laptopy notebooki - komputerowy sklep internetowy
forum.X-KOM.PL
Forum sklepu komputerowego X-KOM
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy Obecny czas: Wto 10 Gru 2019, 21:43



Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
 aktywacja windowsa 
Autor Wiadomość
nowicjusz
nowicjusz

Rejestracja: Sob 22 Kwi 2006, 18:27
Posty: 13
Post aktywacja windowsa
Witam

Czy prawdą jest, że po 5 instalacjach Windowsa i jego 5 krotnych aktywacjach, traci się licencje, pojawia się problem z ponownym aktywowaniem Windy :?:
Tak powiedział pewnien gościu w firmie, której pracuje, oraz że cytuje "tylko w sytuacji krytycznej należy reinstalować system..."

Proszę napiszcie jak jest naprawde.
Z góry dziękuję i Pozdrawiam


Pon 07 Maj 2007, 17:15
Profil
Extremalny Komputerowiec
Extremalny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 31 Sty 2005, 09:28
Posty: 3132
Miejscowość: Galway(Irl)
Post 
Przeczytaj powoli i dokładnie licencje na stronie MS. Licencja jest dożywotnia na dany sprzęt (w przypadku OEM) nie możesz jej tracic przecież zapłaciłeś za to.

_________________
i5-3570k @4.7 1.33V * MSI Z77 MPower * 8GB DDR3 Kingston Predator 1866 * XFX Radeon HD 6970 2GB
Seagate 600 256GB SSD * Plextor M5 Pro 256GB SSD * Samsung SE-S224 * BeQuiet DP 650W * Silverstone TJ07B * EIZO S2231W
WC: Apogee XT, Laing DDC, XSPC EX480


Pon 07 Maj 2007, 18:07
Profil
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw 07 Lip 2005, 10:11
Posty: 829
Miejscowość: CZ-WA
Post 
Nie ma, czasem jest zamota z aktywacja ale wtedy przez tel laczy z operatorem windy i wszystko wraca do normy.

_________________
>>> i5 3570K * ASRock Z77 EX6 * G.Skill 2x4GB 2133MHz <<<
>>> MSI GTX560Ti HAWK * SB X-Fi Fatal1ty Gamer Pro <<<
>>> WD1001 * WD640 * Corsair HX520W <<<
>>> LG L227WT >>>


Pon 07 Maj 2007, 18:18
Profil
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw 27 Sty 2005, 22:55
Posty: 469
Miejscowość: www.x-kom.pl
Post 
Nie prawda. Możesz aktywować ile razy Ci się podoba, nawet 1000. Problem pojawi się gdy wymienisz płytę główną w komputerze do którego przepisana jest licencja (oczywiście jeśli to jest OEM, jeśli BOX nie ma problemu), tak czy siak do rozwiązania.

_________________
michal@x-kom.pl


Nie 13 Maj 2007, 12:16
Profil
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw 07 Lip 2005, 10:11
Posty: 829
Miejscowość: CZ-WA
Post 
Nie ma juz podzialu na licencje ze oem jest do nowych kompow albo przyporzadkowany do danego kompa, informacja z infolini ms.

_________________
>>> i5 3570K * ASRock Z77 EX6 * G.Skill 2x4GB 2133MHz <<<
>>> MSI GTX560Ti HAWK * SB X-Fi Fatal1ty Gamer Pro <<<
>>> WD1001 * WD640 * Corsair HX520W <<<
>>> LG L227WT >>>


Wto 15 Maj 2007, 06:25
Profil
Extremalny Komputerowiec
Extremalny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 31 Sty 2005, 09:28
Posty: 3132
Miejscowość: Galway(Irl)
Post 
@mozaika1234 mógłbyś rozwinąc co masz na myśli? znaczy uszczegółowic bardziej :)?

_________________
i5-3570k @4.7 1.33V * MSI Z77 MPower * 8GB DDR3 Kingston Predator 1866 * XFX Radeon HD 6970 2GB
Seagate 600 256GB SSD * Plextor M5 Pro 256GB SSD * Samsung SE-S224 * BeQuiet DP 650W * Silverstone TJ07B * EIZO S2231W
WC: Apogee XT, Laing DDC, XSPC EX480


Wto 15 Maj 2007, 13:01
Profil
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob 06 Maj 2006, 13:22
Posty: 1096
Miejscowość: ~Częstochowa
Post 
mozaika1234 napisał(a):
Nie ma juz podzialu na licencje ze oem jest do nowych kompow albo przyporzadkowany do danego kompa, informacja z infolini ms.


Tez nie zatrybiłem :razz:


Śro 16 Maj 2007, 23:26
Profil
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw 07 Lip 2005, 10:11
Posty: 829
Miejscowość: CZ-WA
Post 
w jakim sensie, kiedys bylo tak ze licencja oem byla do nowego kompa i nie mozna bylo jej wziac do starego, wiem bo mialem kontrole w firmie ale sie udalo dogadac. teraz jest tak ze wersja oem moze byc do nowego jak i do starego kompa, chyba jasno teraz.

_________________
>>> i5 3570K * ASRock Z77 EX6 * G.Skill 2x4GB 2133MHz <<<
>>> MSI GTX560Ti HAWK * SB X-Fi Fatal1ty Gamer Pro <<<
>>> WD1001 * WD640 * Corsair HX520W <<<
>>> LG L227WT >>>


Czw 17 Maj 2007, 06:29
Profil
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob 06 Maj 2006, 13:22
Posty: 1096
Miejscowość: ~Częstochowa
Post 
Aha czyli jak zmienisz kompy na nowe np. w firmie to nie musisz kupowac nowych windowsów z licencjami tylko zostawisz sobie legalnie te stare z poprzednich kompów...?


Czw 17 Maj 2007, 08:50
Profil
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw 07 Lip 2005, 10:11
Posty: 829
Miejscowość: CZ-WA
Post 
no dokladnie, a wczesniej nie mozna bylo tak robic

_________________
>>> i5 3570K * ASRock Z77 EX6 * G.Skill 2x4GB 2133MHz <<<
>>> MSI GTX560Ti HAWK * SB X-Fi Fatal1ty Gamer Pro <<<
>>> WD1001 * WD640 * Corsair HX520W <<<
>>> LG L227WT >>>


Czw 17 Maj 2007, 19:07
Profil
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob 06 Maj 2006, 13:22
Posty: 1096
Miejscowość: ~Częstochowa
Post 
To paranoja jakas byla :| chyba, ze ktos zmienia kompy co dobre 6 i wiecej lat w takim wypadku to juz systemy i tak były by bezuzyteczne...


Czw 17 Maj 2007, 19:12
Profil
Extremalny Komputerowiec
Extremalny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 31 Sty 2005, 09:28
Posty: 3132
Miejscowość: Galway(Irl)
Post 
Wreszcie MS poszedł po rozum do głowy :wink:

_________________
i5-3570k @4.7 1.33V * MSI Z77 MPower * 8GB DDR3 Kingston Predator 1866 * XFX Radeon HD 6970 2GB
Seagate 600 256GB SSD * Plextor M5 Pro 256GB SSD * Samsung SE-S224 * BeQuiet DP 650W * Silverstone TJ07B * EIZO S2231W
WC: Apogee XT, Laing DDC, XSPC EX480


Pią 18 Maj 2007, 04:15
Profil
Zdolny Komputerowiec
Zdolny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob 29 Sty 2005, 11:59
Posty: 468
Miejscowość: Łódź/Częstochowa
Post 
Moim zdaniem MS to dalej jedno wielkie nieporozumienie. Zeby za swoje programy brac grubo ponad 500 zl w wersji pudelkowej... Ludzie uczcie sie i korzystajcie z linuxa! Zero oplat, zero aktywacji, prawie zero wirusow...

