forum.X-KOM.PL
https://forum.x-kom.pl/

Własna Chmura z własnym dyskiem
https://forum.x-kom.pl/viewtopic.php?f=33&t=18865
Strona 1 z 1

Autor:  kamcio100 [ Sob 21 Sty 2023, 11:08 ]
Temat postu:  Własna Chmura z własnym dyskiem

Siemka. Zakładam ten temat ponieważ dzisiaj wchodząc na dysk google zauważyłem, że już brakuje mi miejsca (mam wykupione 100GB) i zobaczyłem, że 200GB kosztuje miesięcznie 14zł... I pomyślałem, a jakby założyć swój dysk sieciowy. Napiszę jak mi to chodzi po głowie i może pomożecie mi jakoś z tym, ponieważ jestem totalnie nowy w temacie.

Więc tak, dysk jaki bym potrzebował to 512Gb lub max 1Tb, to będzie już na pewno ze sporym zapasem. Gdzieś przeczytałem, że można coś takiego zrobić pod rasberry, i pomyślałem o jakimś dysku SSD może? Nie wiem czy to dobry pomysł?

Celem tego dysku byłoby stworzenie czegoś na zasadzie Google Dysku. Przechowuje tam wszystkie backup-y ze starych telefonów, czyli jakieś filmiki itd. I chciałbym mieć możliwość np otwarzania ich na tym dysku, coś ala Youtube jak to jest na google. Tylko w sumie tego potrzebuje. Nic wymagającego.

Chciałbym teraz zainwestować, bo licząc to ile już mam te 100GB to sporo kasy poszło. A tak bym miał coś swojego fizycznego.

Autor:  kamcio100 [ Sob 21 Sty 2023, 12:06 ]
Temat postu:  Re: Własna Chmura z własnym dyskiem

Znalazłem My Cloud Home ale nie wydaje mi sie zeby dysk twardy 3.5 był bezawaryjny.. I z opinii w internecie wyczytałem, że jest to bardzo wolne i przesyłanie jakiś większych plików trwa wieczność.

Stąd moje pytanie czy może jest coś podobnego ale na dyski SSD? 

Autor:  Blazer [ Sob 21 Sty 2023, 17:57 ]
Temat postu:  Re: Własna Chmura z własnym dyskiem

Dyski SSD też są awaryjne, ale możesz kupić dowolny dysk sieciowy i zamiast HDD zakupić po prostu SSD 2,5".

Autor:  kamcio100 [ Sob 21 Sty 2023, 18:58 ]
Temat postu:  Re: Własna Chmura z własnym dyskiem

Dzięki za odpowiedź.

Myślałem nad Synology DS118

Ogólnie to te dane co będe miał online mam też na dysku USB zarchiwizowane. Internet mam 100 up, i dow 50mb/s. No nie wiem, może spróbuje własnie z tym Netgear bo po opiniach ten WD to nie za ciekawie wypada

Autor:  Blazer [ Nie 22 Sty 2023, 10:40 ]
Temat postu:  Re: Własna Chmura z własnym dyskiem

Może lepiej dołozyć do 2 dyskowego: Synology DS220j (2xHDD, 4x1.4GHz, 512MB, 2xUSB, 1xLAN)
Ewentualnie nieco taniej: QNAP TR-002 Moduł rozszerzający (2xHDD, USB 3.1, RAID)

Autor:  kamcio100 [ Śro 25 Sty 2023, 09:26 ]
Temat postu:  Re: Własna Chmura z własnym dyskiem

No i przyszedł ten serwer... Ale nie za ciekawie to wygląda...

- Otworzenie zdjęcia lub filmiku w aplikacji mobilnej trwa wieki

- Pobieranie z przeglądarki Incognito na poziomie 150kb/s, gdzie przy moim intrenecie pliki pobiera z prędkością 11mb/s, na sieci LTE i 5G również to samo, i przez telefon też.

- Nie da się udostępnić pliku jako wideo, tylko i wyłącznie do pobrania

- Otworzenie wideo w przeglądarce również nie działa, w aplikacje na telefonie otworzenie na zewnętrzenej sieci trwa wieki.

Miało być pięknie, a jednak rzeczywistość zweryfikowała...

Prędkości z ,,zewnątrz" są tragiczne, wszystko ładuje sie wieki, do tego jak udostępniam film to nie można go oglądąć w przeglądarce, tylko trzeba to pobrać na dysk.. Także niestety u mnie to nie zda egzaminu..

Myślałem, że będzie można wysyłać takie linki: https://e1.pcloud.link/publink/show?cod ... mFUkhqqwlk
Że można pobrać i obejrzeć...

Autor:  kamcio100 [ Śro 25 Sty 2023, 10:08 ]
Temat postu:  Re: Własna Chmura z własnym dyskiem

Chciałbym uzyskać pomoc w sprawie:

Czy mogę usprawnić pobieranie z serwera NAS z zewnątrz pomijając sieć LAN w domu. Tak aby transfery były na wyższym poziomie
Czy mogę wysłać link tak jak podałem, czyli aby dana osoba mogła obejrzeć w przeglądarce i pobrać
Chciałbym uzyskać informację dlaczego zewnętrzny dostęp do serwera jest tak długi.
Mój internet to 100Mb/s pobieranie i 50Mb/s wysyłanie, co przekłada się na pobieranie realne ok. 11Mb/s i wysyłanie na ok. 6mb/s. około ponieważ te wartości skaczą i nie są stałe.

Jest to mój pierwszy serwer NAS, chciałem go wykorzystać właśnie jako rozszerzenie pamięci telefonu, tak aby nie płacić firmom zewnętrznym tylko mieć coś swojego. Jednak chyba tak dobrze z tym nie będzie jak np w pCloud.

Jest to zwykły film nagrany telefonem. Na sieci wewnętrznej jak jest połączony NAS działa to bez problemu, natomiast zewnętrzny dostęp tylko próbuje załadować i te ładowanie trwa i trwa

Kiedy udostępniam plik mp4 z pcloud, to pcloud konwertuje to na format webowy, który jest potem streamowany do odbiorcy i wyświetlany w odtwarzaczu w przeglądarce.
To czy w takiej sytuacji możliwe jest uzyskanie takiego efektu w sieci NAS? A konkretniej w tym modelu Synology?

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/