laptopy notebooki - komputerowy sklep internetowy
forum.X-KOM.PL
Forum sklepu komputerowego X-KOM
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy Obecny czas: Sob 07 Gru 2019, 05:51



Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 11 posty(ów) ] 
 Windows źle wyświetla ilośc wolnego miejsca!! 
Autor Wiadomość
nowicjusz
nowicjusz

Rejestracja: Śro 24 Sty 2007, 22:52
Posty: 2
Post Windows źle wyświetla ilośc wolnego miejsca!!
Witam!!
Mój problrm polega na tym że Windows Xp SP2 źle wyświetla mi pozom miejsca na dysku posiadam partycję systemową 9,75GB a wyświetla mi tylko że mam wolne 111MB, wiem że to niemożliwe że mam tylko tyle wolnego ponieważ na systemie trzymam tylko same programy, chociażby jak wejdę na system zaznacze wszystkie foldery i sprawdzę ile zajmują to wyswuietla mi 6,30GB!! Jak mam zrobic lub co i jakim programem aby wyswietlalo mi dobrze stan pojemności dysku??
Pozdrawiam!!

_________________
Bog@s


Nie 28 Sty 2007, 13:26
Profil
nowicjusz
nowicjusz

Rejestracja: Śro 09 Mar 2005, 17:13
Posty: 8
Miejscowość: czestochowa
Post 
wyraznie w tych folderach jest 6 gb poza tym na dysku c windows trzyma tez pliki wymiany ktore po jakims czasie moga zajac nawet 3 gb wiec nie koniecznie jest to blad.

Sprawdz np total commanderem poszczegolne foldery ile maja miejsca w total comanderze mozesz tez wlaczyc wyswietlenie ukrytych plikow i wtedy zobaczysz ile zajmuja Ci pliki wymiany itd .

_________________
;- ]


Ostatnio edytowany przez MavRiCk, Nie 28 Sty 2007, 14:01, edytowano w sumie 1 raz



Nie 28 Sty 2007, 13:56
Profil
Extremalny Komputerowiec
Extremalny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 31 Sty 2005, 09:28
Posty: 3132
Miejscowość: Galway(Irl)
Post 
Włącz defragmentator dysków i zrób analize. Pokaże ci graficznie dane na dysku i które sa ewentualnie systemowe. Może za dużo masz ustawione na odzyskiwanie systemu i zbyt duży plik wymiany.

_________________
i5-3570k @4.7 1.33V * MSI Z77 MPower * 8GB DDR3 Kingston Predator 1866 * XFX Radeon HD 6970 2GB
Seagate 600 256GB SSD * Plextor M5 Pro 256GB SSD * Samsung SE-S224 * BeQuiet DP 650W * Silverstone TJ07B * EIZO S2231W
WC: Apogee XT, Laing DDC, XSPC EX480


Nie 28 Sty 2007, 17:07
Profil
Zdolny Komputerowiec
Zdolny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob 29 Sty 2005, 11:59
Posty: 468
Miejscowość: Łódź/Częstochowa
Post 
Ja na Twoim miejscu sprawdzilbym jak masz ustawiony plik wymiany, byc moze to on sprawia, ze nie masz wiecej miejsca na partycji. Podejrzewam ze Windows dobrze pokazuje ilosc wolnego miejsca na Twoim dysku, a problemem jest plik wymiany (albo zle ustawiles, albo nic nie ruszales z nim). Wczesniej najpierw wlacz sobie opcje, zeby pokazywal wszystkie pliki. Zrob tez defragmentacje jak pisze rafa. A na przyszlosc radze poczytac sobie o optymalizacji wind.

Pozdrawiam...

