laptopy notebooki - komputerowy sklep internetowy
forum.X-KOM.PL
Forum sklepu komputerowego X-KOM
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy Obecny czas: Śro 08 Lip 2020, 13:52



Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 46 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
 Radeon 9550 - OC/Vmod FAQ w I poście 
Autor Wiadomość
użytkownik
użytkownik

Rejestracja: Wto 26 Gru 2006, 22:45
Posty: 227
Miejscowość: Wielądki
Post Radeon 9550 - OC/Vmod FAQ w I poście
Własnie zrobiłem stabilne 420mhz na rdzeniu przy 1.28v na rdzeniu. Macie moze mody do niej na vddq lub v mem? nigdzie nie moge znaleść. Jakie są ich standardowe wartości? Ten gigabyte chodzi pięknie to chyba jedna z lepszych kart ATi do kręcenia przy mocnym v modzie zrobie na rdzeniu 530mhz na rdzeniu wiec to jest około 115% wiecej. Jest to dobra propozycja dla zapolonych overclockerów. Bardzo prosze o te mody. Z góry dziekuje :grin:
___________________________________________________________________________

FAQ by THG_Stingerek

Vmod GPU

Pomiar napiecia na GPU
PencilMod GPU
Jak zamontowac rezystor do zmiany VGPU


Vmod Mem
Jak pomierzyc napiecie MEM
Jak podlaczyc potencjometr do zmiany Vmem


Vmod VDDQ
jak zmierzyc napiecie VDDQ
PencilMod dla VDDQ
Jak podlaczyc rezystor do zmiany VDDQ


Mam nadzieje ze to wystarczy ?
Chyba jeszcze wrzuce dokladny opis:


VGPU PenciMod

Przed wykonaniem v-moda nalezy wyposazyc karte w odpowiednie chlodzenie - zalecal bym calkowicie zrezygnowac z uslug standardowego radiatora i wyposazyc karte w cooler z jakiegos procesora . Latwo mozemy na karcie zamontowac cooler z AMD K6 lub Pentiuma III , nieco wiecej trudu wynisie nas montarz wiekszego i ciezszego chlodzenia typu cooler z P4 czy Athlona XP . Dodatkowo przy wykonaniu moda VMEM (szczegolnie powyzej 2.55V) raczej konieczne wydaje sie naklejenie jakis radiatorow na kosci pamieci . Przy podnoszeniu napiec VDDQ i VMEM do znaczych wartosci (powyzej 2.8V) nalezy przymocowac jakies male radiatory na mosfety (wyjsnienie- to te dwa elementy z 4 nozkami , na jednym z nich mierzymy napiecie VDDQ) naszej karty .


1. Pomiar napiecia na GPU

Przykladamy plusowa koncowke multimetru do jednego z miejsc zaznaczonych na zdjeciu , a druga do masy (np. obudowa komputera) . Przed modyfikacja powinnismy otrzymac wynik pomiaru 1.20 V podczas pracy w Windowsie bez obciazenia karty.


2. Modyfikacja napiecia rdzenia karty (GPU)

Odnajdujemy w zaznaczonym miejscu opornik R356 . W tym modelu jest jeszcze kilka miejsc gdzie mozemy przylutowac v-moda na rdzen (np. pad 5 w miejscu na uklad wokol chipu 1954 EUB po drugiej stronie karty), lecz polecam ten rezystor SMD, gdyz w tym miejscu slady po wykononanym modzie beda najmniejsze w przypadku jego pozniejszego odlutowania . Teraz mierzymy jego fabryczna rezystancje (opor) - w moim egzemplarzu wyniosla ona 676 ohm .Uzyjemy potencjometru o wartosci 10 do 15 Kohm .Tzn. jesli uzyjesz potencjometru 10 Kohm to minimalne napiecie GPU bedzie wynoscic po modzie ok. 1.28 V i nie bedziego go juz mozna zmniejszac , natomiast z potencjometrem 15 Kohm bedzie mozna ustawic minimalna wartosc ok. 1.25V . Konieczna bedzie takze mala lutownica kolbowa o mocy max. 40 W z cienkim grotem (polecam grot plaski) . Przyda sie takze specjalny topnik w postaci pasty - ulatwi on nam znaczaco przylutowanie przewodu do malutkiego rezystora.