_________________

Apple MacBook A1181
Core 2 Duo T9100
3 GB Ram 800 MHz
250 GB HDD Western Digital
13" LED
X3100 Integrated 144 MB


Dell Latitude 3440
Intel Core i5-4200U
NVIDIA GeForce GT 740M - 2048 MB, rdzeń: 980-1033 MHz
12 GB RAM DDR3 1600 MHz
SSD Intel SC2KW256G8 256 GB
HDD Seagate 1TB 5400obr. 128MB 2,5" SSHD FireCuda


Pon 21 Maj 2007, 09:07
Profil WWW
Extremalny Komputerowiec
Extremalny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 31 Sty 2005, 09:28
Posty: 3132
Miejscowość: Galway(Irl)
Post 
Mnie nie przeszkadza że trzeba za coś płacic. W MS też pracuą ludzie nie tylko Bill i każdy pracuje żeby zarabiac. Inna sprawa że cena powinna byc dobrana do wartości.
Ja nie chodze do pracy jako wolontariusz ;)

_________________
i5-3570k @4.7 1.33V * MSI Z77 MPower * 8GB DDR3 Kingston Predator 1866 * XFX Radeon HD 6970 2GB
Seagate 600 256GB SSD * Plextor M5 Pro 256GB SSD * Samsung SE-S224 * BeQuiet DP 650W * Silverstone TJ07B * EIZO S2231W
WC: Apogee XT, Laing DDC, XSPC EX480


Ostatnio edytowany przez rafa, Pon 21 Maj 2007, 15:57, edytowano w sumie 1 raz



Pon 21 Maj 2007, 15:57
Profil
użytkownik
użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw 03 Lut 2005, 23:43
Posty: 127
Post 
Maniuś napisał(a):
Moim zdaniem MS to dalej jedno wielkie nieporozumienie. Zeby za swoje programy brac grubo ponad 500 zl w wersji pudelkowej... Ludzie uczcie sie i korzystajcie z linuxa! Zero oplat, zero aktywacji, prawie zero wirusow...


Cenię Linuxa za to, że jest alternatywą dla Windowsów. I tylko za to.

Nie przepadam za Linuxem, bo:
- jakość programów pozostawia wiele do życzenia,
- obsługa sprzętu i jego kompatybilność jest daleko w tyle za Windowsem,
- jest wolniejszy niż Windows,
- Nie wierzę w to, że Linux jest darmowy. Czas to pieniądz, a męczenie się ze skonfigurowaniem Linuxa i przystosowaniem go do swoich potrzeb zabiera bardzo dużo czasu,
- Wiele z programów, z których korzystam na codzień nie ma swoich odpowiedników pod Linuxem (np. oprogramowanie Adobe czy Microsoftu),

Linux jest dobry w zastosowaniach serwerowych, a nie do codziennego użytku. To się po prostu nie opłaca.

_________________
Mów zawsze, co czujesz, i czyń, co myślisz.
Mój blog:


Pon 21 Maj 2007, 23:44
Profil WWW
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.   [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Internetowy sklep komputerowy X-KOM posiada w ofercie komputery stacjonarne i notebooki renomowanych producentów. Sprzedajemy tanie laptopy, oprogramowanie oraz wysokiej jakości sprzęt elektroniczny. Jeśli chcesz kupić dobry laptop w atrakcyjnej cenie, to jesteś we właściwym miejscu. Potrzebny Ci laptop do gier? Zapoznaj się z naszym asortymentem. Znajdziesz u nas nie tylko laptop dla gracza, ale również laptop dla grafika, czy studenta. Oferujemy fachowe doradztwo w zakresie doboru notebooków odpowiadających oczekiwaniom Klientów. Gwarantujemy szeroki wachlarz produktów, profesjonalną obsługę i terminową realizację zamówień. Istnieje możliwość bezpośredniego odbioru towaru. Posiadamy sieć salonów zlokalizowanych w całej Polsce.