Re: Monitor 24''+ do pracy/grafiki (hobbistycznej)
Dobry wieczór,
tapczan, dziękuję Ci za odpowiedź - trochę przeglądałem kilka różnych recenzji video na temat podesłanych przez Ciebie monitorów i z tego co rozumiem, to w obu przypadkach najlepiej założyć, że - przynajmniej z punktu praktycznego - jakość obrazu będzie raczej porównywalna (kąty widzenia, odwzorowanie kolorów etc.). Niektóre recenzje wydają się sobie zaprzeczać, bo np. raz mówią, że Dell nada się do obróbki zdjęć, a innym razem, że lepiej wybrać inny model i w obu przypadkach przedstawiają na to statystyki, na których się nie znam.
Dell S2722QCCzy istnieje coś takiego, jak replikator portów dla monitora? W sumie tak z ciekawości pytam, bo wiem, że w przypadku laptopów można coś takiego zakupić - w sensie, że laptop ma USB-C, do którego podpinam replikator i wtedy magicznie dostaję brakujące porty. Ten Dell oprócz 2 złączy HDMI ma również USB Typu-C (z DisplayPort i Power Delivery), co może i jest fajne jak ktoś ma nowego laptopa, ale w przypadku podpięcia kilku starszych maszyn równocześnie to może być bardziej problematyczne.
W moim przypadku przynajmniej 1 display-port byłby potrzebny, ale to zakładam, że w przypadku braku wspomnianego replikatora - przejściówka DP->HDMI mogłaby pomóc.
Sam monitor wydaje się spoko - z tego co czytałem, to ma rozdzielczość 4K i nieźle odzwierciedla kolory. Odnośnie portów już się wypowiedziałem - tragedii nie ma, ale w moim przypadku brakuje zwykłego displayporta.
LG Ultragear 27GP850 NanoIPS HDROdnośnie monitora LG, to wyłapałem, że jest on co prawda najjaśniejszy (400 nitów), co może mieć znaczenie np. przy walce z nadmiernie oświetlonym pokojem, ale ma to też swoją cenę - monitor pobiera 28W. Dodatkowo to, co mi się średnio podoba, to że zamiast standardowego kabla, do monitora musi być użyty dedykowany zasilacz (kabel zasilacza jest ponoć krótki - to może mieć znaczenie przy mocowaniu do ściany). Ale ten model zamiast USB Typu-C z power delivery ma zwykłego displayporta, co w moim przypadku jest raczej na plus. Dodatkowo w zestawie od razu otrzymujemy kable Dispalyport/HDMI co również pewnie się przyda.
ASUS ProArt PA278QVZamiast ASUS ProArt PA247CV udało mi się jeszcze znaleźć ASUS ProArt PA278QV (
https://www.x-kom.pl/p/571710-monitor-l ... 278qv.html), który podobnie jak Dell i LG ma 27 cali. Z tego co widzę, to w przypadku tego monitora obejdzie się bez replikatora, bo mamy aż 2 porty displayport (1 zwykły i 1 mini), 1xHDMI i 1xDVI (z przejsciowka VGA->DVI chyba nie powinno być problemu z podpiciem starszego urządzenia; displayporty wykorzystam na nowsze). I podobnie, jak to miało miejsce w przypadku LG, producent od razu dodaje kable. Ciekawostką jest przedni design ekranu - przednia dolna belka posiada narysowaną przedziałkę, która jak dobrze rozumiem może się czasami przydać (z mojej perspektywy - nie jest to niezbędne, a raczej gadżet, który może się przydać -> duże ciekawsze jest to, że menu posiada dodatkowe opcje, które pozwala wyświetlać linijkę bezpośrednio na monitorze). Odświeżanie (75Hz) nie jest tak wysokie, jak w przypadku LG, ale jest wyższe, niż w Dellu (60Hz).
Wady - duży pobór mocy (32W) i brak technologii synchronizującej (ale to chyba miałoby znaczenie głównie przy wymagających grach? Chociaż w video review spotkałem się, że jest kompatybilny z FreeSync i G-Sync, więc to pewnie jeszcze będzie do zweryfikowania).
Mała techniczna uwaga - przy włączeniu porównywarki X-kom dla kilku monitorów nie jest napisane, że ten model posiada filtr niebieski, mimo, że nawet na stronie jest o tym mowa - co więcej, w recenzjach video goście pokazują, że filtr światła niebieskiego ma kilka poziomów do wyboru.
Ogólnie ten ASUS wychodzi cenowo pomiędzy monitorem LG, a DELLem, ma lepsze odzwierciedlenie kolorów sRGB, sporo złączy (jest też przedpotopowy DVI, ale to uważam akurat za plus). Ale chętnie posłucham jeszcze Waszych opinii, zanim "klamka zapadnie"