laptopy notebooki - komputerowy sklep internetowy
forum.X-KOM.PL
Forum sklepu komputerowego X-KOM
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy Obecny czas: Wto 10 Gru 2019, 17:55



Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 44 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
 Wybór chłodzenia 
Autor Wiadomość
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw 27 Sty 2005, 12:37
Posty: 470
Miejscowość: kiedyś X-KOM, teraz Warszawa:)
Post 
witam,

co do tego komputera, to nie sadze, zeby ta specyfikazja kosztowala 3300 zl, chybaze bylo kilka rzeczy wiecej jeszcze, albo jakis mocny monitor LCD...

pamieci niekoniecznie musza byc identyczne (z wygladu, bo parametry to maja zapewne identyczne) zeby dzialaly w dualu...

KG zapewne GIGABYTE - temperatura dosc wysoka, ale w normie... jesli za wysoka, to powinna trafic do nas na serwis...

Co do elementow z jakich zostal zlozony ten komputer, to na pewno staralismy sie doradzic jak najlepiej... albo klient decyduje sie na nowsze technologie, ale niestety drozsze, albo starsze technologie, ale oczywiscie tansze...
nie wiem jak bylo w tym przypadku, ale mniemam, ze komputer raczej typowo do grania nie byl szykowany (z racji na taka grafike)...
zastanawia mnie takze to, ze skoro komputer nie dziala za dobrze, to czemu do nas klient nie wrocil... przeciez wszyscy wiedza, ze w razie problemow nie odwracamy sie od klienta, a wrecz przeciwnie, staramy sie jak najlepiej pomoc...

wiem, ze w pana przypadku najwazniejsze sa ciagle udoskonalania i modernizacje sprzetu, ale prosze spojrzec od strony przecietnego klienta na sprzet komputerowy...
po 3-4 latach kiedy przychodzi czas na konkretne modernizacje, to i tak wszystkie technologie sa przestarzale... i taniej jest wymienic pol komputera, anizeli dokladac cos do starego... proste prawo rynku (moora - jak kto woli:)), wiec tu jakby chipset 865 staje sie mniej straszny niz pan pisze...

a tak jak juz pisalem... w jakims tam przedziale cenowym zawsze trzeba wybrac kompromis...

pozdrawiam

_________________
Image Image


Sob 16 Lip 2005, 12:43
Profil WWW
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw 07 Lip 2005, 10:11
Posty: 829
Miejscowość: CZ-WA
Post 
przemcio napisał(a):
... wiec tu jakby chipset 865 staje sie mniej straszny niz pan pisze...

a tak jak juz pisalem... w jakims tam przedziale cenowym zawsze trzeba wybrac kompromis...

pozdrawiam


Mozna by polemizowac na ten temat ze 865 jest mniej straszny, zwlaszcza ze sa i915, x25 x45 x55, nForce itp. To nie moj komputer takze mnie to az tak nie boli, koles fakt jest zielony. Co do ceny to sie nie zgodze bo za 2500 to jestem w stanie kupic C 2,8 775, PG Gigabyte i915, 1 GB RAM, KG Gigabyte 6600 128 MB PCI-e, DVDRW LG, HDD 80GB 7200/8, obudowa i klaw, mysz standard. Iten zestaw chodzi lepiej niz ten u kolesia chyba sie wszyscy ze mna zgadza.

Co do pamieci to z tego co wiem t musza byc takie same, nawet w instrukcji pisze, zreszta cena jest ta sama. A jak nie musza byc te same to dlaczego nie dziala ??? zadna filozofia zwlaszcza ze opcja zalacza sie automatycznie.

Sam mam u was zamiar kupic zestaw, ale jeszcze nie macie PG i KG taka jak chce wiec czekam no i oczywiscie cena musi byc dobra.

PS. Bizness jest bizness, takie prawo rynku jakos firma musi zarobic na sprzedawaniu takiego a nie innego sprzetu, tylko mi nie piszcie ze sie technologie zmieniaja, bo tu mowimy o zestawie na 3-4 lata z mozliwoscia modernizacji w tym czasie a na 865 to nie zabardzo mozna modernizowac co kolwiek brak DDR2, PCI-e, P D, P E itd. Pozdrawiam


