laptopy notebooki - komputerowy sklep internetowy
forum.X-KOM.PL
Forum sklepu komputerowego X-KOM
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy Obecny czas: Sob 07 Gru 2019, 06:00



Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 17 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
 Jak odpowiednio ustawic w biosie technologie Q-Fan 
Autor Wiadomość
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 14 Lut 2005, 22:24
Posty: 861
Miejscowość: Wrocław
Post Jak odpowiednio ustawic w biosie technologie Q-Fan
Control na płycie głownej ASUS A7N8X.
Ostatnio często siedzie na kompie słuchając muzyki, i korzystając z internetu i podstawowego gadu-gadu :-).Wcześniej dużo grałem i nie przeszkadzał duży "szum" wentylatorów. Teraz mi to bardzo przeszkadza nawet podczas oglądania filmów. Mam Athlona 2500Xp+ Barton z chłodzeniem boxsowym i drugi wentylator do obudowy cooler mastera za 30zł, wyciąga ciepłe powietrze z obudowy.I to bardzo szumi a kupując komputer wiedziałem że moja płyta ma właśnie tą technologię Q-Fan Control, z której nie umiem skorzystać. Z góry dziękuje za pomoc... Piotr :wink:

_________________

| AMD Phenom X2 555@ X4 B55 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro REV.2
| Asus M4A78LT-LE | Kingston 6 GB DDR3 1333 |
| Sapphire HD 6870 1GB | Samsung 500GB | WD Caviar 80GB |
| Powered by Be Quiet Pure Power L7-530W + BELKIN Conserve |
| LG E2260V-PN
| @Seven Professiona l+ Office 2010 Professional
+ Belkin Conserve + Belkin Stride360 16" + Belkin Messenger 16"


Pon 14 Lut 2005, 22:30
Profil WWW
początkujący użytkownik
początkujący użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro 26 Sty 2005, 19:06
Posty: 90
Post 
http://pl.asus.com/products/mb/qfan.htm

Bardzo proszę tutaj masz wszystko czarne na białym, hmm ... a może raczej niebieskie na szarym ;) ... Powodzenia .


W razie nie jasności służę pomocą :D

_________________
Telefonia internetowa VOIP
600598329
503197709
------------------
GG: 2078911


Pon 14 Lut 2005, 23:23
Profil WWW
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 14 Lut 2005, 22:24
Posty: 861
Miejscowość: Wrocław
Post Dziekuje
Bardzo dziekuje za poufne informacje :wink: lecz juz wiem tylko jak odpowiednio to ustawic ? zeby nie bylo za malo obotow dodam mam chlodzenie boksowe na AMD Athlon XP+ Barton 2500 i wlasnie ta plyte ? tylko pytanie jak to zrobic zeby bylo dobrze...? 8)

_________________

| AMD Phenom X2 555@ X4 B55 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro REV.2
| Asus M4A78LT-LE | Kingston 6 GB DDR3 1333 |
| Sapphire HD 6870 1GB | Samsung 500GB | WD Caviar 80GB |
| Powered by Be Quiet Pure Power L7-530W + BELKIN Conserve |
| LG E2260V-PN
| @Seven Professiona l+ Office 2010 Professional
+ Belkin Conserve + Belkin Stride360 16" + Belkin Messenger 16"


Wto 15 Lut 2005, 13:44
Profil WWW
początkujący użytkownik
początkujący użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro 26 Sty 2005, 19:06
Posty: 90
Post 
Myślę, że ustawienie współczynnik(Fan Speed Ratio) obrotu na 12/14 dla Athlon’a 2500+ (jądro nazywa się Barton ;))powinno bez problemu wystarczyć. Dostępna jest jeszcze funkcja (Speed Up/Down Respnes Time) umożliwiająca ustawienie odstępów czasu w jakich technologia Q-Fan ma nadzorować temperaturę procesora, jeżeli jesteś przezorny ustaw 1sec/2sex ;). Nie napisałeś jednak czy procesor jest podkręcony, ponieważ ma to duże znaczenie, a Bartona kupowało się przeważnie do tego celu. 8)

Pozdrawiam.