Co do potencjometru, to polecam uzycie potencjometru wieloobrotowego :

Moze on tak wlasnie wygladac (poziomy) , ale ja zalecam uzycie potencjometrow pionowych - latwiej bedzie je nam przymocowac do powierzchni karty . Takie potencjometry pozwola nam na bardzo precyzyjna regulacje napiecia . Potencjometr monatazowy (tzw. "PR-ka") takze zda egzamin , ale regulacja napiecia bedzie trudniejsza i mniej dokladna.

Zakladam ze zdecydowaliscie sie na uzycie potencjometru 15 Kohm . Przed montarzem ustawiamy opornik na wartosc ok. 12.5 Kohm . Teraz lutujemy jedna z nozek opornika (oczywiscie powinnismy uzyc przewodu by ja przedluzyc ;-) do miejsca zaznaczonego na fotografii , a druga do dowalnej masy (moze to byc blacha obudowy , lub miejsce zaznaczone na zdjeciu) . Przed przylutowaniem umoczmy koncowke przewodu w pascie (pisalem o niej wyzej) co sprawi ze cyna szybciej sie rozpusci i lut bedzie dokladniejszy i trwalszy .

Teraz jeszcze raz mierzymy napiecie na nozkach przylutowanego potencjometru - tym razem wartosc powinna wyniesc ok. 645 ohm . Jesli jednak uzylismy potencjometru 10 K , wowczas opor "na dzien dobry" wyniesie ok. 630 ohm . Jesli wszystko sie zgadza to wkladamy karte do komputera i wlaczamy go . Po wlaczeniu szybko mierzymy napiecie GPU (opis powyzej) - powinno ono narazie wyniesc ok. 1.25 V (1.28V dla potencjometru 10 K) .Teraz ZMNIEJSZAJAC opor potencjometru zwiekszamy powoli napiecie na GPU .

Przykladny wartosci oporu , a napiecie rdzenia :

-645 ohm = 1.25 V na rdzeniu
-630 ohm = 1.28 V
-612 ohm = 1.31 V

Za bezpieczne napiecie rdzenia nalezy uznac ustawienie do 1.30 V , bowiem takie napiecie rdzenia ma fabrycznie wiele kart Radeon 9600 PRO (ten sam rdzen RV350) .

Jesli planujesz podnosic napiecie na rdzeniu powyzej 1.25 V i nie chcesz utracic potencjalu overclokingu pamieci karty , konieczne bedzie wykonanie moda napiecia VDDQ - opis w punkcie 5 .

3. Modyfikacja napiecia rdzenia karty za pomoca Ołówka


Znowu operujemy na tym samym rezystorze SMD R356 do ktorego nalezy przylutowac potencjometr w przypadku "klasycznego" v-moda. Wartosc rezystora standardowa - 676 ohm . Zaleta tej metody jest to ze grafit w przypadku uszkodzenia karty (i checi jej zwrotu na gwarancje ;-) ) mozna latwo usunac gumka lub szczoteczka do zebow .

Potrzebujemy kawalka dobrej tasmy izolacyjnej, olowka o twardosci 4B lub 2B oraz ew. kleju do papieru w sztyfcie . Slynny "olowek z IKEI" (dla nie wtajemniczonych - olowek ktory mozesz sobie wziac za darmo w najblizszym sklepie IKEA ) powinien takze zdac egzamin , gdyz jego grafit na zaskakujaco duza przewodnosc .