Sob 16 Lip 2005, 13:21
Profil
Extremalny Komputerowiec
Extremalny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 31 Sty 2005, 09:28
Posty: 3132
Miejscowość: Galway(Irl)
Post 
mozaika1234 napisał(a):
tondEK napisał(a):
No to cie zmartwie a w zasadzie tych co sie na tym nie znaja, ze koles 2 m temu kupil w X-kom'ie kompa: Wersja dla laika P42,8 775, PG Gigabyte 775, 1024 MB RAM, KG Gigabyte 9550 128, HDD 80 jakis, Monitor CRT LG17, cena ok 3300. Na pierwszy rzut oka spoko zestaw, koles dzwoni do mnie i mowi ze mu sys nie wchodzi, poszedlem do niego i sie zalamal. 1. Nie wiem kto go skladal ale 2 kosci po 512 kingston nie chodza w dual'u bo sa rozne :) (niezle), 2. PG do kosza chipset 865 :? (troch stary juz), 3. KG bez wentylatora, po 15 min nie da sie dotknac. Boli mnie to ze ktos wyklada 3300 i dostaje za to wielkie nic w zasadzie i tak jest wszedzie w kwietnmiu bylem w Enterprisie i wyszedlem za klientem ktoremu pan zlozyl "Super Komputer" powiedzialem jak wyglada sprawa i gosc sie wrocil i zrobil jazde. Pozdro

Po pierwsze to co ma piernik do wiatraka. Pamięci mają być tej samej pojemności i nic więcej-dual musi działać. Sam mam trzy różne (tyle że DDR400)Twin Mosy 2x256+512 i wszystko ok. A u znajomego 2x256TinMos+512Corsair też idealnie działa więc bajki o zestawach dual możesz sobie w buty wsadzić.
Po drugie co z tego że grafika nie ma wentylatora. Ty jej nie projektowałeś. Jeśli działa bez błędów jak została zbudowana to w czym problem. Przynajmniej jest ciszej. Karta nie służy do pogrzewania twoich palcy tylko do wyświetlania grafiki na ekranie. A jak kolega chce robić OC to niech sobie chłodzenie założy.
Trzecia sprawa to te 3300zł. No ludzie - ja wiem że to dla przeciętnego polaka jest sporo pieniędzy, napewno nie łatwy pieniądz ale bez przesady. Jaki można mieć komputer za 3300zł i to z monitorem!?
Najlepiej żeby 500zł kosztował i był to jakiś 4GHz A64 z dwoma rdzeniami i jeszcze z wiązał sznurówki i...
Trzeba troche się zastanowić za nim coś się powie! Jak się kupuje jakiś budżetowy zestaw to nie można z niego oczekiwać 300klatek w DOOM3!

Ufff! Pokój bracie..........

_________________
i5-3570k @4.7 1.33V * MSI Z77 MPower * 8GB DDR3 Kingston Predator 1866 * XFX Radeon HD 6970 2GB
Seagate 600 256GB SSD * Plextor M5 Pro 256GB SSD * Samsung SE-S224 * BeQuiet DP 650W * Silverstone TJ07B * EIZO S2231W
WC: Apogee XT, Laing DDC, XSPC EX480


Sob 16 Lip 2005, 20:39
Profil
użytkownik
użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto 01 Lut 2005, 17:13
Posty: 174
Miejscowość: Łazy
Post 
mozaika1234 widze ze ty jestes super znawca :D :D :D w instrukcji pisze :lol: :lol: :lol: Pozatym niektore R9550 sa seryjnie bez wentyli i skoro producent je tak zaprojektowal to dla zwyklego uzytkownika nic wiecej niejest potrzebne a ta cena 3300 to chyba za taki zestaw to jest z palca wyssane. A szczerze powiem ze zestaw komputerow to nie oplaca sie kupowac z mysla o modernizacji lepiej kupic taki na chwile obecna bo za rok, dwa to i tak bede g...... warte. A jeszcze jedno po co pchac sie w drogiego i wcale nie takiego super intela, a ten zestaw za 2500 to jest slaby bardzo slaby bo za okolo 3000 mozna zlozyc maszynke ktore bedzie wydajniejsza od tego pozal sie boze celerona i smiesznego 6600.

