Polsce.