Oklejamy dokladnie miejsce wokol rezystora tasma izolacyjna by okruszki grafitu z olowka nie zostaly naniesione na inne miejsca , co moze sporowodawac zwarcie na karcie (ale mi sie zrymowalo ;-) . Mozemy teraz posmarowac miejce kreskowania klejem do papieru w sztyfcie, co ulatwi nam nanoszenie grafitu na rezystor . Teraz wykonujemy kilka kresek na gorze lub po bokach rezystora (tak by polaczyc jego dwa konce) i mierzymy jego opor . Im bardziej zmniejszymu jego opor poprzez "malowanie" go olowkiem, tym bardziej podniesiemy napiecie na GPU .

Przykladny wartosci oporu , a napiecie rdzenia :

-666 ohm = 1.22 V na rdzeniu
-630 ohm = 1.28 V
-612 ohm = 1.31 V
Przed wlozeniem karty do komputera dokladnie zdmuchujemy luzne okruszki grafitu z karty !!!


Vmod VDDQ
4. Pomiar napiecia VDDQ

Przykladamy plusowa koncowke multimetru do miejsa zaznaczonego na zdjeciu , a druga do masy (np. obudowa komputera) . Przed modyfikacja powinnismy otrzymac wynik pomiaru 2.51 V podczas pracy w Windowsie bez obciazenia karty.


5. Modyfikacja napiecia VDDQ
Aby po wykonanym modzie VGPU nie stracic potencjalu overclokingu pamieci, KONIECZNE jest wykonanie na karcie moda napiecia VDDQ . Napiecie VDDQ nalezy ustawic w ten sposob by VGPU*2+0.03=VDDQ .

Uzyjemy potencjometru 5 Kohm lub 2.5 Kohm. Przed lutowaniem ustawmy go na wartosc 2.0 Kohm . Lutujemy jedna z nozek potencjometru do rezystora zaznaczonego na fotografii - rezystor SMD R819 (jesli komus bedzie wygodniej moze rowniez przylutowac przewod do 6 nozki LM324M) , a druga do dowolej masy (moze byc ten sam punkt ktory uzylismy przy potencjometrze od VGPU, lub miejsce ze zdjecia - GND) . Mierzymy wartosc rezystancji na nozkach potencjometru - powinna ona wynosci w tej chwili ok. 100 ohm. Odpalamy karte . Dokonujemy pomiaru napiecia VDDQ - powinno ono nadal wynosic standartowe 2.51 V . Teraz ZMNIEJSZAJAC opor potencjometru zwiekszamy powoli napiecie VDDQ . Przykladny wartosci oporu potencjometru , a napiecie VDDQ : 100 ohm = 2.51 V 90 ohm = 2.55 V 82 ohm = 2.57 V 76 ohm = 2.60 V


6. Modyfikacja napiecia VDDQ za pomoca Olowka

Sposob wykonywania moda "olowkowego" podalem w pkt. 3 (podstrona o VGPU) . Tutaj postepujemy w identyczny sposob z tym ze malujemy rezystor zaznaczony na powyzszej fotografii .

Przykladny wartosci oporu rezystora SMD , a napiecie VDDQ :

100 ohm = 2.51 V
90 ohm = 2.55 V
82 ohm = 2.57 V
76 ohm = 2.60 V


Vmod MEM

7. Pomiar napiecia zasilajacego pamieci (VMEM)

Przykladamy plusowa koncowke multimetru do miejsa zaznaczonego na zdjeciu , a druga do masy (np. obudowa komputera) . Przed modyfikacja powinnismy otrzymac wynik pomiaru 2.51 V podczas pracy w Windowsie bez obciazenia karty.


8. Modyfikacja napiecia VMEM

Uzyjemy potencjometru 5 Kohm lub 2.5 Kohm. Przed lutowaniem ustawmy go na wartosc 2.0 Kohm .

