Re: Laptop na długie lata co kupić?
kabaczek napisał(a):
Siemanko, przychodze z zapytaniem bo bije się z myślami czy warto kupić mcbooka, potrzebuje laptopa na długie lata żeby kupić i zeby działał bardzo długo, a odnosze wrażenie że laptopy z windowsem już po 2-3 latach zaczynają się zacinać i mulić, sam korzystam z iphona i widze ze ios fajnie działa i mi odpowiada, laptop ma służyć głównie do nauki programowania, oglądania i przeglądania seriali, zależy mi troche na grach i wiem właśnie ze nie pogram na macbooku, stąd też się zastanawiam czy faktycznie taki macbook wystarczy mi pare ładnych dobrych lat bo jak jego trzeba bedzie zmienic tez po 3 latach to chyba wole coś z windowsem,słyszałem ze do programowania 8gb ramu nawet jak do nauki to za mało i wydawać 5700zl ma macbooka z 16gb ramu to troche zaboli portfel, ogólnie nie mam laptopa i sie zastanawiam. Ktos doradzi?
Jeżeli jesteś użytkownikiem Appla to warto trzymać się tej platformy, sprzęt dobrze se sobą współgra. No i trzeba przyznać traci mniej na wartości niż modele z Windowsem.
Apple MacBook Air M1/16GB/256/Mac OS SilverAczkolwiek koszt jest wysoki.
Z Drugiej strony, aktualne modele za 3-4 lata na Windowsie nie powinni mulić czy tracić na prędkości, o ile nie zaśmiecimy systemu
Lenovo Yoga Slim 7 Pro-14 i5-12500H/16GB/512/Win11Praktycznie prawie 2k taniej, masz bardzo wydajny model w aluminiowej obudowie i świetnej matrycy. Wydajność 12 rdzeniowego procesora

spokojnie wystarczy na długi czas.