laptopy notebooki - komputerowy sklep internetowy
forum.X-KOM.PL
Forum sklepu komputerowego X-KOM
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy Obecny czas: Sob 07 Wrz 2024, 16:30

Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
 Wybór mniejszej obudowy 
Autor Wiadomość
nowicjusz
nowicjusz

Post Wybór mniejszej obudowy
Hej,
Chciałbym poprosić o doradzenie w wyborze obudowy.
Chciałbym osiągnąć coś co aktualnie nie jest chyba zbyt popularne, czyli niewielkich rozmiarów obudowę bez kompromisów dotyczących:
- dobrej cyrkulacji powietrza (temperatur);
- montażu mocnej karty graficznej (chciałbym, żeby zmieściły się jednostki chociażby wielkości ~4080 super);
- większych air coolerów (przymierzam się do do zakupu Noctua NH-D15 G2), nie jara mnie AIO;
- pełnowymiarowych zasilaczy.

To co bardzo mnie irytuje w posiadanych przeze mnie obudowach, to ilość marnującego się miejsca spowodowana pustymi przestrzeniami.
Nie mam zamiaru używać HDD, sata SSD ani czytników płyt wewnątrz obudowy.

Dodatkowo chciałbym uniknąć wszelkiego rodzaju okien/szkła, które dla mnie są zbędne, dodające niepotrzebną wagę.
Jeśli w obudowie nie będzie żadnego RGB, to będzie to tylko na plus, bo i tak bym je wyłączył.

(Opcjonalnie) Najlepiej byłoby, gdyby obudowa nadal mieściła płyty ATX (ze względu na większą ilość opcji i niższą cenę niż np. ITX oraz to że aktualnie posiadam płytę ATX a nie czuję jeszcze potrzeby zmiany), aczkolwiek w razie potrzeby jestem gotowy przesiąść się na ITX - niemniej kwestionuję lekko, czy tak małych, wręcz lunchboxowych obudowach będzie dobra cyrkulacja powietrza.

Chciałbym, żeby obudowa była obiektywnie dobrej jakości (łatwe regularne czyszczenie kurzu z filtrów, brak nadmiernych drgań/hałasu spowodowanych słabej jakości konstrukcją itd).

Obudowa, która mnie zainteresowała, to Fractal Meshify 2 Compact, natomiast wydaje mi się że mogą być lepsze rozwiązania (ta nadal jest dość duża), których po prostu jeszcze nie widziałem, stąd prośba o pomoc.
Cena nie gra dużej roli.

Pozdrawiam!

Nie 07 Lip 2024, 15:10
Zdolny Komputerowiec
Zdolny Komputerowiec

Miejscowość: Wrocław
Post Re: Wybór mniejszej obudowy
Witam,
Obudowa Fractal Desing Meshify 2 Compact powinna być optymalnym rozwiązaniem, bo wydajne podzespoły w mniejszej obudowie itx z kiepską wentylacją mogą być cieplejsze podczas obciążenia.
Fractal Desing North to nowość od szwedzkiego producenta. W standardzie są 2x14fi wentylatory zamontowane na przednim panelu, to wypada dołożyć wentylator na tył i ew górę obudowy, aby wyciągał ciepłe powietrze. Obudowa ma na boku siatkę zamiast klasycznego bocznego panelu.
Alternatywnie można by brać pod uwagę obudowę be quiet! Pure Base 500, tylko ma zabudowany front, to może być mniej przewiewna i cieplejsza.

Pon 08 Lip 2024, 12:51
nowicjusz
nowicjusz

Dziękuję za odpowiedź!

Wto 09 Lip 2024, 09:55
nowicjusz
nowicjusz

Cześć!
Świetne pytanie! Też jestem fanem kompaktowych zestawów bez kompromisów. Jeśli chodzi o obudowy, które spełniają twoje wymagania, polecam sprawdzić Fractal Design Meshify C Mini - doskonała wentylacja i zmieści spore GPU. Kolejną opcją jest NZXT H210, która również ma dobrą cyrkulację powietrza i wsparcie dla dużych kart graficznych. Noctua NH-D15 G2 powinna zmieścić się w obu przypadkach, ale zawsze warto sprawdzić specyfikacje dokładnie.
Jeżeli chodzi o pełnowymiarowe zasilacze, to obie te obudowy powinny je pomieścić bez problemu. Ważne, żeby zwrócić uwagę na zarządzanie kablami, bo w mniejszych obudowach jest to kluczowe dla dobrej cyrkulacji powietrza.

Wto 06 Sie 2024, 12:04
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Odpowiedz   [ 4 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości