Laptop do pracy na zewnątrz
Hej, szukam laptopa (najlepiej 14 cali):
1) Kwota przeznaczona na zakup: max. 5000 zł brutto
2) Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość): 14 cali
3) Główne zastosowanie (np. gry, inne multimedia, praca biurowa, konkretny program itp.)
4) Wymagania specjalne (np. matowa matryca.):
[*]1. Wysoka jasność matrycy (możliwość komfortowego korzystania siedząc przodem do słońca - zatem ekran jest tyłem do słońca)
[*]2. Dobra kultura pracy oraz czasy pracy na baterii
[*]3. Dobre wyłapywanie sygnału Wi-Fi i stabilność jego działania
Punktem odniesienia jest pożyczony na chwilę na testy Zenbook UX425UA z matową matrycą i Ryzenem 5500U - matryca mogłaby być jeszcze jaśniejsza, mimo że ta też jest mega dobra (CMN N140HCE-EN2). Komfort pracy na zewnątrz jest względnie dobry.
5) Osobiste preferencje:
[*]1.Jestem przyzwyczajony do matowych matryc i większość OLEDów (na podstawie testów, nie namacalnego porównania) w SDR nie ma takiej jasności. Więc prośba o podpowiedź:
czy OLED z przetestowaną jasnością w SDR ok. 400 cd/m2 jest w stanie wygrać pod tym względem z matową matrycą IPS?[*]2. Jeśli coś w tych pieniądzach wchodzi na rynek, da mi nieco lepsze podzespoły i spełni wymagania pod kątem jeszcze lepszej jasności, ale nie ma tego jeszcze w sprzedaży, a niebawem się pojawi, to jestem gotów poczekać.
[*]3. Laptop ma być przeznaczony na wszelakie wyjazdy i z możliwością komfortowego poruszania się w Excelu, przeglądarce i Sketchupie (z którym UM425UA o dziwo nieźle sobie radzi mimo braku dedykowanej karty graficznej), więc jasność i jakość matrycy jest kluczowa ze względu na czasami dość ekstremalnie jasne, oślepiające warunki oświetleniowe.
6) System operacyjny (laptop z systemem bądź bez niego): raczej z systemem, choć jeśli będzie bez to też dam sobie radę
Dostępny jest niby Zenbook UM425QA, ale to jednak już starsza konstrukcja i trochę pluję sobie w brodę, że nie uda mi się prawdopodobnie kupić wersji z Ryzenem 7.
https://www.x-kom.pl/p/744394-notebook-laptop-140-asus-zenbook-14-um425qa-r5-5600h-16gb-512-win11.html , a jego brak powodowałby pewnie lekki niedosyt.
A może pakowanie się w Ryzena 7 (jakiegokolwiek, w innym laptopie) nie ma sensu, bo te z dopiskiem U i tak będą słabsze od tej 5-tki z dopiskiem H zastosowanym w Zenbooku z linku?