Laptop - wirtualizacja, cena: 4k-6k
Witam.
Poszukuję laptopa, który pociągnie wirtualizację w VMware Workstation Pro/VirtualBox, i pracę biurową oraz normalne domowe sprawy (yt, filmy, muzykę).
Mój staruszek Dell Latitude E7440 już kończy swój żywot, a i w wirtualizację nie był za mocny.
Nie jestem zbytnio na bieżąco z nowinkami technicznymi...
Co chciałbym na pokładzie nowego laptopa:
1.
CPU: sporo rdzeni. Ale nie wiem czy Intel czy AMD.
2.
RAM: minimum 32 GB (oczywiście gdyby się dało więcej, nie pogardzę).
3.
Karta graficzna: raczej może być zintegrowana - nie gram w gry, a do wirtualizacji też raczej nie jest wybitnie potrzebna.
4.
Matryca: MATOWA (inna nie wchodzi w grę) i żeby była dobra kolorystyka, bez dotyku. Z matrycy w E7440 jestem bardzo zadowolony, ale nie wiem jakie ma parametry.
5.
Rozmiar matrycy: 14" - 15'6". Teraz działam na 14", ale nie wiem czy nie warto byłoby jednak przejść na trochę większy ekran z racji wady wzroku.
6.
Dyski: dobrze byłoby, aby była możliwość zamontowania dwóch dysków, na maszyny wirtualne potrzeba trochę miejsca, więc 2 TB to minimum.
Laptop będzie noszony do pracy, a i w pracy będzie przenoszony między pomieszczeniami, więc dobrze byłoby, aby był dość wytrzymały.
Raczej nie skuszę się na laptopa do gier - za grube, za ciężkie. Jakoś sceptyczny jestem do takich laptopów. Ale nie wiem

Kwota: 4k - 7k (oczywiście dobrze byłoby się zmieścić w około 5500zł, ale gdyby trzeba było dopłacić, to trudno, jakoś przeżyję.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc!