laptopy notebooki - komputerowy sklep internetowy
forum.X-KOM.PL
Forum sklepu komputerowego X-KOM
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy Obecny czas: Pią 06 Gru 2019, 12:22



Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
 Udostępnianie połączenia internetowego 
Autor Wiadomość
początkujący użytkownik
początkujący użytkownik

Rejestracja: Czw 15 Mar 2007, 18:48
Posty: 56
Miejscowość: Łazy
Post Udostępnianie połączenia internetowego
Mam taki problem. Komputer stacjonarny z XP PRO podłączony do LAN'u stałe IP. Laptop z Vista Premium. Chcę na stacjonarnym udostępnić internet laptopowi (do testów radiowo i kablowo a na stałe radiowo). Na stacjonarnym oczywiście są 2 sieciówki. Komputery widzą się na wzajem ale na laptopie za nic nie mogę dostać się do internetu. Na stacjonarny włączyłem udostępnianie, dla pewności wyłączyłem kerio firewall. Na stacjonarnym mam radiówkę z płyty ASUS'a. Radiówkę na stacjonarnym włączam jako AP i laptop ją widzi i jest ok ale intenetu nie ma. IP w stacjonarnym 192.168.0.1, maska 255.255.255.0, w laptopie IP 192.168.0.2, maska 255.255.255.0, brama i DNS 192.168.0.1. Próbowałem też IP automatycznie. Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić? Może jakaś łata do Visty? Walcze z tym 3 dni i tracę nadzieję. Aha - nie wiem jak ale kilka razy przypadkowo miałem neta na lapku - zmieniałem DNS'y, próbowałem narzędzi Visty do rozwiązywania problemów i coś się wtedy połączyło. Vista pokazuje jakiś problem z DNS'em no i komunikat że nic nie może z tym zrobić :P Miałem też kilka razy lapka z XP i internet na kablu przy tych ustawieniach hulał aż miło. Bardzo bardzo proszę o jakąś radę :)

_________________
baler


Śro 30 Sty 2008, 00:45
Profil
początkujący użytkownik
początkujący użytkownik

Rejestracja: Czw 15 Mar 2007, 18:48
Posty: 56
Miejscowość: Łazy
Post 
Jeszcze jedno. W Viście w centrum sieci i udostępniana laptop jest połączony z domkiem a do internetu jest krzyżyk. Jak go klikne to się diagnozuje i pokazuje takie coś "Mógł wystąpić problem z konfiguracją serwera nazw domen. Serwer może nie działać. System Windows nie może znaleźć dobrze znanego hosta www.microsoft.com, korzystając z usługi DMS. Serwer może nie działać."

_________________
baler


Śro 30 Sty 2008, 01:13
Profil
Extremalny Komputerowiec
Extremalny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 31 Sty 2005, 09:28
Posty: 3132
Miejscowość: Galway(Irl)
Post 
1. Edytujemy posty a nie piszemy jeden pod drugim!

2. Na kompie kliencie w zaawansowanych ustawieniach karty sieciowej wpisz adres IP bramy domyslnej i serwera DNS. Adres oczywiście jaki ustawił Twój komputer dla karty udostepniającej połączenie.
Najczęściej 192.168.1.0
Maska 255.255.255.0 (czyli domyślna)

_________________
i5-3570k @4.7 1.33V * MSI Z77 MPower * 8GB DDR3 Kingston Predator 1866 * XFX Radeon HD 6970 2GB
Seagate 600 256GB SSD * Plextor M5 Pro 256GB SSD * Samsung SE-S224 * BeQuiet DP 650W * Silverstone TJ07B * EIZO S2231W
WC: Apogee XT, Laing DDC, XSPC EX480


Śro 30 Sty 2008, 06:49
Profil
Zdolny Komputerowiec
Zdolny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob 29 Sty 2005, 11:59
Posty: 468
Miejscowość: Łódź/Częstochowa
Post 
Nie napisałeś jakie masz łącze, czy z TP SA czy inne? Na Viście włącz linię komend i wpisz 'ping google.pl' albo 'ping 66.249.93.104' i pokaż wyniki.

_________________

Apple MacBook A1181
Core 2 Duo T9100
3 GB Ram 800 MHz
250 GB HDD Western Digital
13" LED
X3100 Integrated 144 MB


Dell Latitude 3440
Intel Core i5-4200U
NVIDIA GeForce GT 740M - 2048 MB, rdzeń: 980-1033 MHz
12 GB RAM DDR3 1600 MHz
SSD Intel SC2KW256G8 256 GB
HDD Seagate 1TB 5400obr. 128MB 2,5" SSHD FireCuda


Śro 30 Sty 2008, 10:32
Profil WWW
początkujący użytkownik
początkujący użytkownik

Rejestracja: Czw 15 Mar 2007, 18:48
Posty: 56
Miejscowość: Łazy
Post 
Tak to wygląda:

Microsoft Windows [Wersja 6.0.6000]
Copyright (c) 2006 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.

C:\Users\misiek>ping google.pl
Żądanie polecenia ping nie może znaleźć hosta google.pl. Sprawdź nazwę i ponów p
róbę.

C:\Users\misiek>ping 66.249.93.104

Badanie 66.249.93.104 z 32 bajtami danych:

Odpowiedź z 66.249.93.104: bajtów=32 czas=38ms TTL=238
Odpowiedź z 66.249.93.104: bajtów=32 czas=39ms TTL=238
Odpowiedź z 66.249.93.104: bajtów=32 czas=117ms TTL=238
Odpowiedź z 66.249.93.104: bajtów=32 czas=112ms TTL=238

Statystyka badania ping dla 66.249.93.104:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 38 ms, Maksimum = 117 ms, Czas średni = 76 ms

C:\Users\misiek>

_________________
baler


Śro 30 Sty 2008, 17:22
Profil
Extremalny Komputerowiec
Extremalny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 31 Sty 2005, 09:28
Posty: 3132
Miejscowość: Galway(Irl)
Post 
A zrobiłes to co napisałem?

_________________
i5-3570k @4.7 1.33V * MSI Z77 MPower * 8GB DDR3 Kingston Predator 1866 * XFX Radeon HD 6970 2GB
Seagate 600 256GB SSD * Plextor M5 Pro 256GB SSD * Samsung SE-S224 * BeQuiet DP 650W * Silverstone TJ07B * EIZO S2231W
WC: Apogee XT, Laing DDC, XSPC EX480


Śro 30 Sty 2008, 17:48
Profil
początkujący użytkownik
początkujący użytkownik

Rejestracja: Czw 15 Mar 2007, 18:48
Posty: 56
Miejscowość: Łazy
Post 
Jeśli dobrze cie zrozumiałem to miałem ustawić IP na 192.168.0.1 ? Trochę to bez sensu ale i tak nie działa. A adres kompa udostępniającego to 192.168.0.1 a nie jak napisałeś 192.168.1.0. Chyba że cie źle rozumiem :P

_________________
baler


Śro 30 Sty 2008, 17:54
Profil
Zdolny Komputerowiec
Zdolny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob 29 Sty 2005, 11:59
Posty: 468
Miejscowość: Łódź/Częstochowa
Post 
baler napisał(a):
Tak to wygląda:

C:\Users\misiek>ping google.pl
Żądanie polecenia ping nie może znaleźć hosta google.pl. Sprawdź nazwę i ponów p
róbę.

C:\Users\misiek>ping 66.249.93.104

Badanie 66.249.93.104 z 32 bajtami danych:

Odpowiedź z 66.249.93.104: bajtów=32 czas=38ms TTL=238
Odpowiedź z 66.249.93.104: bajtów=32 czas=39ms TTL=238
Odpowiedź z 66.249.93.104: bajtów=32 czas=117ms TTL=238
Odpowiedź z 66.249.93.104: bajtów=32 czas=112ms TTL=238

Statystyka badania ping dla 66.249.93.104:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 38 ms, Maksimum = 117 ms, Czas średni = 76 ms

C:\Users\misiek>


Powiedz mi teraz tak: komputer stacjonarny na którym masz XP'ka jakie ma ustawienia w właściwościach otoczenia sieciowego?

Sprawa wygląda tak: pingi po domenie nie dochodzą (google.pl) ale dochodzą po adresie IP, czyli de facto masz internet ale nie do końca. Reasumując, winne są źle wpisane adresy DNS we właściwościach otoczenia sieciowego w Viście. Jeśli jest to łącze od TP SA to wpisz adresy 194.204.159.1 i 194.204.152.34 albo tak jak napisałem wyżej, podaj tutaj wszystkie ustawienia protokołu TCP/IP we właściwościach otoczenia sieciowego (wszystkie adresy).

_________________

Apple MacBook A1181
Core 2 Duo T9100
3 GB Ram 800 MHz
250 GB HDD Western Digital
13" LED
X3100 Integrated 144 MB


Dell Latitude 3440
Intel Core i5-4200U
NVIDIA GeForce GT 740M - 2048 MB, rdzeń: 980-1033 MHz
12 GB RAM DDR3 1600 MHz
SSD Intel SC2KW256G8 256 GB
HDD Seagate 1TB 5400obr. 128MB 2,5" SSHD FireCuda


Śro 30 Sty 2008, 21:14
Profil WWW
Extremalny Komputerowiec
Extremalny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 31 Sty 2005, 09:28
Posty: 3132
Miejscowość: Galway(Irl)
Post 
baler napisał(a):
Jeśli dobrze cie zrozumiałem to miałem ustawić IP na 192.168.0.1 ? Trochę to bez sensu ale i tak nie działa. A adres kompa udostępniającego to 192.168.0.1 a nie jak napisałeś 192.168.1.0. Chyba że cie źle rozumiem :P
Chyba nie do końca mnie zrozumiałeś ;)

Ip nie ustawiaj bo dostanie go od serwera DHCP z komputera udostępniającego.

Ustaw na próbe IP bramy domyslnej (czyli to 192.168.0.1) lub IP serwera DNS (też 192.168.0.1)

_________________
i5-3570k @4.7 1.33V * MSI Z77 MPower * 8GB DDR3 Kingston Predator 1866 * XFX Radeon HD 6970 2GB
Seagate 600 256GB SSD * Plextor M5 Pro 256GB SSD * Samsung SE-S224 * BeQuiet DP 650W * Silverstone TJ07B * EIZO S2231W
WC: Apogee XT, Laing DDC, XSPC EX480


Czw 31 Sty 2008, 05:52
Profil
Zdolny Komputerowiec
Zdolny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob 29 Sty 2005, 11:59
Posty: 468
Miejscowość: Łódź/Częstochowa
Post 
rafa napisał(a):
baler napisał(a):
Jeśli dobrze cie zrozumiałem to miałem ustawić IP na 192.168.0.1 ? Trochę to bez sensu ale i tak nie działa. A adres kompa udostępniającego to 192.168.0.1 a nie jak napisałeś 192.168.1.0. Chyba że cie źle rozumiem :P
Chyba nie do końca mnie zrozumiałeś ;)

Ip nie ustawiaj bo dostanie go od serwera DHCP z komputera udostępniającego.

Ustaw na próbe IP bramy domyslnej (czyli to 192.168.0.1) lub IP serwera DNS (też 192.168.0.1)


Rafa, ale skąd wiesz czy DHCP działa? Może na serwerze/routerze, który udostępnia w ogóle net nie ma serwera DHCP a adresy są ustawione na sztywno? Poza tym, jak już kombinować z DHCP to warto sprawdzić w usługach XP i Visty czy są uruchomione usługi DNS i DHCP. On internet ma bo pingi dochodzą. Każda strona wpisana w przeglądarce po IP wczyta się...

Kod:
laptop:/home/manius# host wp.pl
wp.pl has address 212.77.100.101
wp.pl mail is handled by 0 mx.wp.pl.
wp.pl mail is handled by 5 mx5.wp.pl.
laptop:/home/manius# host onet.pl
onet.pl has address 213.180.130.200
onet.pl mail is handled by 1 poczta.onet.pl.
laptop:/home/manius# host allegro.pl
allegro.pl has address 193.23.48.134
allegro.pl mail is handled by 10 smtp.allegro.pl.
laptop:/home/manius# host x-kom.pl
x-kom.pl has address 195.149.225.12
x-kom.pl mail is handled by 10 x-kom.pl.

_________________

Apple MacBook A1181
Core 2 Duo T9100
3 GB Ram 800 MHz
250 GB HDD Western Digital
13" LED
X3100 Integrated 144 MB


Dell Latitude 3440
Intel Core i5-4200U
NVIDIA GeForce GT 740M - 2048 MB, rdzeń: 980-1033 MHz
12 GB RAM DDR3 1600 MHz
SSD Intel SC2KW256G8 256 GB
HDD Seagate 1TB 5400obr. 128MB 2,5" SSHD FireCuda


Czw 31 Sty 2008, 10:05
Profil WWW
Extremalny Komputerowiec
Extremalny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 31 Sty 2005, 09:28
Posty: 3132
Miejscowość: Galway(Irl)
Post 
Ale jaki router? On włącza udostępnianie windowsowe internetu w Xp i wtedy w systemie włącza się DHCP i nadaje komputerom klientom IP.

_________________
i5-3570k @4.7 1.33V * MSI Z77 MPower * 8GB DDR3 Kingston Predator 1866 * XFX Radeon HD 6970 2GB
Seagate 600 256GB SSD * Plextor M5 Pro 256GB SSD * Samsung SE-S224 * BeQuiet DP 650W * Silverstone TJ07B * EIZO S2231W
WC: Apogee XT, Laing DDC, XSPC EX480


Ostatnio edytowany przez rafa, Czw 31 Sty 2008, 15:18, edytowano w sumie 1 raz



Czw 31 Sty 2008, 15:18
Profil
Zdolny Komputerowiec
Zdolny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob 29 Sty 2005, 11:59
Posty: 468
Miejscowość: Łódź/Częstochowa
Post 
rafa napisał(a):
Ale jaki router? On włącza udostępnianie windowsowe internetu w Xp i wtedy w systemie włącza się DHCP i nadaje komputerom klientom IP.


Ale nie nadał mu odpowiednich DNSów, bo to wina ewidentna adresów DNS. Widziałeś zresztą, że ping po adresie ip na google dochodził. Jeśli wpisze adres IP w przeglądarce to mu się strona wczyta. Złe DNSy kolega użył. Niech napisze skąd ma łącze, od jakiego providera...

_________________

Apple MacBook A1181
Core 2 Duo T9100
3 GB Ram 800 MHz
250 GB HDD Western Digital
13" LED
X3100 Integrated 144 MB


Dell Latitude 3440
Intel Core i5-4200U
NVIDIA GeForce GT 740M - 2048 MB, rdzeń: 980-1033 MHz
12 GB RAM DDR3 1600 MHz
SSD Intel SC2KW256G8 256 GB
HDD Seagate 1TB 5400obr. 128MB 2,5" SSHD FireCuda


Czw 31 Sty 2008, 16:13
Profil WWW
Extremalny Komputerowiec
Extremalny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 31 Sty 2005, 09:28
Posty: 3132
Miejscowość: Galway(Irl)
Post 
Tak też chodzi mi o DNS, tylko w wypadku udostępniania przez inny komputer dostawca pierwszemu jest nie istotny. Co innego gdyby mostkował karty.
Zobaczymy co wykombinuje :D

_________________
i5-3570k @4.7 1.33V * MSI Z77 MPower * 8GB DDR3 Kingston Predator 1866 * XFX Radeon HD 6970 2GB
Seagate 600 256GB SSD * Plextor M5 Pro 256GB SSD * Samsung SE-S224 * BeQuiet DP 650W * Silverstone TJ07B * EIZO S2231W
WC: Apogee XT, Laing DDC, XSPC EX480


