|
|
forum.X-KOM.PL
Forum sklepu komputerowego X-KOM
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
robcio646
nowicjusz
|
 Zmiana laptopa do gier.
Cześć wszystkim, Piszę ponieważ zamierzam zmienić mojego dotychczasowego OMENA na coś mocniejszego. Budżet to 4500-4700 zł. Obecny laptop to HP OMEN 15 (wersja z podwójnym zawiasem). Procesor - i5 9300H Grafika - GTX 1650 - 4GB Ram - 16GB Matryca 60Hz Dysk 256GB nvme + 1TB HDD Komputer sprawuje się wyśmienicie trzyma odpowiednie temperatury (nie przekraczające 75 stopni na GPU i 82 stopni na CPU) ale szukam czegoś nowszego na czym poczuję przeskok wydajności. Myślałem o: - ASUS TUF GAMING F15 z RTX 3050 ti, i5 11400H; - ASUS ROG STRIX G15 z RTX 3050 ti, Ryzen 7 4800H; - Lenovo Legion 5 z Ryzen 5 5600H + RTX 3050 ti. Wszystkie powyższe mają po 16GB ram.
Warunki konieczne to matryca o odświeżaniu co najmniej 120Hz, odwzorowanie sRGB nie jest jakoś super ważne (nie zajmuję się obróbką filmów i zdjęć) ale już kąty widzenia powinny być dobre. Kolejna rzecz to dobre chłodzenie które nie będzie "wyło" podczas grania np. w CYBERPUNKA (gram często późnym wieczorem w łóżku w którym obok śpi żona) i jednocześnie będzie trzymało niskie temperatury chociażby jak mój obecny OMEN. Aluminiowa obudowa nie jest konieczna ale za to ekran nie może się chybotać podczas pisania jak np. w HP VICTUS (to był mój faworyt tak długo aż nie zobaczyłem go na żywo w sklepie i nie zobaczyłem co dzieje się z matrycą podczas np. szybkiego pisania). Ważne też aby karta graficzna miała max TDP na poziomie minimum 75W. Jeszcze jedna rzecz to w miarę możliwości wejście do ładowania z tyłu laptopa (nie pogardzę też jakimś USB z tyłu).
I na koniec zostaje ostatnia kwestia a mianowicie wycena mojego obecnego laptopa, posiada on jeszcze 4 miesiące gwarancji i sam nie wiem za ile wystawić go na sprzedaż przy obecnych uwarunkowaniach rynkowych. Sam laptop nie jest zniszczony posiada normalne ślady wynikające z użytkowania.
Jeśli ktoś przeczytał moje wypociny to serdecznie dziękuję za to i liczę na konkretne propozycje.
Pozdrawiam
|
Pią 25 Mar 2022, 12:19 |
|
 |
tapczan
Komputerowiec
|
 Re: Zmiana laptopa do gier.
Zobacz Lenovo Legion 5 Pro-16 Ryzen 5/16GB/512 RTX3050 165Hz. Ma ekran 16" o wysokiej rozdzielczości i dużej jasności, mocną grafikę 95 W, zasilanie podłączane z tyłu, HDR 400, cały w aluminium.
_________________Polecam ranking sprzętu komputerowego => Pan Laptop
|
Pią 25 Mar 2022, 12:57 |
|
 |
Szuger
użytkownik
|
Też byłbym za Legionem. ROG z 8 rdzeniowymi Ryzenami często osiągają dość wysokie temperatury, o TUF już w ogóle nie wspominam. "gram często późnym wieczorem w łóżku w którym obok śpi żona" proponuje zmienić ten nawyk, bo granie w łóżku, to nie jest dobre rozwiązanie dla lapka gamingowego. Chyba, że masz jakąś podstawkę i nie trzymasz lapka na kołdrze.. Tak to łatwo takiego lapka zagotować i później dzieją się cuda z lutowanymi układami.
|
Pon 28 Mar 2022, 12:15 |
|
 |
Blazer
Extremalny Komputerowiec
|
Zerknij sobie na: Gigabyte G5 KD i5-11400H/16GB/512 RTX3060 144Hz Masz tu już RTX'a 3060 więc do gier będzie to lepsza opcja niż RTX 3050/Ti. Choć TDP karty nie jest najwyższe to jednak już jest tu RTX 3060 (80/105W). Do tego dochodzi matryca 144Hz, z dobrymi kątami (IPS) oraz porty z tyłu obudowy (RJ45, USB-C, HDMI 2.0, port ładowania )  Z wad to układ chłodzenia jest jednak przeciętny jeżeli chodzi o temperatury i głośność.
|
Śro 30 Mar 2022, 19:33 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
Kto jest na forum |
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|