laptopy notebooki - komputerowy sklep internetowy
forum.X-KOM.PL
Forum sklepu komputerowego X-KOM
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy Obecny czas: Wto 22 Paź 2019, 08:06



Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 9 posty(ów) ] 
 Jak być powinno 
Autor Wiadomość
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 14 Lut 2005, 22:24
Posty: 861
Miejscowość: Wrocław
Post Jak być powinno
chciałbym zadać pytanie odnosnie procesorow, jaka powinna byc normalna temperatura pracy normalnie mam 35-38 w stresie dochodzi do nawet 49 ale nie przekracza 50 no np jak gram czy to dobra temp ? dodam AMD Athlon Bartonik :) 2500XP+ Box chlodzenie :wink:
Pozdrawiam

_________________

| AMD Phenom X2 555@ X4 B55 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro REV.2
| Asus M4A78LT-LE | Kingston 6 GB DDR3 1333 |
| Sapphire HD 6870 1GB | Samsung 500GB | WD Caviar 80GB |
| Powered by Be Quiet Pure Power L7-530W + BELKIN Conserve |
| LG E2260V-PN
| @Seven Professiona l+ Office 2010 Professional
+ Belkin Conserve + Belkin Stride360 16" + Belkin Messenger 16"


Sob 19 Lut 2005, 20:16
Profil WWW
użytkownik
użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw 27 Sty 2005, 16:12
Posty: 122
Miejscowość: Częstochowa
Post 
Smog jak na boxowe chłodzenie masz naprawde spoko temperatury... naprawde nie masz sie czym przejmować.
Rozumiem, że nie posiadasz wbudowanych dodatkowych wentyli (wdmuchującego powietrze z zewnątrz i wyrzucającego je z obudowy).
To normalne że gdy grasz temperatura procka rośnie, ponieważ wzrasta jego obciążenie - procesor pobiera wiecej mocy i tym samym bardziej sie grzeje - co to jest niecałe 50 stopni na Athlona :D

Ja sam po 3 godzinnej pracy na kompie zarejestrowałem takie wskazy:


Image

Na temperature ( jej wzrost czy spadek ) na procesorze mają wpływ m.in:

- pasta termoprzewodząca i sposób w jaki jest nałożona
- wentyl na procku
- odległość gniazda procesora od elementów, które mogą się grzać
np: zasilacz
- odpowiednie umiejscowienie kabli w obudowie tak aby zapewnić jak
najlepszy przepływ powietrza.
- dodatkowe wentylatory wdmuchujące i wydmuchujące powietrze
(tu należy sie liczyć ze wzrostem halasu w obudowie - proponuje
zainstalowanie regulatorów obrotów)
- rodzaj czujnika zainstalowanego na płycie głównej (niektóre czujniki są
umiejscowione w najbardziej gorących miejscach i mogą zawyżać)

POZDRAWIAM

_________________
PŁYTA GŁÓWNA: MSI B450 Tomahawk
PROCESOR: AMD Ryzen 5 1600X no OC + be quiet! DARK ROCK 4
PAMIĘĆ: 2x8GB G.SKILL Aegis 16-18-18-35 3000 MHz
GRAFIKA: Gigabyte GTX 750 Ti
SDD: GOODRAM IRIDIUM PRO: 240GB
HDD: WD Red 1TB WD10EFRX 64MB cache SATA/600
ZASILACZ: Be Quiet DP P7 550W
NAPĘD: Sony / NEC (Optiarc) DVD+/-RW AD-7241S
OBUDOWA: CORSAIR carbidge 300R


Sob 19 Lut 2005, 20:41
Profil
Extremalny Komputerowiec
Extremalny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 31 Sty 2005, 09:28
Posty: 3132
Miejscowość: Galway(Irl)
Post Re: Jak być powinno
Smog napisał(a):
chciałbym zadać pytanie odnosnie procesorow, jaka powinna byc normalna temperatura pracy normalnie mam 35-38 w stresie dochodzi do nawet 49 ale nie przekracza 50 no np jak gram czy to dobra temp ? dodam AMD Athlon Bartonik :) 2500XP+ Box chlodzenie :wink:
Pozdrawiam

Nie ma ściśle określonych temperatur jako "normalne". Praktycznie wszystko poniżej 60st.C nie powinno martwić ale im chłodniej tym lepiej, procek nie ulega tak szybkiemu zużyciu jak przy wysokich temp.

