laptopy notebooki - komputerowy sklep internetowy
forum.X-KOM.PL
Forum sklepu komputerowego X-KOM
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy Obecny czas: Sob 24 Sie 2019, 08:40



Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
 Asus K50C 
Autor Wiadomość
nowicjusz
nowicjusz

Rejestracja: Sob 05 Gru 2009, 17:34
Posty: 6
Miejscowość: Swarzędz
Post Asus K50C
Mam duzy problem z zainstalowaniem czegokolwiek na moim nowym laptopie asus k50c :cry: Czy ktoś moze mi w prosty sposób 'krok po kroku' wytłumaczyć co muszę zrobic aby wreszcie sie uruchomiło cokolwiek :'( :roll: Narazie wyświetla mi sie komunikat 'reboot and select proper boot device...' Proszę o pomoc!!!


Sob 05 Gru 2009, 17:40
Profil
Extremalny Komputerowiec
Extremalny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 31 Sty 2005, 09:28
Posty: 3132
Miejscowość: Galway(Irl)
Post 
No przecież komunikat wszystko mówi! Skoro w komputerze nie ma żadnego dysku z zainstalowanym systemem (na co własnie to wygląda, tzn dysk jest, brak systemu) to nic się nie uruchamia.
Laptop najpewniej był kupiony pusty, bez systemu operacyjnego. Teraz trzeba go zainstalować. Dopiero jak będzie system (np Windows 7, Vista lub XP) to wtedy komputer będzie się uruchamiał i będzie można sobie reszte ulubionych programów instalować.

_________________
i5-3570k @4.7 1.33V * MSI Z77 MPower * 8GB DDR3 Kingston Predator 1866 * XFX Radeon HD 6970 2GB
Seagate 600 256GB SSD * Plextor M5 Pro 256GB SSD * Samsung SE-S224 * BeQuiet DP 650W * Silverstone TJ07B * EIZO S2231W
WC: Apogee XT, Laing DDC, XSPC EX480


Ostatnio edytowany przez rafa, Sob 05 Gru 2009, 19:36, edytowano w sumie 1 raz



Sob 05 Gru 2009, 19:35
Profil
nowicjusz
nowicjusz

Rejestracja: Sob 05 Gru 2009, 17:34
Posty: 6
Miejscowość: Swarzędz
Post 
Tak to akurat wiem :wink: mam sterowniki do visty oraz windowsa xp ale jak wkładam płytkę to nic się nie dzieje :/ Nie wiem czy powinnam jeszcze coś najpierw zainstalować... Zupełnie sie na tym nie znam :neutral:


Sob 05 Gru 2009, 20:02
Profil
użytkownik
użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw 10 Lut 2005, 01:51
Posty: 115
Miejscowość: Katowice
Post 
Pierwsza sprawa - czy masz włączony Express Gate (najlepiej poznać po tym czy logo w czasie uruchamiania laptopa jest kolorowe czy białe). Jeżeli logo jest białe - jest on wyłączony; możesz ominąć ten akapit; jeżeli natomiast logo będzie kolorowe to EG jest włączony, polecam wyłączyć. Wchodzimy do biosu (klawisz F2 kiedy pojawia się drugi raz logo Asusa; tym razem białe), przechodzisz na 2gą zakładkę i opcję ExpressGate ustawiasz na Disable (może się zdarzyć że będzie to niemożliwe; zamiast opcji enable/disable będzie 'krzaczek'; wymagana jest wtedy aktualizacja biosu; ale o tym może później o ile będzie to potrzebne).

Jeżeli instalacja nie startuje sama, to w czasie uruchamiania laptopa (gdy pokazuje się logo ASUSa) naciśnij ESC, wtedy wyświetli się boot menu z którego wybierasz 2gą pozycję (napęd dvd) i czekasz póki nie pojawi się ekran instalacyjny systemu (nie pamiętam dokładnie ale w tym modelu pierwsza faza ładowania sterowników może przebiegać przy czarnym ekranie więc radzę się uzbroić w cierpliwość).

