Cześć.
Potrzebowałbym w miarę szybko, najlepiej dziś/jutro zamówić komputer dla syna - wczoraj miał komunię

Przeznaczenie głównie do gier (aktualnie gra w Fortnite, Minecraft, Fifa, Roblox, BeamNG.drive).
Interesuje się też trochę programowaniem. Sprzęt (wersja dla mamy

) ma również służyć do szkoły, odrabiania lekcji, itp.

Jaki jest Twój budżet na komputer?
Syn ma nazbierane ok. 6000 (jeżeli będzie warto, mogę mu dorzucić kilka stówek)- Czy zestaw ma zawierać samą jednostkę centralną czy również system operacyjny, monitor, peryferia (myszka, klawiatura, głośniki, listwa zasilająca itp.)?
Ma mieć wszystko, włącznie z kartą bezprzewodową, bo nie chcę ciągnąć kabla. Może na razie bez głośników - wystarczą mu z monitora.
A monitor wybrałem ten:ASUS TUF Gaming VG27WQ1B Curved [WQHD, 165Hz, Extreme Low Motion Blur, FreeSync Premium, HDR10] za 1179 zł
Czyli pozostaje na resztę ok. 4800 zł.- Opisz zastosowanie komputera
(gry - obecnie Fortnite, FIFA, Minecraft, Roblox, BeamNG.drive)- Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor?
2560 x 1440 piksele- Czy masz zamiar podkręcać podzespoły (procesor, RAM, karta graficzna)?
NIE- Czy posiadasz części ze starego komputera np. dysk twardy ATA lub SATA, napęd optyczny, obudowa, peryferia?
NIE- Czy komputer będzie w niedługim czasie lub w przyszłości rozbudowywany?
NIE SĄDZĘ- Określ priorytet komputera - wydajność/cisza/energooszczędność
Wszystko ma znaczenie.- Wymagania dodatkowe.
Fajnie podświetlana klawiatura i myszka, dla młodego ma to znaczenie (obudowa nie musi się świecić, ale jeśli będzie, to też fajnie).W budżecie byłby ten zestaw (z forum geex by Michał Tekieli)Ale brak w sklepie MSI B560-A PRO oraz ostatnia aktualizacja miesiąc temu.
Ewentualnie rozważałem po prostu taki gotowiec (choć to już z peryferiami znacznie przekroczy budżet).
G4M3R HERO i5-11400F/16GB/1TB/RX6600/W11xBędę wdzięczny za poradę.