_________________

Apple MacBook A1181
Core 2 Duo T9100
3 GB Ram 800 MHz
250 GB HDD Western Digital
13" LED
X3100 Integrated 144 MB


Dell Latitude 3440
Intel Core i5-4200U
NVIDIA GeForce GT 740M - 2048 MB, rdzeń: 980-1033 MHz
12 GB RAM DDR3 1600 MHz
SSD Intel SC2KW256G8 256 GB
HDD Seagate 1TB 5400obr. 128MB 2,5" SSHD FireCuda


Pon 29 Sty 2007, 12:19
Profil WWW
Zdolny Komputerowiec
Zdolny Komputerowiec

Rejestracja: Śro 26 Paź 2005, 19:20
Posty: 749
Miejscowość: Przemyśl
Post 
Zrob tak:

- Prawym myszki na >> Moj komputer >> wlasciwosci >> zaawansowane
potem pierwszy przycisk "ustawienia" dotyczace Wydajnosci.
potem znowu zaaawansowane i na dole bedzie przycisk zmien.
Klikniesz go i na dysku C ustaw sobie plik wymiany (w obu rubryczkach to samo)
w zaleznie od tego ile masz ramu, np jesli masz 1GB to plik wymiany 512MB. Dajesz zastosuj i uruchamiasz ponownie kompa.
Plik wymiany załatwiony.

Nastepnie Prawym na moj komputer >> wlasciwosci >> przywracanie systemu >>
Zaznaczasz opcje "wylacz przywracanie systemu na wszytkich dyskach" to i tak nic nie daje a pozwala zaoszczedzic sporo miejsca i czasu.


Nastepnie, wchodzisz do C:\Windows\Prefetch i wywalasz stamtad wszysciusienko.


Kolejny krok to wywalenie tymczasowych plikow internetowych:

Wchodzisz do
C:\Documents and Settings\TWOJ_PROFIL\Ustawienia lokalne\Temporary Internet Files

I wywalasz stamtad wszystko.


nastepnie usuwanie cache'owanych obrazkow z gg

wchodzisz do
C:\Documents and Settings\TWOJ_PROFIL\Gadu-Gadu\TWOJ_PROFIL_GG\imgcache

I wywalasz stamtad wszystko.


Jesli masz wlaczona hibernacje to pamietaj ze na dysku C:\ bedzie utworzony plik o rozmiarze rownym ilosci RAM w twoim kompie.... Hibernacja to fajna sprawa ale pozera miejsce na dysku.

_________________
Tom's Hardware Guide - Forum


Pon 29 Sty 2007, 15:01
Profil
Zdolny Komputerowiec
Zdolny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob 29 Sty 2005, 11:59
Posty: 468
Miejscowość: Łódź/Częstochowa
Post 
Noooooo, Stingerek, toz to prawdziwe ho£to :P A tak serio to dodalbym jeszcze od siebie usuniecie helpow z c:\Windows\Help, zawsze to parenascie MB wiecej, to samo dzwieki i bitmapy windowsowe. Najwazniejsze jednak to sprawdz rzeczywiscie ten plik wymiany.

_________________

Apple MacBook A1181
Core 2 Duo T9100
3 GB Ram 800 MHz
250 GB HDD Western Digital
13" LED
X3100 Integrated 144 MB


Dell Latitude 3440
Intel Core i5-4200U
NVIDIA GeForce GT 740M - 2048 MB, rdzeń: 980-1033 MHz
12 GB RAM DDR3 1600 MHz
SSD Intel SC2KW256G8 256 GB
HDD Seagate 1TB 5400obr. 128MB 2,5" SSHD FireCuda


Pon 29 Sty 2007, 18:06
Profil WWW
początkujący użytkownik
początkujący użytkownik

Rejestracja: Pon 28 Sty 2008, 00:25
Posty: 94
Miejscowość: Pacierzów
Post 
Ja mam dysk 80GB ale jak zlicze z kazdej partycij to mi wychodzi 74,4GB. Podobna to tak
muzi byc ale czy napewno. Przy duzych dyskach to nawet 10Gb brakuje.