_________________
i5-3570k @4.7 1.33V * MSI Z77 MPower * 8GB DDR3 Kingston Predator 1866 * XFX Radeon HD 6970 2GB
Seagate 600 256GB SSD * Plextor M5 Pro 256GB SSD * Samsung SE-S224 * BeQuiet DP 650W * Silverstone TJ07B * EIZO S2231W
WC: Apogee XT, Laing DDC, XSPC EX480


Sob 19 Lut 2005, 21:58
Profil
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 14 Lut 2005, 22:24
Posty: 861
Miejscowość: Wrocław
Post 
cruze napisał(a):
Smog jak na boxowe chłodzenie masz naprawde spoko temperatury... naprawde nie masz sie czym przejmować.
Rozumiem, że nie posiadasz wbudowanych dodatkowych wentyli (wdmuchującego powietrze z zewnątrz i wyrzucającego je z obudowy).
To normalne że gdy grasz temperatura procka rośnie, ponieważ wzrasta jego obciążenie - procesor pobiera wiecej mocy i tym samym bardziej sie grzeje - co to jest niecałe 50 stopni na Athlona :D

Ja sam po 3 godzinnej pracy na kompie zarejestrowałem takie wskazy:


Image

Na temperature ( jej wzrost czy spadek ) na procesorze mają wpływ m.in:

- pasta termoprzewodząca i sposób w jaki jest nałożona
- wentyl na procku
- odległość gniazda procesora od elementów, które mogą się grzać
np: zasilacz
- odpowiednie umiejscowienie kabli w obudowie tak aby zapewnić jak
najlepszy przepływ powietrza.
- dodatkowe wentylatory wdmuchujące i wydmuchujące powietrze
(tu należy sie liczyć ze wzrostem halasu w obudowie - proponuje
zainstalowanie regulatorów obrotów)
- rodzaj czujnika zainstalowanego na płycie głównej (niektóre czujniki są
umiejscowione w najbardziej gorących miejscach i mogą zawyżać)

POZDRAWIAM


:oops: sorry cruze ze nie napisalem mam jeden wentylaor wyciagajacy powietrze cooler mastera 2500 obrotow i jest spoko dziala lecz za glosno chcialbm jakiegos 1500 obrotow a wiesz moze bo mi w AIDA to tylko widze obroty na zasilaczu i procku a temperatury tylko procka ?cpu diode? i plyta glowna a jak zrobic np dysk itp ? :wink:
pozdro!!

_________________

| AMD Phenom X2 555@ X4 B55 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro REV.2
| Asus M4A78LT-LE | Kingston 6 GB DDR3 1333 |
| Sapphire HD 6870 1GB | Samsung 500GB | WD Caviar 80GB |
| Powered by Be Quiet Pure Power L7-530W + BELKIN Conserve |
| LG E2260V-PN
| @Seven Professiona l+ Office 2010 Professional
+ Belkin Conserve + Belkin Stride360 16" + Belkin Messenger 16"


Sob 19 Lut 2005, 22:31
Profil WWW
użytkownik
użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw 27 Sty 2005, 16:12
Posty: 122
Miejscowość: Częstochowa
Post 
Cytuj:
sorry cruze ze nie napisalem mam jeden wentylaor wyciagajacy powietrze cooler mastera 2500 obrotow i jest spoko dziala lecz za glosno chcialbm jakiegos 1500 obrotow a wiesz moze bo mi w AIDA to tylko widze obroty na zasilaczu i procku a temperatury tylko procka ?cpu diode? i plyta glowna a jak zrobic np dysk itp ?


Pomimo tego że masz wentyl wyciągający to spoko ... jeszcze jakiś wciągający zamontuj i będzie LOOS --> TU odsyłam do działu Modding :D :D :D

Co do głosnosci wentyla to tak jak pisałem wyżej - zamontuj jakiś regulator obrotów... tu koszt 7-10 zł i ustawisz tak aby za dużo dB nie miał :)

Jeżeli chodzi o pokazywanie przez Aide temperatur to nie wiem ... nigdy nie używałem tego programu, gdyż kożystam z eweresta... Zainstakuj everesta i zobaczysz co pokazuje ... tu masz link:
http://www.underpl.org/main.php?d=1&cat=41&dfile=2460

POZDRAWIAM

_________________
PŁYTA GŁÓWNA: MSI B450 Tomahawk
PROCESOR: AMD Ryzen 5 1600X no OC + be quiet! DARK ROCK 4
PAMIĘĆ: 2x8GB G.SKILL Aegis 16-18-18-35 3000 MHz
GRAFIKA: Gigabyte GTX 750 Ti
SDD: GOODRAM IRIDIUM PRO: 240GB
HDD: WD Red 1TB WD10EFRX 64MB cache SATA/600
ZASILACZ: Be Quiet DP P7 550W
NAPĘD: Sony / NEC (Optiarc) DVD+/-RW AD-7241S
OBUDOWA: CORSAIR carbidge 300R


Sob 19 Lut 2005, 23:08
Profil
Extremalny Komputerowiec
Extremalny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 31 Sty 2005, 09:28
Posty: 3132
Miejscowość: Galway(Irl)
Post 
To są praktycznie te same programy.