_________________
Flame USER
Lap: Lenovo - IBM Y550 T6500 :: 3072MB :: 320GB :: GT130M DDRIII :: white edition ;]
wbrew opiniom - zero problemów ;]

Image
Image


Ostatnio edytowany przez papik Sob 05 Gru 2009, 21:39, edytowano w sumie 2 razy



Sob 05 Gru 2009, 20:56
Profil
nowicjusz
nowicjusz

Rejestracja: Sob 05 Gru 2009, 17:34
Posty: 6
Miejscowość: Swarzędz
Post 
Express Gate jest (i był) wyłączony. Instalacja nie zastartowała sama wiec, tak jak radziłeś: Esc--> boot menu-->napęd dvd i niestety nadal wyświetla sie 'reboot and select proper boot device...' :cry:


Sob 05 Gru 2009, 22:37
Profil
Extremalny Komputerowiec
Extremalny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 31 Sty 2005, 09:28
Posty: 3132
Miejscowość: Galway(Irl)
Post 
Jak startowanie z płyty jest ustawione to instalator systemu musi się uruchamiać.
Może płyta jest zabrudzona, obejrzyj ją i ew wytrzyj najlepiej o spodnie dżinsowe.

_________________
i5-3570k @4.7 1.33V * MSI Z77 MPower * 8GB DDR3 Kingston Predator 1866 * XFX Radeon HD 6970 2GB
Seagate 600 256GB SSD * Plextor M5 Pro 256GB SSD * Samsung SE-S224 * BeQuiet DP 650W * Silverstone TJ07B * EIZO S2231W
WC: Apogee XT, Laing DDC, XSPC EX480


Sob 05 Gru 2009, 23:12
Profil
nowicjusz
nowicjusz

Rejestracja: Sob 05 Gru 2009, 17:34
Posty: 6
Miejscowość: Swarzędz
Post 
Płytę oglądałam i nie ma uszkodzeń/zabrudzeń. I nadal pojawia mi się w/w komunikat tym razem poprzedzony 'Intel UNDI..... This Product is covered by one or more of the following patents....Realtek PCI Express Gigabit Ethernet Controller Series v2.26 PXE-E61:Media test failure, check cable PXE-MOF: Exiting PXE ROM. Reboot and Select proper boot device or Insert Boot Media in selected Boot device and press a key'. Może to banalna sprawa, ale nie mam pojęcia co robić :/


Nie 06 Gru 2009, 00:46
Profil
Extremalny Komputerowiec
Extremalny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 31 Sty 2005, 09:28
Posty: 3132
Miejscowość: Galway(Irl)
Post 
Po włożeniu płyty wogóle słychać że napęd się rozkręca? Czyta coś? Miga dioda na napędzie?

_________________
i5-3570k @4.7 1.33V * MSI Z77 MPower * 8GB DDR3 Kingston Predator 1866 * XFX Radeon HD 6970 2GB
Seagate 600 256GB SSD * Plextor M5 Pro 256GB SSD * Samsung SE-S224 * BeQuiet DP 650W * Silverstone TJ07B * EIZO S2231W
WC: Apogee XT, Laing DDC, XSPC EX480


Nie 06 Gru 2009, 02:48
Profil
nowicjusz
nowicjusz

Rejestracja: Sob 05 Gru 2009, 17:34
Posty: 6
Miejscowość: Swarzędz
Post 
Napęd sie rozręca, lampka miga, ale po chwili wszystko ustaje i dalej pojawa sie w/w komunikat :/ W BIOSie mam ustawione, że jako 1 rozpatruje CD/DVD; Czy jeszcze cos muszę zmienić?


Nie 06 Gru 2009, 16:33
Profil
Extremalny Komputerowiec
Extremalny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 31 Sty 2005, 09:28
Posty: 3132
Miejscowość: Galway(Irl)
Post 
No własnie nie. To może coś z płytą jest nie tak.
Sprawdź na innym kompie czy startuje spod windowsa i sprawdź też czy startuje spod biosu.