_________________
> Athon xp 1.5GHZ
>> 640Mb ram
>>> Radeon 9250 128Mb 64 bit
>>>> Star Lucky K7VAT
>>>>>dysk Segate ATA 80GB


Śro 30 Sty 2008, 17:55
Profil
użytkownik
użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią 18 Maj 2007, 01:48
Posty: 119
Miejscowość: Kępno/Wrocław
Post 
Tak, na pewno. :wink:
Ja ma oficjalnie 320 GB a jak policzylem to wychodzi mi ok. 298 GB

_________________
E8400 3.00GHz 6MB
Asus P5K
Asus HD4850 512MB 256bit TOP
Geil 4096MB 800MHz CL5 (2x2048)
WD 320 GB 16MB
Corsair 620W CMPSU-620HXEU
BENQ E2200Wa 22"
Image


Śro 30 Sty 2008, 18:38
Profil
początkujący użytkownik
początkujący użytkownik

Rejestracja: Pon 28 Sty 2008, 00:25
Posty: 94
Miejscowość: Pacierzów
Post Re: Windows źle wyświetla ilośc wolnego miejsca!!
bogas88 napisał(a):
Witam!!
Mój problrm polega na tym że Windows Xp SP2 źle wyświetla mi pozom miejsca na dysku posiadam partycję systemową 9,75GB a wyświetla mi tylko że mam wolne 111MB, wiem że to niemożliwe że mam tylko tyle wolnego ponieważ na systemie trzymam tylko same programy, chociażby jak wejdę na system zaznacze wszystkie foldery i sprawdzę ile zajmują to wyswuietla mi 6,30GB!! Jak mam zrobic lub co i jakim programem aby wyswietlalo mi dobrze stan pojemności dysku??
Pozdrawiam!!


A wiec widzisz z dysku usuwa sie kilka GB. A jaki ty masz dysk ileGB ????? Po prostu usunelo ci kilka GB

_________________
> Athon xp 1.5GHZ
>> 640Mb ram
>>> Radeon 9250 128Mb 64 bit
>>>> Star Lucky K7VAT
>>>>>dysk Segate ATA 80GB


Czw 31 Sty 2008, 00:18
Profil
Extremalny Komputerowiec
Extremalny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 31 Sty 2005, 09:28
Posty: 3132
Miejscowość: Galway(Irl)
Post 
Nic się nie usunełęło tylko tyle jest.
Producenci (z powodów marketingowych) podają okrągłe wielkości liczone w normalny matematyczny sposób że 1000 to jest 1 kilo, 1000 kilo to 1 mega itd

A w informatyce 1 mega to jest 1024 kilo a nie 1000. Stąd na miliony bajtów robią się różnice.

Np na 500GB dysku "brakuje" 35GB. I to jest normalne!

_________________
i5-3570k @4.7 1.33V * MSI Z77 MPower * 8GB DDR3 Kingston Predator 1866 * XFX Radeon HD 6970 2GB
Seagate 600 256GB SSD * Plextor M5 Pro 256GB SSD * Samsung SE-S224 * BeQuiet DP 650W * Silverstone TJ07B * EIZO S2231W
WC: Apogee XT, Laing DDC, XSPC EX480


Ostatnio edytowany przez rafa, Czw 31 Sty 2008, 05:48, edytowano w sumie 1 raz



Czw 31 Sty 2008, 05:46
Profil
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią 12 Sie 2005, 10:08
Posty: 1072
Miejscowość: Blachownia i gdzieś w Lubuskiem
Post 
rafa napisał(a):
Np na 500GB dysku "brakuje" 35GB. I to jest normalne!

A ja już gdzieś czytałem że ktoś sie za to bierze. Jakiś niezadowolony klient chyba.
Takie małe OT :)


Czw 31 Sty 2008, 10:07
Profil
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.   [ 11 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Internetowy sklep komputerowy X-KOM posiada w ofercie komputery stacjonarne i notebooki renomowanych producentów. Sprzedajemy tanie laptopy, oprogramowanie oraz wysokiej jakości sprzęt elektroniczny. Jeśli chcesz kupić dobry laptop w atrakcyjnej cenie, to jesteś we właściwym miejscu. Potrzebny Ci laptop do gier? Zapoznaj się z naszym asortymentem. Znajdziesz u nas nie tylko laptop dla gracza, ale również laptop dla grafika, czy studenta. Oferujemy fachowe doradztwo w zakresie doboru notebooków odpowiadających oczekiwaniom Klientów. Gwarantujemy szeroki wachlarz produktów, profesjonalną obsługę i terminową realizację zamówień. Istnieje możliwość bezpośredniego odbioru towaru. Posiadamy sieć salonów zlokalizowanych w całej Polsce.