_________________
i5-3570k @4.7 1.33V * MSI Z77 MPower * 8GB DDR3 Kingston Predator 1866 * XFX Radeon HD 6970 2GB
Seagate 600 256GB SSD * Plextor M5 Pro 256GB SSD * Samsung SE-S224 * BeQuiet DP 650W * Silverstone TJ07B * EIZO S2231W
WC: Apogee XT, Laing DDC, XSPC EX480


Sob 19 Lut 2005, 23:41
Profil
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 14 Lut 2005, 22:24
Posty: 861
Miejscowość: Wrocław
Post 
cruze napisał(a):
Cytuj:
sorry cruze ze nie napisalem mam jeden wentylaor wyciagajacy powietrze cooler mastera 2500 obrotow i jest spoko dziala lecz za glosno chcialbm jakiegos 1500 obrotow a wiesz moze bo mi w AIDA to tylko widze obroty na zasilaczu i procku a temperatury tylko procka ?cpu diode? i plyta glowna a jak zrobic np dysk itp ?


Pomimo tego że masz wentyl wyciągający to spoko ... jeszcze jakiś wciągający zamontuj i będzie LOOS --> TU odsyłam do działu Modding :D :D :D

Co do głosnosci wentyla to tak jak pisałem wyżej - zamontuj jakiś regulator obrotów... tu koszt 7-10 zł i ustawisz tak aby za dużo dB nie miał :)

Jeżeli chodzi o pokazywanie przez Aide temperatur to nie wiem ... nigdy nie używałem tego programu, gdyż kożystam z eweresta... Zainstakuj everesta i zobaczysz co pokazuje ... tu masz link:
http://www.underpl.org/main.php?d=1&cat=41&dfile=2460

POZDRAWIAM


ale gdzie taki regulator kupic naczy gdzie to jeszcze wiem ale jak to dziala gdzie sie go podlacza? hmmmmm? :? zabardzo nie kumam :) z gory thx moze z tym regulatorem bedzie dobre rozwiazanie tylko musze sie co nieco wiecej dowiedziec :) :wink:
Pozdro!

_________________

| AMD Phenom X2 555@ X4 B55 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro REV.2
| Asus M4A78LT-LE | Kingston 6 GB DDR3 1333 |
| Sapphire HD 6870 1GB | Samsung 500GB | WD Caviar 80GB |
| Powered by Be Quiet Pure Power L7-530W + BELKIN Conserve |
| LG E2260V-PN
| @Seven Professiona l+ Office 2010 Professional
+ Belkin Conserve + Belkin Stride360 16" + Belkin Messenger 16"


Sob 19 Lut 2005, 23:53
Profil WWW
Extremalny Komputerowiec
Extremalny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 31 Sty 2005, 09:28
Posty: 3132
Miejscowość: Galway(Irl)
Post 
Jeden wtyk regulatora wpinasz w wyjście płyty a w gniazdo regulatora podpinasz wentylek i...regulujesz potencjometrem.

_________________
i5-3570k @4.7 1.33V * MSI Z77 MPower * 8GB DDR3 Kingston Predator 1866 * XFX Radeon HD 6970 2GB
Seagate 600 256GB SSD * Plextor M5 Pro 256GB SSD * Samsung SE-S224 * BeQuiet DP 650W * Silverstone TJ07B * EIZO S2231W
WC: Apogee XT, Laing DDC, XSPC EX480


Sob 19 Lut 2005, 23:57
Profil
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 14 Lut 2005, 22:24
Posty: 861
Miejscowość: Wrocław
Post :)
ee to musi byc fajna zabawa :) sprubuje :wink:
pozdro

_________________

| AMD Phenom X2 555@ X4 B55 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro REV.2
| Asus M4A78LT-LE | Kingston 6 GB DDR3 1333 |
| Sapphire HD 6870 1GB | Samsung 500GB | WD Caviar 80GB |
| Powered by Be Quiet Pure Power L7-530W + BELKIN Conserve |
| LG E2260V-PN
| @Seven Professiona l+ Office 2010 Professional
+ Belkin Conserve + Belkin Stride360 16" + Belkin Messenger 16"


Pon 21 Lut 2005, 22:07
Profil WWW
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.   [ 9 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Internetowy sklep komputerowy X-KOM posiada w ofercie komputery stacjonarne i notebooki renomowanych producentów. Sprzedajemy tanie laptopy, oprogramowanie oraz wysokiej jakości sprzęt elektroniczny. Jeśli chcesz kupić dobry laptop w atrakcyjnej cenie, to jesteś we właściwym miejscu. Potrzebny Ci laptop do gier? Zapoznaj się z naszym asortymentem. Znajdziesz u nas nie tylko laptop dla gracza, ale również laptop dla grafika, czy studenta. Oferujemy fachowe doradztwo w zakresie doboru notebooków odpowiadających oczekiwaniom Klientów. Gwarantujemy szeroki wachlarz produktów, profesjonalną obsługę i terminową realizację zamówień. Istnieje możliwość bezpośredniego odbioru towaru. Posiadamy sieć salonów zlokalizowanych w całej Polsce.