Athlon 3000+ s939, Asus A8N-E, x800xl, 1gb ramu, hdd 80gb(skoro taki chcesz),DVDRW NEC(a nie LG shit),

a jeszcze jedno po co wewalasz to pod ten topic :?: :?: :?:

_________________
Atari ;)


Sob 16 Lip 2005, 22:37
Profil
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw 07 Lip 2005, 10:11
Posty: 829
Miejscowość: CZ-WA
Post 
Maciej napisał(a):
mozaika1234 widze ze ty jestes super znawca :D :D :D w instrukcji pisze :lol: :lol: :lol:


Jakbys chlopaku poczytal to bys wiedzial ze obie formy pisze i jest napisane sa poprawne, zapytaj Miodka. Moze i je projektowal znawca z tym ze jak kupujesz kompa za prawie 3500 to co do pisania listow go kupujesz i nikt tu nie mowi o hardcore'owym oc chlopaku (po za tym za ta kase da sie zlozyc o wiele lepszy zestaw, a to ze firma ma marze taka a nie inna to nie wina klienta). Jak sie znasz to luz to cie nikt w h... nie zrobi. I PISZE w instrukcji jak byk ze dwie takie same. A jak nie to kogo wina kolesia ze kupil kompa i mu w sklepie zle zlozyli, wez sie zastanow chlopie co za bzdury wygadujesz.


Oboje wiemy jak sie sklada kompa dla laika, pewnie wszyscy kradna to ty tez, super. Moze ty zarabiasz 3000 na godzine (kradnac) ale niektorzy zapinaja pare lat zeby sobie kompa kupic i oczekuja fachowej porady a nie wciskania kitu.

PS. Chlopaku ja zlozylem kompa swojego w 98 chodzi do dzis, dolozylem do niego przez te 7 lat 300. Jak bedziesz mial podobnie to pogadamy. I nie wypisuj mi tu AMD bo dla mnie nie istnieje i to jest moje zdanie.


Sob 16 Lip 2005, 23:27
Profil
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw 07 Lip 2005, 10:11
Posty: 829
Miejscowość: CZ-WA
Post 
rafa napisał(a):
Trzecia sprawa to te 3300zł. No ludzie - ja wiem że to dla przeciętnego polaka jest sporo pieniędzy, napewno nie łatwy pieniądz ale bez przesady. Jaki można mieć komputer za 3300zł i to z monitorem!?
Najlepiej żeby 500zł kosztował i był to jakiś 4GHz A64 z dwoma rdzeniami i jeszcze z wiązał sznurówki i...
Trzeba troche się zastanowić za nim coś się powie! Jak się kupuje jakiś budżetowy zestaw to nie można z niego oczekiwać 300klatek w DOOM3!

Ufff! Pokój bracie..........


Jasne a ty co bys kupil za te 3300 ??? to co koles ??? czy nie majac pojecia o kompach i idac do sklepu liczylbys na to ze ktos ci fachowo pomoze ???

PS. Kto mowi o DOOm'ie sa fajniejsze gry. Prawda w oczy kole. Pozdro


Sob 16 Lip 2005, 23:38
Profil
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw 07 Lip 2005, 10:11
Posty: 829
Miejscowość: CZ-WA
Post 
Maciej napisał(a):
A jeszcze jedno po co pchac sie w drogiego i wcale nie takiego super intela, a ten zestaw za 2500 to jest slaby bardzo slaby bo za okolo 3000 mozna zlozyc maszynke ktore bedzie wydajniejsza od tego pozal sie boze celerona i smiesznego 6600.

Athlon 3000+ s939, Asus A8N-E, x800xl, 1gb ramu, hdd 80gb(skoro taki chcesz),DVDRW NEC(a nie LG shit),

a jeszcze jedno po co wewalasz to pod ten topic :?: :?: :?:


Mam nadzieje ze ta maszynka twoja za ok 3000 to nie jest to co wypisales ponizej bo to ponad 3000, a jak jestes taki luzny to zloz lepszy za 2500 to potestujemy co lepsze. DVD LG to przykla w tej cenie jest asus,nec,toshiba.
Pozdro


Sob 16 Lip 2005, 23:43
Profil
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw 27 Sty 2005, 12:37
Posty: 470
Miejscowość: kiedyś X-KOM, teraz Warszawa:)
Post 
panowie... troche opamietania...

6 spraw:

1) jak juz pisalem... jesli jest klopot z komputerem, to zapraszam do nas na serwis - postaramy sie jak najszybciej pomoc - moze nawet "od reki"...

2) te nieszczesne 3300... ciezko powiedziec, jesli nie znam dnia, ani godziny... ale moze poza skrzynka byla klawiatura, mysz, dobry monitor, drukarki i milion innych rzeczy... bo chyba nie mowimy o cenie za sama skrzynke...

3) troszke nie ten watek... mozna sie pogubic w tym forum przez was:) jak tak dalej pojdzie, to ten watek bede musial zamknac i zablokowac...