Lutujemy jedna z nozek potencjometru do rezystora zaznaczonego na fotografii - rezystor SMD R818 (jesli komus bedzie wygodniej moze rowniez przylutowac przewod do 13 nozki LM324M) , a druga do dowolej masy (moze byc ten sam punkt ktory uzylismy przy potencjometrze od VGPU, lub miejsce ze zdjecia - GND) . Mierzymy wartosc rezystancji na nozkach potencjometru - powinna ona wynosci w tej chwili ok. 1050 ohm.

Odpalamy karte . Dokonujemy pomiaru napiecia VMEM - powinno ono nadal wynosic standartowe 2.51 V . Teraz ZMNIEJSZAJAC opor potencjometru zwiekszamy powoli napiecie VMEM .

Przykladny wartosci oporu potencjometru , a napiecie VMEM :

1065 ohm = 2.51 V
350 ohm = 2.57 V


Milej zabawy zycze.

_________________
e8600
p5q-e
280gtx
2x2gb
2x640gb


Ostatnio edytowany przez kamil2201 Nie 31 Gru 2006, 20:23, edytowano w sumie 4 razy



Czw 28 Gru 2006, 02:42
Profil
Extremalny Komputerowiec
Extremalny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 31 Sty 2005, 09:28
Posty: 3132
Miejscowość: Galway(Irl)
Post 
W tym temacie THGStingerek jest ekspertem i pewnie jak będzie na forum to Ci coś podpowie.

_________________
i5-3570k @4.7 1.33V * MSI Z77 MPower * 8GB DDR3 Kingston Predator 1866 * XFX Radeon HD 6970 2GB
Seagate 600 256GB SSD * Plextor M5 Pro 256GB SSD * Samsung SE-S224 * BeQuiet DP 650W * Silverstone TJ07B * EIZO S2231W
WC: Apogee XT, Laing DDC, XSPC EX480


Ostatnio edytowany przez rafa, Czw 28 Gru 2006, 15:58, edytowano w sumie 1 raz



Czw 28 Gru 2006, 15:58
Profil
użytkownik
użytkownik

Rejestracja: Wto 26 Gru 2006, 22:45
Posty: 227
Miejscowość: Wielądki
Post 
No to czekam na jego wypowiedź!!!

EDIT
THGStingerek Wiesz jak odblokować dodatkowe potoki r9550? sorry za post pod postem

Od moderatora:
Edytuj swoje posty i nie pisz jeden pod drugim!

_________________
e8600
p5q-e
280gtx
2x2gb
2x640gb


Ostatnio edytowany przez kamil2201, Czw 28 Gru 2006, 21:31, edytowano w sumie 1 raz



Czw 28 Gru 2006, 16:59
Profil
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob 06 Maj 2006, 13:22
Posty: 1096
Miejscowość: ~Częstochowa
Post 
Znalazłem kilka linków moze sie przydadza odnośnie 9550 i nietylko....:

V-mod Sapphire Radeon 9550
http://pcarena.pl/page/75237/V-mod-Sapp ... deon-9550/
Modyfikacja Radeona 9550
http://pcarena.pl/page/75222/Modyfikacja-Radeona-9550/
http://www.techpowerup.com/bios/ -- Strona z biosami do kart ATI.
http://www.techpowerup.com/bios/bios/flashrom240.zip -- Program Flashrom potrzeby do flashownia biosu.
http://www.radeon2.ru/bios/util/RaBiT-1.6-hotfix.rar -- Program RaBit do edytowania biosu, zmieniania w nim timingów.
http://www.omegadrivers.net/ -- Strona ze sterownikami OMEGA
NIE WIEM CZY WSZYSTKIE LINKI BEDA DZIAŁAC POPRAWNIE....


Czw 28 Gru 2006, 18:37
Profil
użytkownik
użytkownik

Rejestracja: Wto 26 Gru 2006, 22:45
Posty: 227
Miejscowość: Wielądki
Post 
tyle ze mi chodzi o v mod do gigabyte

_________________
e8600
p5q-e
280gtx
2x2gb
2x640gb


Czw 28 Gru 2006, 18:47
Profil
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob 06 Maj 2006, 13:22
Posty: 1096
Miejscowość: ~Częstochowa
Post 
kamil2201 napisał(a):
tyle ze mi chodzi o v mod do gigabyte


Wiem, co znalazłem to dałem moze komus sie przydac, a temat mozna zmienic jako ogólny o 9550...