Czw 31 Sty 2008, 17:10
Profil
początkujący użytkownik
początkujący użytkownik

Rejestracja: Czw 15 Mar 2007, 18:48
Posty: 56
Miejscowość: Łazy
Post 
Hmm. Więc tak. DNS'y co podałeś nic nie dały. Jak ustawie żeby wszystko pobrał automatycznie czyli IP DNS it. to też nic nie zmienia. Co ciekawe jak wpisze w przeglądarke te adresy stron IP to też nic się nie dzieje. Internet to stałe łącze z tepsy z tego co wiem. Sieciówka która jest podpięta do LAN'u i ma internet ma takie ustawienia.
IP 192.168.123.205
Maska podsieci 255.255.255
Brama domyślna 192.168.123.250
DNS 192.168.123.250

Sieciówka do której podpinam laptopa
IP 192.168.0.1
Maska podsieci 255.255.255

Sieciówka w laptopie
IP 192.168.0.2
Maska podsieci 255.255.255
Brama domyślna 192.168.0.1
DNS 192.168.0.1

Na takich ustawieniach inny laptop tyle że z XP działał.

A żeby jeszcze bardziej zagmatwać to jak w laptopie wpisze te dane co ze stacjonarnego czyli
IP 192.168.123.205
Maska podsieci 255.255.255
Brama domyślna 192.168.123.250
DNS 192.168.123.250
i podepne zamiast stacjonarnego to też nie ma neta!!
Chyba coś ta Vista smrodzi :/

_________________
baler


Czw 31 Sty 2008, 17:51
Profil
Extremalny Komputerowiec
Extremalny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 31 Sty 2005, 09:28
Posty: 3132
Miejscowość: Galway(Irl)
Post 
baler napisał(a):
A żeby jeszcze bardziej zagmatwać to jak w laptopie wpisze te dane co ze stacjonarnego czyli
IP 192.168.123.205
Maska podsieci 255.255.255
Brama domyślna 192.168.123.250
DNS 192.168.123.250
i podepne zamiast stacjonarnego to też nie ma neta!!
Chyba coś ta Vista smrodzi
A to akurat nie jest dziwne, bo może być ustawione filtrowanie po adresie mac karty u dostawcy intenetu.

Te IP na laptopie to ustawiłeś ręcznie czy samo sie ustawiło w trybie auto? Bo powinno byc auto.

_________________
i5-3570k @4.7 1.33V * MSI Z77 MPower * 8GB DDR3 Kingston Predator 1866 * XFX Radeon HD 6970 2GB
Seagate 600 256GB SSD * Plextor M5 Pro 256GB SSD * Samsung SE-S224 * BeQuiet DP 650W * Silverstone TJ07B * EIZO S2231W
WC: Apogee XT, Laing DDC, XSPC EX480


Ostatnio edytowany przez rafa, Pią 01 Lut 2008, 03:47, edytowano w sumie 1 raz



Pią 01 Lut 2008, 03:47
Profil
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.   [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Internetowy sklep komputerowy X-KOM posiada w ofercie komputery stacjonarne i notebooki renomowanych producentów. Sprzedajemy tanie laptopy, oprogramowanie oraz wysokiej jakości sprzęt elektroniczny. Jeśli chcesz kupić dobry laptop w atrakcyjnej cenie, to jesteś we właściwym miejscu. Potrzebny Ci laptop do gier? Zapoznaj się z naszym asortymentem. Znajdziesz u nas nie tylko laptop dla gracza, ale również laptop dla grafika, czy studenta. Oferujemy fachowe doradztwo w zakresie doboru notebooków odpowiadających oczekiwaniom Klientów. Gwarantujemy szeroki wachlarz produktów, profesjonalną obsługę i terminową realizację zamówień. Istnieje możliwość bezpośredniego odbioru towaru. Posiadamy sieć salonów zlokalizowanych w całej Polsce.