_________________
Telefonia internetowa VOIP
600598329
503197709
------------------
GG: 2078911


Śro 16 Lut 2005, 01:28
Profil WWW
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 14 Lut 2005, 22:24
Posty: 861
Miejscowość: Wrocław
Post 
Paweł napisał(a):
Myślę, że ustawienie współczynnik(Fan Speed Ratio) obrotu na 12/14 dla Athlon’a 2500+ (jądro nazywa się Barton ;))powinno bez problemu wystarczyć. Dostępna jest jeszcze funkcja (Speed Up/Down Respnes Time) umożliwiająca ustawienie odstępów czasu w jakich technologia Q-Fan ma nadzorować temperaturę procesora, jeżeli jesteś przezorny ustaw 1sec/2sex ;). Nie napisałeś jednak czy procesor jest podkręcony, ponieważ ma to duże znaczenie, a Bartona kupowało się przeważnie do tego celu. 8)

Pozdrawiam.


czesc, wiesz mam bartona 2500xp+ zielony laminat dodam chlodzenie boxowe, wiec mam zamiar dopiero go podkrecic po gwarancji czyli dopiero za 2,5 roku :) a wyobraz sobie jak stanieje chlodzenie wodne :twisted: zrobie sobie zniego 3200 albo 3400 :roll: wiec to tyle mojej pikantnej wypowiedzi :wink:
pozdrawiam

_________________

| AMD Phenom X2 555@ X4 B55 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro REV.2
| Asus M4A78LT-LE | Kingston 6 GB DDR3 1333 |
| Sapphire HD 6870 1GB | Samsung 500GB | WD Caviar 80GB |
| Powered by Be Quiet Pure Power L7-530W + BELKIN Conserve |
| LG E2260V-PN
| @Seven Professiona l+ Office 2010 Professional
+ Belkin Conserve + Belkin Stride360 16" + Belkin Messenger 16"


Nie 27 Lut 2005, 21:59
Profil WWW
Extremalny Komputerowiec
Extremalny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 31 Sty 2005, 09:28
Posty: 3132
Miejscowość: Galway(Irl)
Post 
Smog napisał(a):
Paweł napisał(a):
Myślę, że ustawienie współczynnik(Fan Speed Ratio) obrotu na 12/14 dla Athlon’a 2500+ (jądro nazywa się Barton ;))powinno bez problemu wystarczyć. Dostępna jest jeszcze funkcja (Speed Up/Down Respnes Time) umożliwiająca ustawienie odstępów czasu w jakich technologia Q-Fan ma nadzorować temperaturę procesora, jeżeli jesteś przezorny ustaw 1sec/2sex ;). Nie napisałeś jednak czy procesor jest podkręcony, ponieważ ma to duże znaczenie, a Bartona kupowało się przeważnie do tego celu. 8)

Pozdrawiam.


czesc, wiesz mam bartona 2500xp+ zielony laminat dodam chlodzenie boxowe, wiec mam zamiar dopiero go podkrecic po gwarancji czyli dopiero za 2,5 roku :) a wyobraz sobie jak stanieje chlodzenie wodne :twisted: zrobie sobie zniego 3200 albo 3400 :roll: wiec to tyle mojej pikantnej wypowiedzi :wink:
pozdrawiam

Za 2,5 roku będzie niewiele wartym zacofanym kawałkiem krzemu :D
A co za różnica czy na gwarancji czy po? Kręci sie tak samo...jako 3200+ to on tak lekko sobie śmiga...powiedziałbym lightowo

_________________
i5-3570k @4.7 1.33V * MSI Z77 MPower * 8GB DDR3 Kingston Predator 1866 * XFX Radeon HD 6970 2GB
Seagate 600 256GB SSD * Plextor M5 Pro 256GB SSD * Samsung SE-S224 * BeQuiet DP 650W * Silverstone TJ07B * EIZO S2231W
WC: Apogee XT, Laing DDC, XSPC EX480


Pon 28 Lut 2005, 14:47
Profil
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 14 Lut 2005, 22:24
Posty: 861
Miejscowość: Wrocław
Post 
niestety nie jest podkrecony, bo napewno za duzo bym nie podkrecil na boxo'wym chlodzeniu........ a raczej wogole :wink:
Pozdrawiam

_________________

| AMD Phenom X2 555@ X4 B55 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro REV.2
| Asus M4A78LT-LE | Kingston 6 GB DDR3 1333 |
| Sapphire HD 6870 1GB | Samsung 500GB | WD Caviar 80GB |
| Powered by Be Quiet Pure Power L7-530W + BELKIN Conserve |
| LG E2260V-PN
| @Seven Professiona l+ Office 2010 Professional
+ Belkin Conserve + Belkin Stride360 16" + Belkin Messenger 16"