Czw 28 Gru 2006, 19:13
Profil
użytkownik
użytkownik

Rejestracja: Wto 26 Gru 2006, 22:45
Posty: 227
Miejscowość: Wielądki
Post 
No ten temat może należeć głownie o r9550... Dam jutro fotki v gpu na gigabyte. Temat powinnen sie rozwijać dlatego że sporo ludzi posiada ową karte

_________________
e8600
p5q-e
280gtx
2x2gb
2x640gb


Czw 28 Gru 2006, 19:26
Profil
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob 06 Maj 2006, 13:22
Posty: 1096
Miejscowość: ~Częstochowa
Post 
kamil2201 napisał(a):
dlatego że sporo ludzi posiada ową karte


Nom, a jej cena mniej niż 100zł za urzywke zacheca do kupna...


Czw 28 Gru 2006, 19:29
Profil
użytkownik
użytkownik

Rejestracja: Wto 26 Gru 2006, 22:45
Posty: 227
Miejscowość: Wielądki
Post 
No wiec kupujmy r9550 i go krećmy. Szkoda że nie mam złacza AGP bo bym go pomęczył

_________________
e8600
p5q-e
280gtx
2x2gb
2x640gb


Czw 28 Gru 2006, 20:00
Profil
Extremalny Komputerowiec
Extremalny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 31 Sty 2005, 09:28
Posty: 3132
Miejscowość: Galway(Irl)
Post 
Temat zmieniony. Piszcie o wszystkich 9550.

_________________
i5-3570k @4.7 1.33V * MSI Z77 MPower * 8GB DDR3 Kingston Predator 1866 * XFX Radeon HD 6970 2GB
Seagate 600 256GB SSD * Plextor M5 Pro 256GB SSD * Samsung SE-S224 * BeQuiet DP 650W * Silverstone TJ07B * EIZO S2231W
WC: Apogee XT, Laing DDC, XSPC EX480


Czw 28 Gru 2006, 21:34
Profil
Zdolny Komputerowiec
Zdolny Komputerowiec

Rejestracja: Pią 10 Lut 2006, 16:59
Posty: 760
Miejscowość: Częstochowa
Post 
kamil2201 napisał(a):
No to czekam na jego wypowiedź!!!

EDIT
THGStingerek Wiesz jak odblokować dodatkowe potoki r9550? sorry za post pod postem

9550 to 4 potokowiec i nie da sie odblokowac dodatkowych potokow bo ich nie ma.

_________________

Intel E8400
Asus P5K-E
OCZ Reaper PC-9600
EVGA 9800GTX+
Samsung 830 2x64GB RAID0
Asus Xonar D2/PM
Corsair 620HXEU
Lian Li PC-V1000B
WC: D-Tek FuZion v2.0, 2xSwiftech MCW30, EK Water Blocks EK-FC 9800 GTX Acetal, Swiftech MCP355 12V,Swiftech MCW220 Quiet Power, Tygon R3603.


Czw 28 Gru 2006, 21:38
Profil
Extremalny Komputerowiec
Extremalny Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon 31 Sty 2005, 09:28
Posty: 3132
Miejscowość: Galway(Irl)
Post 
JaBzik napisał(a):
9550 to 4 potokowiec i nie da sie odblokowac dodatkowych potokow bo ich nie ma.
Dokładnie. Chyba mu się z 9500 pomyliło :)

_________________
i5-3570k @4.7 1.33V * MSI Z77 MPower * 8GB DDR3 Kingston Predator 1866 * XFX Radeon HD 6970 2GB
Seagate 600 256GB SSD * Plextor M5 Pro 256GB SSD * Samsung SE-S224 * BeQuiet DP 650W * Silverstone TJ07B * EIZO S2231W
WC: Apogee XT, Laing DDC, XSPC EX480