4) jak juz pisalem - napisze raz jeszcze - NIE ODWRACAMY SIE ABSOLUTNIE OD KLIENTA - zawsze staramy sie pomoc i rozwiazac kazdy problem... jestesmy caly czas w tym samym miejscu - mysle, ze wszyscy z tego forum, ktorzy mieli z nami jakis kontakt wiedza, ze zawsze mozna sie z nami dogadac, czy to do ceny czy to do serwisu...

5) wpadki zdarzaja sie i nam - jak kazdemu... mamy na sklepie teraz Milene i Kamila, jesli ktos z Was forumowiczow ma problem ze sprzetem, albo cos powazniejszego - wymagajacego "dogadania" - zgloscie sie do mnie...

6) plyte glowna sledze, sprawdzam w hurt... ale grafika chyba mi umknela... prosze o przypomnienie na maila...

pozdrawiam

_________________
Image Image


Nie 17 Lip 2005, 01:10
Profil WWW
użytkownik
użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto 01 Lut 2005, 17:13
Posty: 174
Miejscowość: Łazy
Post 
A z ta instrukcja to wcale nie chodzilo mi o forme wypowiedzi tylko o to ze jezeli nie wiesz jak dziala dual to sie nie wypowiadaj sam mam 2 inne kostki 512 twinmosa i w dodatku sa podkrecone i smigaja w dualu :)
A komp do 2500zl wydajniejszy od twojego zestawiku:

AMD ATHLON 64 3000+ S939 BOX
GeForce 6800LE
EPOX 9NDA3J
DDRAM 512MB PC400 TWINMOS
WD 80 GB WD800JB ATA100 CACHE 8MB
NEC ND-3540 DL SREBRNY BULK
OBUDOWA

ten zestawik wgniecie w ziemie to co tam zaproponowales.

_________________
Atari ;)


Ostatnio edytowany przez Maciej Nie 17 Lip 2005, 10:11, edytowano w sumie 2 razy



Nie 17 Lip 2005, 07:36
Profil
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw 07 Lip 2005, 10:11
Posty: 829
Miejscowość: CZ-WA
Post 
przemcio napisał(a):
4) jak juz pisalem - napisze raz jeszcze - NIE ODWRACAMY SIE ABSOLUTNIE OD KLIENTA - zawsze staramy sie pomoc i rozwiazac kazdy problem... jestesmy caly czas w tym samym miejscu - mysle, ze wszyscy z tego forum, ktorzy mieli z nami jakis kontakt wiedza, ze zawsze mozna sie z nami dogadac, czy to do ceny czy to do serwisu...

5) wpadki zdarzaja sie i nam - jak kazdemu... mamy na sklepie teraz Milene i Kamila, jesli ktos z Was forumowiczow ma problem ze sprzetem, albo cos powazniejszego - wymagajacego "dogadania" - zgloscie sie do mnie...

6) plyte glowna sledze, sprawdzam w hurt... ale grafika chyba mi umknela... prosze o przypomnienie na maila...

pozdrawiam


To nie o to chodzi nie mowie ze jestescie do bani czy cos takiego, w koncu sklep wam sie powiekszyl i to zdrowo. Komp nie jest moj wiec to nie do konca moj problem. Chodzi o to ze takie sa polskie realia.

Co do reszty kompa to faktycznie kupil se jelen klawiature za ponad 100 logitecha :wink: zamiast dolozyc do czegos innego. Jak juz mam sie do czego doczepic to tylko do tej nieszczesnej pamieci, bo tu musicie przyznac racje, ze wypusciliscie kompa bez sprawdzenia dobrze, mylic sie rzecz ludzka wybaczac tez. KONIEC TEGO WALNIETEGO TEMATU !!!

Punkt 6 to do mnie bo jak tak to jest ta karta http://sklep.benchmark.pl/pelny_18306.html .

Pozdrawiam @ll

PS. DLA MNIE AMD NIE ISTNIE JEST TO MOJE ZDANIE I MAM DO NIEGO PRAWO, WIEC NIE PODAWAJCI MI TU NIBY LEPSZYCH AMD BO I TAK NEDZA. JESZCZE SIE INTEL Z AMD NIGDY NIE DOGADAL.