Śro 02 Mar 2005, 21:10
Profil WWW
Extremalny Komputerowiec
Extremalny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 31 Sty 2005, 09:28
Posty: 3132
Miejscowość: Galway(Irl)
Post 
Smog napisał(a):
niestety nie jest podkrecony, bo napewno za duzo bym nie podkrecil na boxo'wym chlodzeniu........ a raczej wogole :wink:
Pozdrawiam

Jak to mówią - "na pewno" to Kopernik nie żyje :D a ja myśle że się spokojnie podkręci... :idea: :twisted:

_________________
i5-3570k @4.7 1.33V * MSI Z77 MPower * 8GB DDR3 Kingston Predator 1866 * XFX Radeon HD 6970 2GB
Seagate 600 256GB SSD * Plextor M5 Pro 256GB SSD * Samsung SE-S224 * BeQuiet DP 650W * Silverstone TJ07B * EIZO S2231W
WC: Apogee XT, Laing DDC, XSPC EX480


Śro 02 Mar 2005, 23:43
Profil
użytkownik
użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto 01 Lut 2005, 17:13
Posty: 174
Miejscowość: Łazy
Post 
Ludzie co to za herezje ze na boxowym chłodzonku nie da sie krecic.
Ja posiadam bartonika 2500 no boxowym chlodzeniu chodzil bez problemu na 3200 (11*200) jedyne co zrobilem to zmniejszylem napiecie na 1,5V i chodzi stabilnie nizej nie probowalem. Zmienilem tylko dlatego boxowe chlodzonko ze mnie haslas denerwowal jaki ten coolerek generowal. Jezeli procek bedzie stabilny to nie masz sie czym przejmowac. Jaka masz temperature proca???? bo obciazeniu u mnie na boxie bylo 43-45 stC(temp obudowy) wiec jądro miało 55stC a ulega niszczeniu dopiero przy 95stC(w zaleznosci od modelu procesora moze byc nizsza temp lub wyzsza) a za 2,5 roku bedzie ten bartonik niezlym badziewiem. Wiesz chyba ze zgodnie z prawem ********* moc procesorow ulega podwojeniu co 18 miesiecy wiec za 1,5 roku bedziemy mieli 6ghz (juz nawet takie maszynki po oc sa :D ).

Ps moj barton chodzil z nominalnym taktowaniem nie duzej niz 10min ;P

_________________
Atari ;)


Czw 03 Mar 2005, 18:01
Profil
Extremalny Komputerowiec
Extremalny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 31 Sty 2005, 09:28
Posty: 3132
Miejscowość: Galway(Irl)
Post 
Maciej napisał(a):
...Wiesz chyba ze zgodnie z prawem ********* moc procesorow ulega podwojeniu co 18 miesiecy wiec za 1,5 roku bedziemy mieli 6ghz (juz nawet takie maszynki po oc sa :D ).

Ps moj barton chodzil z nominalnym taktowaniem nie duzej niz 10min ;P

prawem "Moora" :D

Dobrze gada!
Miałem kiedyś Durona 1GHz który nigdy nie pracował z nominalnym zegarem. Jak go przywiozłem do domu to za nim go zamontowałem już połączyłem mostki L1 :D

_________________
i5-3570k @4.7 1.33V * MSI Z77 MPower * 8GB DDR3 Kingston Predator 1866 * XFX Radeon HD 6970 2GB
Seagate 600 256GB SSD * Plextor M5 Pro 256GB SSD * Samsung SE-S224 * BeQuiet DP 650W * Silverstone TJ07B * EIZO S2231W
WC: Apogee XT, Laing DDC, XSPC EX480


Pią 04 Mar 2005, 22:08
Profil
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 14 Lut 2005, 22:24
Posty: 861
Miejscowość: Wrocław
Post 
moze i bym go podkrecil ale sie boje bo ja z OC to jestem zacofany :wink:
i nie wiem co i jak

_________________

| AMD Phenom X2 555@ X4 B55 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro REV.2
| Asus M4A78LT-LE | Kingston 6 GB DDR3 1333 |
| Sapphire HD 6870 1GB | Samsung 500GB | WD Caviar 80GB |
| Powered by Be Quiet Pure Power L7-530W + BELKIN Conserve |
| LG E2260V-PN
| @Seven Professiona l+ Office 2010 Professional
+ Belkin Conserve + Belkin Stride360 16" + Belkin Messenger 16"