Czw 28 Gru 2006, 21:42
Profil
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro 06 Wrz 2006, 14:49
Posty: 431
Miejscowość: Czestochowa
Post Re: Radeon 9550 - OC/Vmod
kamil2201 napisał(a):
Własnie zrobiłem stabilne 420mhz na rdzeniu przy 1.28v na rdzeniu. Macie moze mody do niej na vddq lub v mem? nigdzie nie moge znaleść. Jakie są ich standardowe wartości? Ten gigabyte chodzi pięknie to chyba jedna z lepszych kart ATi do kręcenia przy mocnym v modzie zrobie na rdzeniu 530mhz na rdzeniu wiec to jest około 115% wiecej. Jest to dobra propozycja dla zapolonych overclockerów. Bardzo prosze o te mody. Z góry dziekuje :grin:


mowisz masz...

http://img356.imageshack.us/my.php?image=vgpu6jl.jpg

chyba ze chodzi Ci o pencil moda?

_________________
Asus K50IJ-SX046C

Intel Core i5 750 @4GHz 1,37v WaterCooled :: Asus P7P55D-E Pro :: 4GB Kingston HyperX @2GHz 8-9-8-25 1.65v :: 2 x Seagate 250GB @Raid 0 :: WD Caviar 1TB 1001FALS :: Samsung SH-203P :: Corsair CMPSU-850HXEU 850W :: Dell U2410 24" Wide Screen

przemyslaw.ladra@x-kom.pl

Masz problem natury technicznej? Skontaktuj się z nami!
e-mail. serwis@x-kom.pl
tel. 34 310 30 30

Masz pytanie dotyczące naszej oferty? Skontaktuj się z nami!
e-mail. x-kom@x-kom.pl
tel. 34 324 11 67
tel. 34 324 11 97


Image


Ostatnio edytowany przez Lagier, Czw 28 Gru 2006, 22:01, edytowano w sumie 1 raz



Czw 28 Gru 2006, 21:58
Profil WWW
użytkownik
użytkownik

Rejestracja: Wto 26 Gru 2006, 22:45
Posty: 227
Miejscowość: Wielądki
Post 
No to szkoda żę sie nie da... Ale co jak co kupujmy 9550 i krećmy ;]


Lagier to dawaj :jupi:

_________________
e8600
p5q-e
280gtx
2x2gb
2x640gb


Ostatnio edytowany przez kamil2201, Czw 28 Gru 2006, 22:01, edytowano w sumie 1 raz



Czw 28 Gru 2006, 22:00
Profil
Boss Komputerowiec
Boss Komputerowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob 06 Maj 2006, 13:22
Posty: 1096
Miejscowość: ~Częstochowa
Post 
Lagier napisał(a):
chyba ze chodzi Ci o pencil moda?

Ja bym poprosil ołówkowego jeśli mozna...


Czw 28 Gru 2006, 22:40
Profil
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.   [ 46 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Internetowy sklep komputerowy X-KOM posiada w ofercie komputery stacjonarne i notebooki renomowanych producentów. Sprzedajemy tanie laptopy, oprogramowanie oraz wysokiej jakości sprzęt elektroniczny. Jeśli chcesz kupić dobry laptop w atrakcyjnej cenie, to jesteś we właściwym miejscu. Potrzebny Ci laptop do gier? Zapoznaj się z naszym asortymentem. Znajdziesz u nas nie tylko laptop dla gracza, ale również laptop dla grafika, czy studenta. Oferujemy fachowe doradztwo w zakresie doboru notebooków odpowiadających oczekiwaniom Klientów. Gwarantujemy szeroki wachlarz produktów, profesjonalną obsługę i terminową realizację zamówień. Istnieje możliwość bezpośredniego odbioru towaru. Posiadamy sieć salonów zlokalizowanych w całej Polsce.