_________________
i5-3570k @4.7 1.33V * MSI Z77 MPower * 8GB DDR3 Kingston Predator 1866 * XFX Radeon HD 6970 2GB
Seagate 600 256GB SSD * Plextor M5 Pro 256GB SSD * Samsung SE-S224 * BeQuiet DP 650W * Silverstone TJ07B * EIZO S2231W
WC: Apogee XT, Laing DDC, XSPC EX480


Nie 06 Gru 2009, 17:13
Profil
nowicjusz
nowicjusz

Rejestracja: Sob 05 Gru 2009, 17:34
Posty: 6
Miejscowość: Swarzędz
Post 
Okazało sie, że faktycznie z płyta jest coś nie tak :/ Z innej CD system się zainstalował. Teraz pozostaje mi zainstalowanie sterowników karty dźwiekowej, kamerki itp :/
Bardzo dziękuję za pomoc :)


Pią 11 Gru 2009, 14:54
Profil
Extremalny Komputerowiec
Extremalny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 31 Sty 2005, 09:28
Posty: 3132
Miejscowość: Galway(Irl)
Post 
Jesli to win 7 to kamerke zwykle instaluje sam. Użyj Windows Update.

_________________
i5-3570k @4.7 1.33V * MSI Z77 MPower * 8GB DDR3 Kingston Predator 1866 * XFX Radeon HD 6970 2GB
Seagate 600 256GB SSD * Plextor M5 Pro 256GB SSD * Samsung SE-S224 * BeQuiet DP 650W * Silverstone TJ07B * EIZO S2231W
WC: Apogee XT, Laing DDC, XSPC EX480


Pią 11 Gru 2009, 17:11
Profil
użytkownik
użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw 10 Lut 2005, 01:51
Posty: 115
Miejscowość: Katowice
Post 
Laptop do demonów prędkości nie należy więc jeżeli się chce komfortowo pracować na nim to nie polecam instalowania Win7. Co do instalacji sterowników i oprogramowania - pamiętaj aby nie zaśmiecić systemu zbędnym softem, był wcześniej temacik o tym: http://forum.x-kom.pl/viewtopic.php?t=1773 (w Twoim przypadku odhaczasz w instalatorze niepotrzebne rzeczy)

_________________
Flame USER
Lap: Lenovo - IBM Y550 T6500 :: 3072MB :: 320GB :: GT130M DDRIII :: white edition ;]
wbrew opiniom - zero problemów ;]

Image
Image


Sob 12 Gru 2009, 10:56
Profil
Extremalny Komputerowiec
Extremalny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 31 Sty 2005, 09:28
Posty: 3132
Miejscowość: Galway(Irl)
Post 
Jesli jest to najmniejsza wersja systemu to win7 jak najbardziej jest ok.
Najlepiej jesli ma chociaż 1GB ramu.

Instalowałem na starym laptopie z 512MB i działał podobnie jak wcześniej na XP.

_________________
i5-3570k @4.7 1.33V * MSI Z77 MPower * 8GB DDR3 Kingston Predator 1866 * XFX Radeon HD 6970 2GB
Seagate 600 256GB SSD * Plextor M5 Pro 256GB SSD * Samsung SE-S224 * BeQuiet DP 650W * Silverstone TJ07B * EIZO S2231W
WC: Apogee XT, Laing DDC, XSPC EX480


Sob 12 Gru 2009, 18:17
Profil
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Odpowiedz   [ 14 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Internetowy sklep komputerowy X-KOM posiada w ofercie komputery stacjonarne i notebooki renomowanych producentów. Sprzedajemy tanie laptopy, oprogramowanie oraz wysokiej jakości sprzęt elektroniczny. Jeśli chcesz kupić dobry laptop w atrakcyjnej cenie, to jesteś we właściwym miejscu. Potrzebny Ci laptop do gier? Zapoznaj się z naszym asortymentem. Znajdziesz u nas nie tylko laptop dla gracza, ale również laptop dla grafika, czy studenta. Oferujemy fachowe doradztwo w zakresie doboru notebooków odpowiadających oczekiwaniom Klientów. Gwarantujemy szeroki wachlarz produktów, profesjonalną obsługę i terminową realizację zamówień. Istnieje możliwość bezpośredniego odbioru towaru. Posiadamy sieć salonów zlokalizowanych w całej Polsce.