Nie 17 Lip 2005, 09:16
Profil
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw 07 Lip 2005, 10:11
Posty: 829
Miejscowość: CZ-WA
Post 
Maciej napisał(a):
A z ta instrukcja to wcale nie chodzilo mi o forme wypowiedzi tylko o to ze jezeli nie wiesz jak dziala dual to sie nie wypowiadaj sam mam 2 inne kostki 512 twinmosa i w dodatku sa podkrecone i smigaja w dualu :)


"Two DDR memory modules are installed (the same memory size and type)"

to jest z instrukcji gigabyte'a jak nie kumasz to se slownik kup. a z 3 pamieciami to wiadomo ze jedna nie dziala. ZNAWCO


Nie 17 Lip 2005, 09:34
Profil
użytkownik
użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto 01 Lut 2005, 17:13
Posty: 174
Miejscowość: Łazy
Post 
Sluchaj nie odzywaj sie wiecej po ci ludzie wysmieja, 3 kostkami wiadomo jedna niedziala :lol: :lol: :lol: :lol:
A ja sie wcale za znawce nie uwazam ale nielubie jak mi ktos kit wciska. A skoro AMD jest takie bardzo zle jak piszesz to wtlumacz mi jedna rzecz u mnie przerabiam film na dvd w 25min kumpel na celeronie 2.4 przerabia ten sam film uzywajac tego samego progamu ponad godzine no wiec super nie a cena celerona dopiero niedawno dobila to takiej ceny za jaka ja swojego procka kupilem. I jeszcze jedno jest cos takiego jak netykieta po co piszesz po 2 posty zeby odpowiedziec zasmiecasz forum w ten sposob tam jest taki przycisk "edytuj" jego mozesz uzyc.
Sadze ze dyskusja zeszla na inny temat. EOT

_________________
Atari ;)


Nie 17 Lip 2005, 09:59
Profil
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw 07 Lip 2005, 10:11
Posty: 829
Miejscowość: CZ-WA
Post 
Maciej napisał(a):
A skoro AMD jest takie bardzo zle jak piszesz to wtlumacz mi jedna rzecz u mnie przerabiam film na dvd w 25min kumpel na celeronie 2.4 przerabia ten sam film uzywajac tego samego progamu ponad godzine no wiec super nie a cena celerona dopiero niedawno dobila to takiej ceny za jaka ja swojego procka kupilem.


To moje zdanie ze uwazam intela za lepszego tak jak ty amd. swoja droga to napisz jakim programem to robisz bo jestem ciekaw jak moj zestaw bedzie zasuwal, chetnie z taba podziele wynikami. Kazdy komp to indywidualny zestaw wszystko zalezy od dopieszczenia ;). I nie wal tu o etykiecie lub nie... . Zwolenikow intela jest tyle samo co amd i to samo tyczy sie przeciwnikow, wiec w tym temacie nigdy sie nie dogadamy. Aczkolwiekjestem ciekaw porownania wydajnosci twojego kompa z moim, na pewno na tej plaszczyznie mozemy pogadac (ale na razie to go jeszcze nie ma bo nie moge dostac PG KG).

Ja kupuje celine bo mnie nie stac na nic lepszego teraz, plyta jest po to zebym mogl za 2 3 lata wsadzic tam jakiegos wypasionego procka.
Pozdro


Nie 17 Lip 2005, 11:45
Profil
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw 27 Sty 2005, 12:37
Posty: 470
Miejscowość: kiedyś X-KOM, teraz Warszawa:)
Post 
panowie... ostrzegalem... blokuje ten temat, bo za daleko odbieglismy od pytania poczatkowego...

_________________
Image Image


Nie 17 Lip 2005, 12:11
Profil WWW
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.   [ 44 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: AdsBot [Google] oraz 9 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Internetowy sklep komputerowy X-KOM posiada w ofercie komputery stacjonarne i notebooki renomowanych producentów. Sprzedajemy tanie laptopy, oprogramowanie oraz wysokiej jakości sprzęt elektroniczny. Jeśli chcesz kupić dobry laptop w atrakcyjnej cenie, to jesteś we właściwym miejscu. Potrzebny Ci laptop do gier? Zapoznaj się z naszym asortymentem. Znajdziesz u nas nie tylko laptop dla gracza, ale również laptop dla grafika, czy studenta. Oferujemy fachowe doradztwo w zakresie doboru notebooków odpowiadających oczekiwaniom Klientów. Gwarantujemy szeroki wachlarz produktów, profesjonalną obsługę i terminową realizację zamówień. Istnieje możliwość bezpośredniego odbioru towaru. Posiadamy sieć salonów zlokalizowanych w całej Polsce.