Wto 29 Mar 2005, 22:18
Profil WWW
Extremalny Komputerowiec
Extremalny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 31 Sty 2005, 09:28
Posty: 3132
Miejscowość: Galway(Irl)
Post 
Smog napisał(a):
moze i bym go podkrecil ale sie boje bo ja z OC to jestem zacofany :wink:
i nie wiem co i jak

Z tego co wiem to płyty Asusa mają w biosie coś takiego jak automatyczny OC. Podkręcasz system o 5% albo 10% itd. W instrukcji płyty masz to na pewno opisane.

_________________
i5-3570k @4.7 1.33V * MSI Z77 MPower * 8GB DDR3 Kingston Predator 1866 * XFX Radeon HD 6970 2GB
Seagate 600 256GB SSD * Plextor M5 Pro 256GB SSD * Samsung SE-S224 * BeQuiet DP 650W * Silverstone TJ07B * EIZO S2231W
WC: Apogee XT, Laing DDC, XSPC EX480


Śro 30 Mar 2005, 11:38
Profil
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 14 Lut 2005, 22:24
Posty: 861
Miejscowość: Wrocław
Post 
rafa napisał(a):
Smog napisał(a):
moze i bym go podkrecil ale sie boje bo ja z OC to jestem zacofany :wink:
i nie wiem co i jak

Z tego co wiem to płyty Asusa mają w biosie coś takiego jak automatyczny OC. Podkręcasz system o 5% albo 10% itd. W instrukcji płyty masz to na pewno opisane.

no to teraz czytaj mi chinszczyzne :) hehe :wink:

_________________

| AMD Phenom X2 555@ X4 B55 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro REV.2
| Asus M4A78LT-LE | Kingston 6 GB DDR3 1333 |
| Sapphire HD 6870 1GB | Samsung 500GB | WD Caviar 80GB |
| Powered by Be Quiet Pure Power L7-530W + BELKIN Conserve |
| LG E2260V-PN
| @Seven Professiona l+ Office 2010 Professional
+ Belkin Conserve + Belkin Stride360 16" + Belkin Messenger 16"


Wto 21 Cze 2005, 16:59
Profil WWW
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw 27 Sty 2005, 12:37
Posty: 470
Miejscowość: kiedyś X-KOM, teraz Warszawa:)
Post 
zwykle instrukcje napisane sa wlasnie w jezyku chinskim, ale przewaznie rowniez w angielskim...

pozdrawiam

_________________
Image Image


Wto 21 Cze 2005, 17:16
Profil WWW
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 14 Lut 2005, 22:24
Posty: 861
Miejscowość: Wrocław
Post 
hehe zartuje nie spotkalem sie z automatycznym oc hmm :roll:

_________________

| AMD Phenom X2 555@ X4 B55 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro REV.2
| Asus M4A78LT-LE | Kingston 6 GB DDR3 1333 |
| Sapphire HD 6870 1GB | Samsung 500GB | WD Caviar 80GB |
| Powered by Be Quiet Pure Power L7-530W + BELKIN Conserve |
| LG E2260V-PN
| @Seven Professiona l+ Office 2010 Professional
+ Belkin Conserve + Belkin Stride360 16" + Belkin Messenger 16"


Wto 21 Cze 2005, 17:44
Profil WWW
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.   [ 17 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Internetowy sklep komputerowy X-KOM posiada w ofercie komputery stacjonarne i notebooki renomowanych producentów. Sprzedajemy tanie laptopy, oprogramowanie oraz wysokiej jakości sprzęt elektroniczny. Jeśli chcesz kupić dobry laptop w atrakcyjnej cenie, to jesteś we właściwym miejscu. Potrzebny Ci laptop do gier? Zapoznaj się z naszym asortymentem. Znajdziesz u nas nie tylko laptop dla gracza, ale również laptop dla grafika, czy studenta. Oferujemy fachowe doradztwo w zakresie doboru notebooków odpowiadających oczekiwaniom Klientów. Gwarantujemy szeroki wachlarz produktów, profesjonalną obsługę i terminową realizację zamówień. Istnieje możliwość bezpośredniego odbioru towaru. Posiadamy sieć salonów zlokalizowanych w całej Polsce.